Scrabblenieuws

24 november 2007

Ronny Heylen wint in een nek-aan-nekrace het individueel scrabblekampioenschap 2007

Op 24 november werden in het Oostvlaamse Oosterzele het A- en B-kampioenschap georganiseerd. Daar waar de seizoensranking op basis van de uitslagen van 14 interclubs aangeeft wie de beste scrabbelaar is, wordt op een kampioenschap in één wedstrijd een titel toegekend. Verrassingen zijn in dat geval nooit uitgesloten. Eén beurt kan beslissen over winst of verlies. Pompen of verzuipen is het leidmotief voor kandidaat-kampioenen. Uiterste concentratie opbrengen, al zijn scrabblebekwaamheid aanwenden, en soms op het gepaste moment alles op het spel zetten om de voeling met de koplopers niet te verliezen. Het gevaar op nulscores niet negeren, maar anderzijds ook niet onnodig uit de weg gaan. De mindere goden hopen dat ze het geluk aan hun zijde hebben, zodat ze mogelijk de scrabbletoppers naar de kroon kunnen steken.

Van de ranking top vijftien ontbraken alleen Frans Symons en Stefaan Roels van Littera Tessenderlo en Herman Vanackere van Ypsilon Heist.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier


Pompen of verzuipen
op de individuele scrabblekampioenschappen.

De wedstrijd werd geleid door Rudi Ailliet van Blanco Tielt. De partij kende een gevreesde spooky start. De trekking maakte woorden als PAKDOOS en KAPDOOS mogelijk. Maar bestonden die dingen eigenlijk wel? De meeste deelnemers werden meteen voor de keuze gesteld om al dan niet met een gok van wal te steken. De meerderheid hield het bescheiden bij SPOOK voor 26 punten. KAPDOOS bleek echter voor te komen in van Dale (nl. doos tot berging van benodigdheden aan de kaptafel), en leverde maar liefst 82 punten op. Negentien aanwezigen (=17% van de deelnemers) kregen in die belangrijke aanvangsbeurt een nulscore. Favoriet Jan De Ridder van Heureka Mechelen, alsook zijn naaste concurrenten Ronny Heylen van Littera Tessenderlo en Riccardo Ounane van Chipka Aalst maakten deel uit van het groepje dat een vliegende start nam. Een volgende cruciale zet kwam eraan in de vijfde beurt. Een slechte lettertrekking maakte toch de verlenging van MIXER tot HANDMIXER mogelijk, goed voor 66 punten. Voor de pauze zouden nog tweemaal alle letters weggelegd worden. Eerst met BRONTAAL (= uitgangstaal bij het vertalen in een andere taal) in de zevende beurt, meteen daarna met RENLOPEN (renloop is de snelste gang van een paard). Aan de pauze prijkte de mooie score van 555 punten op het scorebord. Bij de A-spelers leidde Jan De Ridder (541 pt.), voor Ronny Heylen (538 pt.) en Riccardo Ounane (519 pt.). Bij de B-spelers waren het Antoin Meerschaert van Coxhyde Koksijde (415 pt. en Christine Naert (412 pt) van Ypsilon Heist die er het best voor stonden. Pascal Reygaerts, eveneens van Ypsilon Heist, volgde op 35 punten van zijn clubgenote.

Na de pauze werd het spel terug op temperatuur gebracht met de scrabble KOELEREN. De vier volgende beurten waren niet van beslissende aard. Al die tijd bleef Ronny Heylen drie punten achterliggen op Jan De Ridder. Riccardo Ounane was iets meer achterop geraakt, maar hij bleef toch op het vinkentouw zitten. In de zestiende beurt sloeg hij toe. Met het negenletterwoord WEGSTEVEN greep hij 75 punten, waardoor hij aan de leiding kwam. Het wedstrijdeinde was in zicht en het duo Jan en Ronny keken tegen een kleine maar overbrugbare achterstand aan. In de zeventiende beurt volgde een mooie trekking. Tal van scrabbles konden helaas niet gelegd worden op het ondertussen goed gevulde bord. Ronny Heylen zag samen met enkele andere deelnemers de enige mogelijke alles-af GARVEND. Zijn twee concurrenten misten het woord en werden zo op achterstand geplaatst. In de laatste beurt koos de nieuwe leider voor een zekere zet waardoor hij nog dertien punten verloor. Op de eindmeet hield hij met 977 op 1046 punten nog een petieterige voorsprong van vier punten over op Riccardo (973 pt). Jan De Ridder (967 pt.) werd verdienstelijk derde op tien punten van de winnaar. Na de wedstrijd erkende Jan ruiterlijk dat Ronny Heylen die dag de beste was. Hij won voor de derde keer in zijn carrière het individuele kampioenschap, ditmaal voor het eerst in aanwezigheid van de grootmeester De Ridder.

Kris De Beule van Fair Play Destelbergen werd dankzij een goede tweede wedstrijdhelft winnaar bij de B-spelers. Hij scoorde 780 punten. Het onderscheid tussen A- en B-spelers wordt gemaakt op 1 september van elk jaar. Op dat moment stond Kris in de ranking met 74, 89 RP aan de leiding van de B-spelers. Ondertussen is hij met 81.73 RP als A4-speler geklasseerd. Kris De Beule was dan ook vooraf de te kloppen man. Hij deed wat van hem mocht verwacht worden. Dat dit echter niet zo evident is, moge blijken uit het feit dat slechts weinige favorieten hem dat in het verleden hebben voorgedaan. Proficiat. Christine Naert en haar clubgenoot Pascal Reygaerts hielden na de pauze stand en palmden met 765, respectievelijk 764 punten de andere ereplaatsen in.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Ronny Heylen (A-kampioen) en Kris De Beule (B-kampioen)

18 november 2007

Regionaal Kampioenschap Nederland

Op 17 november werd in Nederland het eerste regionale kampioenschap 2007 betwist. Aan de wedstrijd namen 21 spelers deel. Een magere opkomst eigenlijk, als men weet dat er vorig jaar 31 deelnemers kwamen opdagen. Enkel de NTSV-leden die aangesloten zijn bij een Nederlandse club kwamen in aanmerking voor deelname. Namen als Henk Jongepier, Ada Houtveen, en Corrie Hennekam, allen lid van De Wase Sint-Niklaas, ontbraken dus op de deelnemerslijst. Idem voor o.a. Tonny Dassen (Littera Tessenderlo) en Els Bus (Et*cetera Genk). De belangrijkste afwezigen waren Lettergreper Jan de Kruiff, die als deejay verplichtingen had op een belangrijk muziekfestijn, alsook Bert van der Loo, nog enkele weken lid van Arendsoog Amsterdam. Marcel Oostenbrink van A-stijger Veldhoven, Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort, Carla Adelaar en Prateeksha Bouma van Arendsoog Amsterdam, werden aanzien als de grootste kanshebbers op de overwinning en de bijhorende titel.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

De wedstrijd werd geleid door scrabblezwaargewicht Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen. Hij kweet zich met plezier van deze taak, en was zo getuige van de titelstrijd vanop de eerste rij. In het begin van de partij werd geen enkel woord van meer dan 30 punten op het bord gelegd. De totale score bedroeg na vijf beurten 140 punten. De meeste deelnemers voelden zich behaaglijk in het spel. Daar kwam plots verandering in. In beurt zes sloeg de negenklapper ERFZONDE in als een meteoriet. Favoriet Marcel Oostenbrink, en Herman van Westerloo van It Utrecht mochten 221 punten toevoegen aan hun score. Met AFZOENDE konden in die beurt -slechts- 106 punten verdiend worden. Een kloof van 115 punten was geslagen, haast onoverbrugbaar. Deelnemers met titelambities konden nog enkel hopen op een mirakel. In de zevende beurt verraste Francisca Gulli de andere deelnemers met de solo YURTA. De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met de bescheiden scrabble DOORSTAP, goed voor 67 punten.

Na de pauze werd onmiddellijk van wal gestoken met de derde scrabble. VLIJTIGS bracht 116 punten op. Nadien konden nog moeilijk verschillen gemaakt worden. De koplopers voelden zich beurt na beurt zekerder van een prachtige einduitslag. Eénmaal nog moesten ze bij de pinken zijn, toen in de 18e beurt twee blanco blokjes getrokken werden. Vele tientallen scrabbles waren mogelijk, waardoor het kopduo ook deze laatste hindernis met zwier kon nemen. HUWBAREN (101 pt.) kwam op het bord. Na 21 beurten kon Omer de partij afsluiten. De totaalscore van 1071 werd voor meer dan 20% bepaald door de score voor de negenklapper.

Winnaar werd Herman van Westerloo. Hij miste slechts 41 punten. Herman speelde zijn beste wedstrijd van 2007. In het interclubcircuit begon hij het seizoen sterk in Heist waar hij 19e werd en meer dan 90 rankingpunten scoorde. Nadien wisselde hij goede en minder goede prestaties af. Onder andere omwille van zijn activiteiten als dammer was hij op scrabble-interclubs niet meer actief na augustus 2007.

