Scrabblenieuws

21 mei 2006

Rita Deswaef wint het vrouwenkampioenschap


Op 1 mei werd in Destelbergen het NTSV-vrouwenkampioenschap betwist. Maar liefst 97 deelneemster namen het tegen elkaar op. Omer Van Hoecke en Nadine De Smet,de kartrekkers van Fair Play Destelbergen, hadden ongeveer 10 mannen aangetrokken om een handje toe te steken. Zij hadden er geen probleem mee om op de dag van de arbeid de handen uit de mouwen te steken. Traditioneel had de zaal door de vele aanwezige bloemen een fleurige aanblik.


97 deelneemsters

Met JOULE en de plakker CANT werd de partij op gang getrokken. In de derde beurt viel de eerste scrabble: GUIDONS was goed voor 75 punten. De computer (volgens Van Dale een mannelijk zelfstandig naamwoord) vond drie hogere zetten, maar dat kon Christine Vranken van Alles Af Antwerpen niet van een solo houden. Ze kreeg als beloning een portie chocomousse. In beurt zeven werd met CODEXJE de mogelijkheid op een negenklapper geschapen. In de daarop volgende beurt konden een tiental vrouwen niet aan de verleiding weerstaan om een gokje op 185 punten te wagen. Helaas voor hen kregen ze allen een nul, terwijl met REIZENDE een makkelijke scrabble én 101 punten konden gescoord worden. Christine Vranken lukte met CEDIS in de negende beurt haar tweede solo. Het tweede potje chocomousse moest eraan geloven. Na het enigszins perverse KINKY nam men even pauze. Rita De Swaef van Olympus Deinze voerde de tussenstand aan. De twee zussen Van Mierlo van Et*cetera Genk, en Rieke Bouman van It Utrecht zaten haar op de hielen.

De twaalfde beurt was zeer cruciaal. De scrabble REELEREN was goed voor 89 punten. De op één na hoogste zet leverde slechts 27 punten op! Adronia Verstraete van Syllabe Izegem lukte in de dertiende beurt met GEPUF de derde solo van de partij. In de zes beurten die toen nog volgden werden nog drie mooie Nederlandse woorden gevormd waarbij alle letters werden weggespeeld: BESTAND (86 pt.), GRAANZAK (92 pt.) en WITHEREN (92 pt.). Na 19 beurten werd de partij afgesloten met een maximumscore van 1029 punten. Pas in de laatste beurt was de beslissing gevallen. Rita De Swaef, die eigenlijk de rol had moeten lossen in de twaalfde beurt, slaagde erin om op de eindstreep over Gerda Van Mierlo te wippen. Marleen Van Dooren werd derde. De B-titel ging naar Christine Vranken. De acht vrouwen die vijf van de zes scrabbles vonden, bekleden de eerste acht plaatsen in de uitslag. Et*cetera Genk telde drie clubleden in de top-10 en mag zich dus in het scrabblewereldje de sterkste vrouwenclub noemen!

De individuele top-10 (max. 1029 pt.)

1. Rita De Swaef/ Deinze / 914 pt.
2. Gerda Van Mierlo / Genk / 908 pt.
3. Marleen Vandooren/ Deinze / 883 pt.
4. Annemie De Waele/ Mechelen / 882 pt.
5. Odrada Van de Vliet/ Schoten / 880 pt.
6. Annita Van Sand/ Oostende / 877 pt.
7. Nadine De Smet/ Destelbergen / 866 pt.
8. Monique Deprez/ Tielt / 865 pt.
9. Rina Van Mierlo/ Genk / 861 pt.
10. Erna Darcis/ Genk / 815 pt.

Het wedstrijdverslag (getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten) vind je HIER