Scrabblenieuws

24 september 2007

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Hoe Alex Reymen van Littera Tessenderlo dat verwezenlijkt en tot welke leuke uitstapjes dat kan leiden, lees je hier .

22 september 2007

Het centrum van het Nederlandstalig scrabblewereldje

Het NTSV bestaat uit 32 actieve scrabblekernen, nl. 28 in België en 4 in Nederland. De grootte van deze kernen en de mate waarin de aangesloten leden deelnemen aan cluboverschrijdende activiteiten (interclubs) verschillen nogal. Ypsilon Heist is de grootste club, en laat ook het grootste aantal interclubdeelnames optekenen, nl. 133 in de laatste 15 rankingwedstrijden. Ook Littera Tessenderlo en Blanco Tielt zijn eerder grote kernen, en zijn met respectievelijk 122 en 106 deelnames zeer actief op interclubs. Die Score Brugge behoort eveneens tot de grotere clubs, doch hun leden vertonen zich maar zelden (nl. 25 maal) op interclubontmoetingen. Alleen Zandloper Lommel (24), Ter Borre Strombeek-Bever (22), Everna Evere (11), Munster Bilzen (8) en Criss Cross Zelzate (zero) zijn nog minder aanwezig op NTSV-competities. Elk van deze kernen heeft daarvoor haar redenen. Een minder centrale ligging, de leeftijd en/of een lage competitieve ingesteldheid van de leden, en het gebrek aan chauffeurs zijn de meest gehoorde verklaringen voor de kleine belangstelling voor interclubs.

Het leek me een leuk tijdverdrijf om aan de hand van de GPS-technologie te berekenen waar eigenlijk het zwaartepunt van het NTSV gelegen is. Door het gemiddelde te maken van de coördinaten van de 32 dorps- of stadscentra die scrabblekernen huisvesten, werd duidelijk dat het centrum zich ergens in het Waasland situeert. Iets moeilijker wordt de opgave indien men bij de becijfering van het zwaartepunt rekening gaat houden met de bereidheid van de clubleden om aanwezig te zijn op interclubs. In dat geval moet men een zogenaamd gewogen gemiddelde becijferen. De coördinaten van Ypsilon Heist wegen dan 133 keer, terwijl die van Die Score Brugge een gewicht van slechts 25 eenheden meekrijgt. Op die manier berekent men niet het centrum van de bestaande clubs, maar wel het centrum van de interclubscrabbelaar.

Waar woont nu de gemiddelde competitiescrabbelaar? Wel, de gewogen coördinaten (51.13° NB en 4.177° OL) geven een locatie aan in de Ruisstraat te Tielrode (Temse). Deze plek is vlakbij afrit 15 van de autosnelweg Antwerpen-Gent gelegen. Wie van het noorden komt, en de Kennedytunnel in Antwerpen uitduikt, is nog 20 kilometer van de Ruisstraat verwijderd. De Wase Sint-Niklaas is het dichtst bij Tielrode gelegen. Wedstrijden in die regio zouden in principe op de grootste bijval moeten rekenen, en de deelnemers zouden allen tezamen het minst aantal kilometers afleggen. Handig om weten...


Tielrode (Temse), het centrum van het NTSV

Aan deze bevinding kunnen we de vaststelling koppelen dat alle kampioenschappen alsook de interland zich afspelen ten westen van het centrum. Inderdaad, Oosterzele (individuele kampioenschappen en interregionale kamp), Tielt (clubeker en seniorenkampioenschap) en Destelbergen (vrouwenkamp) liggen weliswaar op de geschikte noorderbreedte, maar niet op de centrale oosterlengte. NTSV-leden uit Nederland, Limburg, Antwerpen en het oosten van Oost-Vlaanderen vreten telkens te veel kilometers. Gegeven het feit dat om historische redenen de organisaties van Blanco Tielt en Fair Play Destelbergen zouden moeten behouden blijven, zou mijns inziens op basis van de objectieve resultaten van de gedane berekening een verhuis van de andere kampioenschappen en de interland moeten overwogen worden.

8 september 2007

Ronny Heylen domineerde de Littera-competitie 2006-2007

Op 5 september 2006 werd in Tessenderlo de competitie 2006-2007 gestart met SOESA, hetgeen zoveel betekent als drukte, beslommering, last, moeite. Deze vondst bracht slechts 18 punten op, en de computer nam de deelnemers meteen te grazen met OESIES (= Birmaanse olifantberijders). Na één beurt was het al duidelijk dat er allicht weer een karrenvracht onbekende woorden de revue zouden passeren. Leerrijke partijen dus, die de Litteranen gezellig wekelijks in alle rust zouden afmalen na de soesa van hun dagdagelijkse activiteiten. In de tweede beurt van de eerste partij lukte Stefaan Roels met DIEFS de eerste solo van het seizoen. Alweer bleek na de partij dat de computer met DIEFSE nog wat beter deed. Het sterke scrabblekliekje was dus duidelijk nog te kloppen. In totaal zou het Score-scrabbleprogramma gespreid over 43 partijen 130 keer met glunderende pixels een hogere zet aankondigen. Zo zagen de spelers 1394 grijpbare punten aan hun neus voorbijgaan. Ronny Heylen was de auteur van de eerste soloscrabble, nl. LEERTOON (= toon van de onderwijzer tegenover zijn leerlingen). Ronny Heylen zou zich nadien nog vaak, vanachter zijn spelleiderlessenaartje vooraan in het speellokaal, als een geniale scrabble-onderwijzer laten gelden.

