Scrabblenieuws

1 mei 2008

Erna Dils, de kersverse dameskampioene

Wil je als niet-deelnemer het vrouwenkampioenschap naspelen? Het wedstrijdblad dat je beurt na beurt de getrokken letters en de gelegde woorden aanlevert, vind je hier .

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Voor de achtste keer in evenveel jaren organiseerde Fair Play Destelbergen het dameskampioenschap. Ook dit keer waren bloemen, tombolaprijzen en deelneemsters nadrukkelijk aanwezig. Organisator Omer Van Hoecke had een twaalftal mannen opgetrommeld, die allen met veel goesting het vrouwelijke scrabblegild van dienst wilden zijn. In totaal gingen 78 dames in op de uitnodiging om deel te nemen. De top drie van de vrouwenranking was afwezig: Rita De Swaef van Fair Play Destelbergen, Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort en Carla Adelaar van Arendsoog Amsterdam. Ook Monique Antheunis van Chipka Aalst en Tonny Dassen van Littera Tessenderlo, de kampioene van 2007, ontbraken op de deelnemerslijst.

In de eerste beurt durfden tal van speelsters het aan om van start te gaan met MERELEI. Van Dale kent echter maar tien samenstellingen van een vogelsoort en hun ei (arend + ei= arendsei, enz...), en daarnaast werden er in de SWL nog een tiental extra opgenomen (duivenei, valkenei, ...). Geen van beide bronnen kent een MERELEI. Enkele tientallen vrouwen begonnen zo met een puntenhandicap aan de partij. Het was MELERE (mêleren= mengelen) dat op het bord werd gelegd. Nadien werd achtereenvolgens met BACON (= gezouten en gerookt spek), GEWIS en WAAGT de rechterbovenkant van het spelbord ontgonnen. Anne Daniels van Et*cetera Genk, en Linda De Groote van Homerus Gent zorgden in de vijfde beurt voor een surprise. Hun Franse ENVIRONS (=omgeving) was een scrabble en bracht minstens 40 punten meer op dan de vondsten van de andere vrouwen. Dat tweetal posteerde zich aan de kop van de tussenstand. Nog voor de pauze diepte wedstrijdleider Omer Van Hoecke tweemaal een blanco blokje op uit het letterzakje, en telkens resulteerde dat in tal van scrabblemogelijkheden. In de zevende beurt leverden NEFASTE en NAFEEST 104 punten op. Meteen daarna waren meerdere negenklappers mogelijk voor telkens 203 punten. De jury liet KNOTSJES op het bord leggen. Wie deze superscore miste mocht zich terecht mistroostig tonen, want een goede presatie zat er dan niet meer in. In de negende beurt lukte Rina Van Mierlo van Et*cetera Genk (foto hiernaast) de eerste solo van de partij. Zij vloerde alle anderen met MOFTEN (moffen = pruilen). Na tien beurten bedroeg de score 645 punten. Anne Daniels prijkte met 620 punten boven aan de tussenstand. Juliette Van Pottelbergh van Chipka Aalst volgde op 39 punten, en Linda De Groote zag tegen een achterstand van 47 punten aan.

In de eerste beurten van de tweede wedstrijdhelft wijzigde de tussenstand vrijwel niet. Vermeldenswaard was echter de solo van Tina Verdonckt van Blanco Tielt (zie foto hiernaast). Zij alleen distilleerde een HYDRIDE (= scheikundige verbinding van waterstof met een ander element) uit de getrokken letters en kreeg hiervoor 30 punten. De letter Y van HYDRIDE liet de vorming van QUERYS toe in de veertiende beurt, goed voor 46 punten. In de daaropvolgende beurt kwamen de letters LEHEZOM uit het zakje. Opvallend weinig deelneemsters merkten dat hiermee OMHELZE kon worden gevormd. De score van 103 punten ging aan hen voorbij. Ook Anne Daniels rateerde die belangrijke punten en zag haar royale voorsprong zo herleid naar een handvol puntjes. Alles was weer mogelijk. In de zeventiende beurt zouden de ereplaatsen definitief verdeeld worden. Een trekking met twee blanco blokjes zorgde voor vele tientallen scrabblemogelijkheden. Het bord was al behoorlijk gevuld en o.a. de leidster in de stand zag een belangrijke aanbouwmogelijkheid over het hoofd. Ze was meteen leidster af, en daar konden de twee laatste beurten niks meer aan veranderen.

Omer Van Hoecke kon bij de proclamatie van de einduitslag aankondigen dat alweer een nieuwe naam mocht ingeschreven worden op de lijst van dameskampioenen. Het was Erna Dils van het Brabantse Verba Rotselaar die met de overwinning ging lopen. Enigszins verrassend, zeker als men weet dat zij met die prestatie eveneens de trofee van de beste B-speelster won. Erna heeft haar overwinning te danken aan het feit dat ze met uitzondering van ENVIRONS alle andere scrabbles zag, en geen enkele nulscore liet optekenen. Odrada Van de Vliet werd tweede met een achterstand van 7 punten, en Marianne Van den Nest van Peirt Dendermonde werd derde op 11 punten.
De top tien
(klik op de foto voor een grotere weergave)Erna Dils, een bloem van een winnares
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Erna Dils staat momenteel met 73.66 RP op een 51e plaats in de vrouwenranking. Uit de Ranking-aller-tijden kan men afleiden dat ze op 28 juli 2007 haar hoogste rankingscore ooit behaalde. Met 75.16 RP was ze toen kortstondig A-speelster. Als outsider het kampioenschap winnen doet dubbel plezier. Het is Erna en haar club van harte gegund.

De plaatselijke club Fair Play Destelbergen mag zich de terechte winnaar van de clubtrofee noemen. Els Gudders en haar moeder Nadine De Smet waren samen met alle andere aanwezigen getuige van de zeer sterke prestatie van Yvonne Otten. Deze dame is niet geklasseerd in de ranking, doch op basis van haar resultaten op de drie interclubs die ze speelde in de afgelopen 12 maanden kan men stellen dat ze een speelster met B1-kwaliteiten is. Ze speelde één van haar sterkste wedstrijden ooit, eindigde zesde, en droeg zo stevig bij tot de clubtitel voor Fair Play. De uittredende kampioenen uit Genk werden tweede.

Fair Play Destelbergen, de winnende club.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Wil je het wedstrijdoverzicht bekijken, met vermelding van de getrokken letters, de gelegde woorden, en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier