Scrabblenieuws

16 februari 2008

Omer loodst Oost-Vlaanderen naar de overwinning op het IRK

Het Oost-Vlaamse Oosterzele bood voor het tweede jaar op rij het decor voor het Interregionaal Kampioenschap. Vijf Belgische provincies en Nederland, dat als één regio wordt beschouwd, mochten 15 NTSV-leden afvaardigen. De sterkste zeven deelnemers per regio zouden de uitslag van hun team bepalen.

Het enthousiasme voor deze wedstrijd kon niet meteen als laaiend omschreven worden. Dat mocht blijken uit het feit dat slechts 74 van de 90 selectieplaatsen konden worden ingevuld door de regionale selectieheren. Alleen West- en Oost-Vlaanderen vaardigden een volledige ploeg af. De andere regio's telden drie tot vijf deelnemers minder. Uit de afwezigheid van Bert van der Loo (Nederland), Herman Van Ackere (West-Vlaanderen), Luc Moelants en Karin Van Linden (Antwerpen), Ronny Heylen en Stefaan Roels (Limburg) en Riccardo Ounane (Oost-Vlaanderen) mag misschien blijken dat niet alle sterke pionnen het IRK een belangrijke plaats geven in hun agenda. De aanwezigen zullen zich echter na de wedstrijd hun komst naar Oosterzele niet beklaagd hebben, want het werd een zeer aangename partij met een monsterscore.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen? Klik dan hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

In de eerste beurt trok wedstrijdleider Rudi Ailliet de scrabble GESJMAD uit het zakje. Enkele aanwezige West-Vlamingen werden op 10 januari 2008 op een wedstrijd in Heist met SJMADDEN (=gezegd van joden die zich tot het christendom bekeren) geconfronteerd. Als anderhalve maand later met dat woord een IRK wordt opgestart, dan zou hen dat geen windeieren mogen leggen. De scrabble SNOOZEND (=na het ontwaken nog enige tijd in bed blijven sluimeren) trok in beurt twee het spel open tot tegen de bovenkant van het bord. Na de scrabble BEHEINEN in beurt vier, deed Rudi een trekking die als meeste belangrijke van de wedstrijd mag aanzien worden. Cris Clonen en Omer Van Hoecke scoorden 194 punten met de negenklapper RASPSTER. In die beurt konden ook SPORTERS op de genade van Van Dale rekenen. De SPURTERS onder hen knalden echter pardoes tegen een nulscore aan. SPURT en SPURTEN zijn toegelaten, SPURTERS worden niet gedoogd . De vermelding in de Groene Boekjes 1995+2005, alsook de 48.000 hits in Google kunnen hieraan (voorlopig ?) niks veranderen. Met TREMDEN en VOELBARE werd de score na zeven beurten (en zes scrabbles) op 676 punten gebracht. Aan de pauze leidde Oost-Vlaming Omer Van Hoecke met 742 punten. Cris Clonen, uitkomend voor Limburg, telde 717 punten, net iets meer dan Oost-Vlaming Willy Van Laethem (716) en West-Vlaming Jan Mahieu (714). Regio Oost-Vlaanderen voerde overtuigend de regiostand aan (72 pnt.). Buur West-Vlaanderen volgde reeds op 30 punten, en de Limburgse selectie keek tegen een achterstand van 45 punten aan.

Na de koeken volgden drie beurten met scores onder de 40 punten. In de vijftiende beurt werd met de zevende scrabble de 1000-puntengrens geveld. ROLHEKJE kwam toen op het bord. Nog eenmaal konden alle letters worden weggelegd, nl. met AFSPEURE of AFPEUTER. Met VIND en aansluitend ZIE, twee in het scrabblespel zeer toepasselijke woorden, werd de wedstrijd beëindigd. Ze dreven de eindscore nog op tot 1271 punten. Snel was duidelijk dat aan de kop van de wedstrijd weinig veranderd was. Omer Van Hoecke leverde de zoveelste straffe prestatie op rij en won voor Cris Clonen en Jan Mahieu. In de regiostand daarentegen bleken de Limburgers nog 18 punten te zijn opgerukt, terwijl de West-Vlamingen 10 punten wegzakten. Limburg eindigde dan ook als tweede op 28 punten van Oost-Vlaanderen.

De regio-uitslag in foto-vorm. Klik op de foto's indien je een grotere weergave wenst.

De winnende ploeg uit Oost-Vlaanderen (71 pt.)

Limburg werd tweede (99 pt.)


West-Vlaanderen derde (112 pt.)


Antwerpen vierde (181 pt.)


Nederland werd vijfde (207 pt.)


Vlaams-Brabant sloot de rij (395 pt.)

Hoed af voor individueel winnaar Omer Van Hoecke,
die in de schaduw bleef.

Omer Van Hoecke moest het als individueel winnaar stellen met een vermelding van zijn naam tijdens de proclamatie. Hij kwam niet in de spotlights, kreeg geen aandenken, en werd niet vastgelegd op de gevoelige plaat. Zijn individuele prestatie stond nadrukkelijk in de schaduw van de regio-uitslag en de verloting van de prijzen. Dat zorgde begrijpelijk voor een wrang gevoel... De finishing touch op deze fijne scrabbledag ontbrak helaas.