In Tessenderlo werden tijdens het seizoen 2006-2007 in 43 officiële partijen 43481 punten gescoord in 867 beurten. Dit geeft een beurtgemiddelde van 50.15 punten.


Geen enkel Littera-lid slaagde erin om geen enkele partij te missen. Drie gastspelers van Et*cetera Genk daarentegen vonden elke week de weg naar het Sportagon. Gerda Van Mierlo, Anne Daniels en Erna Darcis waren in Tesenderlo de trouwste deelnemers.

Als men de tien hoogste individuele percentages op een rijtje zet dan merkt men dat de naam Ronny Heylen nadrukkelijk aanwezig is. Tweemaal scoorde hij meer dan 99%. Eénmaal leverde hij slechts 5 punten in. Frans Symons komt voor op de zevende plaats met 97.09% en de topscore van Stefaan Roels (96.96%) is goed voor de negende plaats.


De winnaar van de A+-reeks was reeds lang voor het seizoenseinde gekend. Ronny Heylen won andermaal deze reeks. Zijn suprematie was wel heel duidelijk. Met 97.50 RP scoorde hij 3.91 RP meer dan de tweede, tegenover 2.75 RP in 2005-2006. In de eerste acht partijen speelde hij nog haasje over met Frans Symons, doch vanaf de negende partij was niemand nog bij machte om Ronny Heylen van de leidersplaats te verdringen. Hij won voor de twaalfde maal op rij het kampioenschap van zijn eigen club. Net als vorig jaar waren ook nu weer de nummers twee en drie aan elkaar gewaagd. Frans Symons stond lang onbedreigd tweede, doch naargelang het seizoen vorderde zag hij Stefaan Roels langzaam zijn richting uitkomen. In de 38ste partij wipte Stefaan over Frans. Deze maakte dat in de 39ste partij weer ongedaan. Mindere prestaties in de 41ste en 42ste partij verwezen Frans terug naar een derde stek. Een goede laatste wedstrijd kon aan die situatie niks meer veranderen. Stefaan Roels werd tweede met een score van 93.59 RP, Frans Symons werd derde met 93.28 RP. Ronny, Stefaan en Frans zijn ook volgend seizoen de enigen die uitkomen in de A+-categorie. Het "geheim" van hun scrabbleklasse is niet ver te zoeken. Het trio vindt meer dan 75% van de mogelijke scrabbles, en behoedt zich voor nulscores (minder dan 1 per partij). Dat doen de andere deelnemers hen bijlange niet na.


De drie raspaarden van de Littera-stal

In de A-reeks waren er heel wat kandidaat-winnaars. Na een korte inloopperiode rukte Willy Lintermans in de 6de partij op naar de leidersplaats. Nadien zou enkel nog Cris Clonen erin slagen om Willy gedurende enkele weken (na de 10de en de 25ste partij) naar de tweede plaats te verdringen. Nadien hield Willy stand. Het is meteen Willy’s tweede overwinning in de A-reeks. Hij behaalde een erg mooie score van 90.29 RP. Cris Clonen werd tweede met 89.36 RP, en Alex Reymen derde met 89.30 RP.

In de B-reeks was er dit jaar geen sprake van een spannende competitie. In de veertiende partij nam Marleen Duts de leiding, en die stond ze niet meer af. Ze won met 81.05 RP. Rita Van de Ven werd tweede met 79.75 RP. Michael Cloesen werd derde met een score van 79.05 RP, een vooruitgang van 1.27 RP ten opzichte van het seizoen 2005-2006. Michael kreeg hiervoor de prijs van de grootste vooruitgang.
Bij de gastspelers was het alweer Gerda Van Mierlo (89.00 RP) die kampioene werd. Ze was sterker dan haar zus Rina Van Mierlo (86.90 RP) en Et*cetera-voorzitster Erna Darcis (86.77 RP). Het was Anne Daniels die de grootste vooruitgang lukte. Ze vergaarde 1.74 RP meer dan in het seizoen 2005-2006.