Marcel Oostenbrink bleef 22 punten achter Herman, en behaalde een zeer verdienstelijke tweede plaats. Rieke Bouman volgde 157 punten verder op een derde plaats.

Herman van Westerloo
winnaar RK Nederland 2007

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

De eerste zeven in de uitslag zijn automatisch geselecteerd voor deelname aan het Interregionale Kampioenschap dat plaatsvindt in februari 2008. Daarnaast worden nog acht andere namen opgepikt uit de seizoensranking 2007. Hieronder vindt men de namen van de zeven geselecteerden:8 november 2007

Ronny Heylen domineert de Zotte Zondag 2007

Op 4 november organiseerde Littera de elfde editie van de Zotte Zondag. Tien deelnemers speelden die dag drie wedstrijden. Om acht uur 's ochtends werd afgereisd naar Sint-Amandsberg. Daar stond een clubwedstrijd van Homerus Gent geprogrammeerd. Toppers als Willy Van Laethem, Rob Rondou en Jan Mahieu wachtten aldaar de Zotten op. Na de partij werd koers gezet naar Jette. Daar zouden de Zotten weerwerk bieden tegen toppers als Jan Cornet en Omer Van Hoecke. 's Avonds werd dan in het eigenste Tessenderlo de dag afgesloten met een partij in beperkte kring.

Wil je weten welke woorden de Zotten die dag bijleerden, en wil je weten op welke plaats jij in de drie betreffende partijen beslag zou gelegd hebben, speel de wedstrijden dan na. De wedstrijdbladen die je beurt na beurt de getrokken letters, het gelegde woord en de eventuele verbeteringen van het maximum aanleveren, vind je hieronder:


Ronny Heylen was die dag oppermachtig. Hij won elke wedstrijd. In Gent bleef Willy Van Laethem het dichtst in zijn buurt, in Jette spartelde Jan Cornet het meest tegen, en in Tessenderlo was het Erna Darcis die het minst moest onderdoen. Een verslag met enkele sfeerfoto's vind je hier .

7 november 2007

Rutten imponeerde in de "De slimste mens"

Reeds in mijn peuterjaren hoorde ik haast dagelijks bewonderende commentaren à la "die Rutten is toch een slim kereltje!". Het slimme kereltje werd een slimme gast, en later een slimme vent. Zij die me goed kennen, weten dat bij mij niet alleen de ratio hoog in het vaandel staat, maar dat ik ook zeer rechtschapen ben en mijn aangeboren eerlijkheidsgevoel met ijver poneer in woorden en daden. Mensen zijn vaak jaloers op mijn verbale capaciteiten, en in de geschreven taal zal ik me nooit laten betrappen op schrijffauten. Dat alles blijken ook eigenschappen te zijn van Annelies Rutten, de vrouw die in de voorbije weken furore maakte op TV één. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat tv-kijkers die dagelijks afstemden op "De Slimste Mens ter Wereld" bij het zien van de prestaties van Annelies onwillekeurig een link legden met mijn persoon. Haar mooie verschijning versterkte bij hen allicht nog de plausibiliteit van de familieband tussen Annelies en mijzelf.


Annelies Rutten (foto VRT)

Annelies Rutten heeft tien afleveringen met glans doorstaan. Ze deed daarmee beter dan "slimste vrouw" Greet Op de Beeck, die drie seizoenen geleden bleef steken op negen deelnames. Ik ben fier op het feit dat ze de naam Rutten draagt, maar helaas....familie is ze niet. Annelies is geboren op 3 juni 1972 in Gent, en woont samen met haar partner en twee kinderen in Sint-Amandsberg. Ze schrijft voor het Nieuwsblad, en is gespecialiseerd in lifestyle-verslaggeving. Voor velen onder ons is de scrabblesport een lifestyle-gegeven. Ons doen en laten wordt voor een behoorlijk stuk bepaald door ons geliefkoosd tijdverdrijf. Daarom heb ik mij het volgende voorgenomen: indien Annelies in de finaleronde de eindwinnares wordt van de editie 2007, dan ben ik bereid om mij door haar te laten interviewen, waarna ze de scrabblesport veel lof kan toedichten in de nationale pers. Ons gesprek zou een zeer aangename ervaring zijn voor haar, maar ze moet het wel verdienen. Kom op Annelies! Sla ineen die concurrentie! (ineensla = anagram van Annelies)

Een piramide, met Annelies als fundament:

EL
LET
EELT
ELITE
STEILE
STIELEN
STEENUIL
UILENNEST
ALUINSTEEN
URINESTALEN
NEUTRALISTEN
UITEENRANSELT
ANNELIESRUTTEN