Scrabblenieuws

6 augustus 2006

Scrabble-interland België-Nederland

In het Oost-Vlaamse Oosterzele werd op 5 augustus de negende scrabble-interland georganiseerd. Alle vorige edities werden door België gewonnen met groot overwicht. Geen enkele Nederlander stak de grens over met de ambitie om de Belgische hegemonie te doorbreken. De ploeg van onze noorderburen was met 29 deelnemers net niet compleet. De Belgen hadden in de voorbije weken de eerste drie reservespelers (Nadine De Smet, Cris Clonen en Herman Theys) opgeroepen. De 30 Belgen kwamen allen opdagen.

De Belgische ploeg is er klaar voor!
(klik op de foto voor een grotere weergave)

De Nederlanders zullen hun best doen!
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Het NTSV verzocht aan Rudi Ailliet van Blanco Tielt om zowel de voormiddag- als de namiddagpartij te leiden. Een zeer verstandige keuze, want Rudi heeft jarenlange scrabble-ervaring, en spreekt zeer duidelijk. De twee geselecteerden van Blanco Tielt moesten om diverse redenen verstek laten gaan, doch in de organisatie leverde de West-Vlaamse club een gewaardeerde bijdrage.

Rudi Ailliet kwijt zich uitstekend van zijn taak
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Kort na 10H30 werden door de plaatselijke burgemeester de eerste letters getrokken. Het geluk was aan zijn kant, want de combinatie liet vier scrabbles toe. Iedereen vond er minstens één en kon zo met 80 punten de wedstrijd beginnen. De jury koos voor GALANTE, een fraai klinkende opener. In beurt vier scoorden drie Nederlanders en zeven Vlamingen 114 belangrijke punten met de tweede scrabble: LEMMERE (= zeer langzaam en berekenend spelen, om alles eruit te halen) en REMMELE (= rammelen, (gezegd van hazen en konijnen) bronstig zijn) . De eerste afscheiding was een feit, in het voordeel van België. Jan De Ridder lukte twee beurten later een soloscrabble. Spijtig voor hem en voor België was zijn WATERLAND maar goed voor 68 punten. Riccardo Ounane, een andere Belgische top-pion, lukte in de daarop volgende beurt een solo met de scrabble DIKVATEN (= vaten waarin men in de oliemolens het dik bewaart). Veertig andere deelnemers scoorden 14 punten minder met VAKANTIE. Vijf beurten lang gebeurde er niet veel. Het waren de nulscores, o.a. voor Jan De Ridder en Jan Cornet, die de grootste impact hadden op de voorlopige stand. In beurt 13 schoten zeven deelnemers, waaronder vier Nederlanders, de hoofdvogel van de dag, nl. een negenklapper voor 176 punten. Deze puntenvloed kon verdiend worden met HANDBIES (=strook aan het uiteinde van de mouwen van een kledingsstuk), en HIJSBAND (=band waaraan men iets kan ophijsen). Willy Van Laethem, Frans Symons en Stefaan Roels konden in die beurt met de respectievelijke scrabbles DUINHAAS, MISHANDDE en SANDWICH de schade nog enigszins beperken. Kleppers als Riccardo Ounane, Bert en Jos Leyssens, Henk Jongepier, Jan De Ridder, Marleen Van Dooren en Rita De Swaef liepen in die beurt tegen een nulscore aan en zouden nog moeilijk een top-10 plaats kunnen bemachtigen. In de laatste zes beurten werd de eindscore nog opgetild naar 1126 punten. Individueel winnaar van de partij werd Cris Clonen van Littera Tessenderlo. Hij scoorde 1046 punten en ging zijn twee clubgenoten Tonny Dassen (991 pt.), uitkomend voor Nederland, en Ronny Heylen (931 pt.) vooraf. De Belgische top-10 telde 85 plaatspunten, de Nederlandse 176.

België - Nederland: 1 - 0

Na de pauze en de rijkelijk belegde broodjes kreeg de Nederlandse ploeg de kans om alsnog een gelijkspel uit de brand te slepen. Dit kon door de tweede partij van de dag te winnen. Met VIC ging men van start. De volgende beurt zou een belangrijke rol spelen in de uitslag: de scrabble ONTGEVE (=iets voor een vergissing houden en er daarom niet verder aan denken), aangedurfd door 16 deelnemers, was goed voor 74 punten, zijnde 50 punten meer dan de tweede hoogste zet. In de derde beurt konden met ZWEIEN 65 makkelijke punten opgeraapt worden. Door een coördinaatmisser kreeg Cris Clonen een nulscore, waardoor zijn kansen op de individuele eindoverwinning serieus slonken. In de vierde en vijfde beurt vormden slechts 16, respectievelijk 27 spelers de enig mogelijke scrabbles DEOOTJES en MEERDERT. Alles wees erop dat weer werd afgestevend op een hoge eindscore. Er volgden nog drie scrabbles. In beurt acht pakten Jan De Ridder en Frans Symons uit met de duo LIERZANG. Ook voor RAZEILEN kreeg men de scrabblebonus. In de dertiende beurt lukten 48 deelnemers erin om alle letters weg te spelen. De jury moest kiezen uit de vele mogelijkheden, en liet het woord SPADENDEN op het spelbord aanbrengen. Na zestien beurten bleek Jan De Ridder nog geen enkel puntje verloren te hebben, waardoor hij ruim aan de leiding stond. Een 100%-score zou in de voorlaatste beurt echter nog verhinderd worden. Net als 47 andere deelnemers miste Jan immers de laatste scrabble KLEMTOON. Spijtig, maar desalniettemin alweer een grootse prestatie van de nummer één in de Nederlandstalige scrabblewereld. In de laatste beurt werd de 1000-puntengrens overschreden. Jan De Ridder (983 pt.) van Heureka Mechelen ging in de uitslag Jan Cornet (924 pt.) van Vandalen Schoten en Litteraan Ronny Heylen (918 pt.) vooraf. De Belgische top-10 vergaarde slechts 65 plaatspunten, de Nederlandse 197.

België - Nederland : 2 - 0

Voor de negende keer op rij was de interlandtrofee voor de Belgen. Aangezien top-politicus Herman De Croo in extremis verkoos om een bloementuil te gaan overhandigen aan de winnaar van een wielerwedstrijd, waardoor hij niet kon voldoen aan de vooropgestelde interlandagenda, werd de trofee door een locale Schepen overhandigd. Het moet alsnog tot Herman zijn doorgedrongen dat de helft van de aanwezigen niet tot het Belgische kiespubliek behoort. Uittredend NTSV-voorzitter Bertrand De Bouvere mocht het triomfgebaar maken door het fraaie en behoorlijk zware kunstwerk boven zich uit te tillen.


De individuele top-10 van elk land, berekend op basis van de behaalde plaatspunten in beide partijen, kreeg nog een naturaprijs. Voor België waren dat:

1. Ronny Heylen / Tessenderlo / 6 punten
2. Willy Van Laethem / Dendermonde / 12
punten
3. Cris Clonen / Tessenderlo / 18
punten
4. Stefaan Roels / Tessenderlo /
22 punten
5. Jan Cornet / Schoten /
25 punten
6. Frans Symons / Tessenderlo /
26 punten
7. Jan De Ridder / Mechelen /
29 punten
7. Bert Leyssens / Aalst / 29
punten
9. Danny Crabbe / Leuven /
34 punten
10. Alex Reymen / Tessenderlo /
35 punten

Ronny Heylen, individueel winnaar interland 2006