In het seizoen 2006-2007 werden de partijen gewonnen door 9 verschillende deelnemers, nl. zes mannen en drie vrouwen. De vruchtbaarste vrouw was gastspeelster Gerda Van Mierlo met 2 overwinningen. Hilde Machiels was de enige Littera-speelster die een zege kon binnenhalen. Bij de mannen was Ronny Heylen de uitblinker. Hij won meer dan 50% van de wedstrijden waaraan hij deelnam.

De nevenklassementen voor solo's, scrabbles en soloscrabbles werden alle gewonnen door Ronny Heylen. Het was de vijfde keer in zijn scrabblecarrière dat hij daarin lukt. Vooral in het solo-klassement was het overwicht van Ronny overduidelijk. In totaal verraste hij de rest van het deelnemersveld 31 keer, waarmee hij beter deed dan de vijf dichtste achtervolgers in de einduitslag van de competitie. Stefaan Roels, Frans Symons, Willy Lintermans, Cris Clonen en Alex Reymen scoorden samen inderdaad slechts 30 solo's. Dat is tekenend voor de aparte klasse van Ronny Heylen.

Ronny Heylen, Litterakampioen!

Overzicht Litterakampioenen sinds de oprichting van de club

1 september 2007

That's the way IT is

Enkele weken geleden kreeg ik de ingeving om in de zoekrobot Google na te trekken welke NTSV-clubnaam het vaakst voorkomt op het wereldwijde web. Dat leverde volgende top zeven op:

 • IT : 6.040.000.000 hits
 • BLANCO : 79.300.000 hits
 • MUNSTER : 8.070.000 hits
 • VERBA : 7.690.000 hits
 • SYNTHESE : 7.380.000 hits
 • ALFABET : 6.350.000 hits
 • QUERCUS : 5.510.000 hits


 • Het was snel duidelijk dat IT, de club uit Utrecht, veruit het bekendst is op de digitale snelweg. Dat Nederlanders sterk zijn in het verzorgen van hun public relations moge blijken uit het feit dat IT overvloedig aanwezig is op Engelse en Amerikaanse sites. Wat vinden de Angelsaksische wereldburgers van deze Nederlandse club? Na een korte analyse kan men stellen dat men IT hoofdzakelijk gunstig gezind is. Google leert ons dat zinsnedes als "IT is great", "IT is the best" en "IT is nice" minstens 2.000.000 maal voorkomen op het web. "IT is stupid" en "IT is bullshit" daarentegen scoren respectievelijk slechts 280.000 en 31.800 hits. Mooi zo!

  IT is goed bezig, zo lijkt het wel. Vinden wij, Nederlandstaligen, dat echter ook? Baadt IT in klasse, en kan men er als lid of gastspeler iets bijleren? Tijdens de pauze van de interclub te Ronse informeerde ik mij grondig. Wat blijkt? De clubcompetitie van IT Utrecht is allicht de meest hoogstaande scrabblecompetitie in Nederland. Namen als Jan de Kruiff, Nederlands hoogst genoteerde speler, Bert van der Loo en Jeroen Kramer zijn regelmatig terug te vinden in de wedstrijduitslag. Dit drietal kiest binnen het NTSV voor andere thuisclubs, doch ze ontmoeten mekaar regelmatig in de speelzaal van IT. In het voorbije seizoen werd de clubtitel voor de vijfde keer op rij gewonnen door Jan de Kruiff. Jan won 15 van de 23 partijen, en scoorde gemiddeld 88.83%. In het seizoen 2005-2006 deed hij echter gevoelig beter. Toen won hij 20 van de 23 partijen en behaalde hij een gemiddelde score van 91.71%. Het feit dat Bert van der Loo sinds 2006-2007 meedraaide in de IT-competitie verhoogde de concurrentie aanzienlijk en verklaart gedeeltelijk de iets minder goede cijfers van Jan.

  Naar aanleiding van het behalen van de vijfde titel op rij vervaardigde IT-manager (595.000.000 hits) Herman van Westerloo voor Jan een fraaie lustrumprijs, nl. een ophangbaar scrabblebordje, voorzien van 102 magnetische spelblokjes. Na de plechtige overhandiging ervan kan Jan zowat overal scrabbelen, ... inclusief in het kleinste kamertje van zijn huis.
  De te kloppen Man/Jan in de IT-competitie

  IT speelde reeds twee partijen van de competitie 2007-2008. Het werden twee mooie wedstrijden waarin telkens de 1000-puntengrens werd overschreden. Bij de nacontrole bleek dat de computer echt niet veel punten kon toevoegen aan het door de deelnemers bijeengesprokkelde maximum. Jan de Kruiff heeft zijn favorietenrol met glans gedragen. Wie zich graag meet met de Utrechtse deelnemers, of zich wil vergewissen van het hoge niveau van de partijen, kan de twee recentste wedstrijden naspelen. Misschien is dat een prima oefening in het vooruitzicht van de interclub van A-stijger Veldhoven. Veel scrabbleplezier!

 • Utrecht 14/08/2007

 • Utrecht 28/08/2007

 •