Scrabblenieuws

22 november 2008

Jan De Ridder is de nieuwe kampioen

Op 22 november werden in het Oostvlaamse Ronse het A- en B-kampioenschap georganiseerd. Dat Jan De Ridder van Heureka Mechelen de meest getalenteerde scrabbelaar is, staat buiten kijf. Dat hij niet elke wedstrijd wint, is echter even waar. Op een kampioenschap wordt in één wedstrijd een titel toegekend, en dan zijn steeds verrassingen mogelijk. Litteraan Ronny Heylen, de heersende kampioen en de nummer twee van de scrabbleranking, was niet present. Andere A2-kleppers zoals Jan de Kruiff, Omer Van Hoecke, Willy Van Laethem en Riccardo Ounane zouden echter voor flink wat weerwerk kunnen zorgen.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier


De winterse buien hadden ertoe bijgedragen dat 16 van de 116 ingeschrevenen thuis gebleven waren. De 100 onverdrotenen die het gure weer trotseerden vonden een warm onderkomen in de refter van een plaatselijke school. Door een technisch mankement in het herentoilet had een onfris geurtje zich meester gemaakt van de toiletten, inkomhal en de refter. Quercus zou het graag anders gezien (geroken) hebben, maar men heeft als organisator nu eenmaal niet alles in de hand. De aanwezigen namen het ongemak (what 's in a word ?) erbij en stortten zich iets na twee uur in het spel.

In een kampioenschap telt alleen de eerste plaats. De uitslag heeft geen effect op de ranking. Dat er dan meer dan anders met scherp geschoten wordt, is normaal. De aanvangszet OBUSJE (obus = granaat) deed de aanwezigen stelling nemen in de loopgraven. Paul Serneels van Alfabet Putte schoot als eerste raak. Nog wat onder de indruk van de weersomstandigheden lukte hij met BIJZIGE (bijzig = buiïg, winderig) een toepasselijke solo. Twee beurten later haalden twee deelnemers uit met een VATENJUK (= een toestel ingezet voor het doelmatig overladen van vaten). Het waren niet toevallig twee topfavorieten die met zo'n woord voor de pinnen kwamen. Belg Jan De Ridder en Nederlander Jan de Kruiff namen een bijlangrijke voorsprong. Hoe reageerden de anderen? Het antwoord op deze vraag werd gegeven in beurt vijf: PANIEKE (= panikeren). Aan de pauze kreeg iedereen zicht op de stand van zaken. Jan De Ridder leidde met 473 punten (max = 485). Jan de Kruiff volgde op slechts tien punten. Annemie De Waele, Willy Van Laethem, Dave De Schacht, Ronny Rutten en Cris Clonen lagen 60 à 70 punten achter op de sterke leider.

Toen Jan De Ridder vlak na de pauze de scrabble DAARTOE miste, zal hij gedacht hebben dat hij allicht het onderspit zou moeten delven in de strijd voor de eerste plaats. Hij wist namelijk niet dat ook Jan de Kruiff die scrabble rateerde en met dezelfde doemgedachte de twaalfde beurt tegemoet ging. In beurt veertien kon de makkelijkste scrabblebeurt van de partij niet echt brokken maken. OMDELEND bracht de meeste punten op, maar ook bijv. MELDENDE was goed voor een scrabblebonus. De door iedereen gekende Frank Lippens van Coxhyde Koksijde soleerde in de zestiende beurt met FUEL (= brandstof). Dat brandbaar goedje maakte het scrabbelen in de linkerbovenhoek heel wat moeilijker. De laatste beurten speelden zich dan ook af op de onderzijde van het bord. Met de scrabble SERPENT, het puntenrijke GRAX (76 pt.) en het afsluitende HOGE werden nog 185 punten toegevoegd aan de maximumscore.

Favoriet Jan De Ridder (914 op 984 pt.) slaagde erin om ook daadwerkelijk de titel te bemachtigen. Dat is niet zo evident als het misschien lijkt. Hij liet Jan de Kruiff (884pt.) dertig punten achter zich. Monique Deprez (864 pt.) van Blanco Tielt speelde een sterke tweede helft en werd knap derde.

A-kampioen Jan De Ridder

De B-titel ging naar Chris Dehoperé (694 pt.) van Verba Rotselaar. Kathy Deprez (682 pt.) van Chipka Aalst en Greet Faes (672 pt.) van Heureka Mechelen grepen net naast de titel.

B-kampioen Chris Dehoperé

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de twee solo's, de mogelijke scrabbles en de drie gemiste hogere zetten? Klik dan hier