Scrabblenieuws

9 december 2007

Ronny Heylen wint het Limburgs regionaal kampioenschap

Op zaterdag 8 december werd in Genk de zevende editie van het Limburgs regionaal kampioenschap georganiseerd. Het was inderdaad in Limburg dat de idee ontstaan is om mekaar al scrabbelend te bekampen met zes regionale titels als inzet. Naast de individuele winnaar en de clubwinnaar worden ook de beste B- en C-speler, alsmede de beste vrouw en 55-plusser met een trofee en titel bedacht. De tweede en derde in de uitslag krijgen eveneens een aandenken.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Klik dan hier . Je zal nadien vaststellen dat het een zeer leerrijke en aangename partij betreft.

De uitgebreide prijzentafel


Net als in Oosterzele daagden ook in Genk 41 deelnemers op. Gedoodverfd favoriet was Litteraan Ronny Heylen, de uittredende regionale kampioen die vorige maand het A-kampioenschap won. In theorie mocht hij de grootste tegenstand verwachten van clubgenoot Frans Symons, doch de Limburgse scrabbleclubs bulken van scrabbletalenten die sterk kunnen uithalen, waardoor de grootste kanshebbers zich geen misstap zouden kunnen permitteren. De belangrijkste afwezigen waren Stefaan Roels en Cris Clonen. Beiden hadden professionele verplichtingen. De organiserende club Et*cetera Genk was veruit het best vertegenwoordigd. Zouden zij voor het eerst in zeven jaren de regionale clubtitel kunnen binnenhalen?

De spelleiding werd waargenomen door Anne Daniels van Et*cetera Genk. Zij deed voor het derde jaar op rij vrijwillig afstand van deelname. De eerste trekking bevatte de letter Q waardoor men niet verder kwam dan DEEDT. Ieder overleefde de openingszet zonder kleerscheuren van betekenis. Dat kon absoluut niet gezegd worden van de tweede beurt. Een ideale lettertrekking maakte tientallen scrabbles mogelijk. De Litteranen Herman Theys en Alex Reymen, twee "gevaarlijke" outsiders, kregen voor NAVEREN en TOEVAREN een nulscore, en dit op een moment dat driekwart van de deelnemers een scrabble lukte. Een tegenvaller van formaat voor dat duo! Frans Symons soleerde met AANVREET (98 pt.) en nam zo een lichte voorsprong in de tussenstand. Nadien volgden vier beurten met scores beneden de 30 punten. Tijdens één van die beurten lukte Ronny Heylen met ZENE (zenen = slaan) de tweede solo uit de wedstrijd waardoor hij de leidersplaats van Frans overnam. In de aanloop naar de pauze volgden nog twee scrabbles. In de negende beurt vonden negen deelnemers HERMAKEND voor 86 punten. Ronny Heylen verloor in deze beurt 55 punten, waardoor hij wegzakte naar een vijfde plaats. De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met AFWISTEN (101 pt.). Tijdens de pauze werden de deelnemers verwend met heerlijke speculaas, ambachtelijk bereid door Annette Ignoul van de plaatselijke club. Terwijl de aanwezigen hun tanden zetten in de lekkernij werd duidelijk dat Frans Symons de stand aanvoerde met 484 punten, en dit op een maximumscore van 492 punten. Willy Lintermans (Littera) bekleedde de tweede plaats met 465 punten. Erna Darcis (Et*cetera) vergaarde 447 punten, en stond daarmee derde. De vierde plaats was voor Ronny Heylen, die met 428 punten toch al tegen een ruime achterstand aankeek. Een verrassend sterke Maddy Dejardin (Et*cetera) volgde op vier punten van Ronny op een vijfde plaats.


Een groepsfoto van de deelnemers
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de pauze werd de wedstrijd terug op gang getrokken met KWADE en KUSTJE. In de dertiende beurt volgde een cruciale vierde scrabble. Ronny Heylen en Mieke Beks (Lommel) kregen 81 punten voor SPINOZE (= makkelijk, zonder snijbrander te openen brandkast). Leider Frans Symons kon de schade beperken met de scrabble SPINOZEN, goed voor 65 punten. In de daaropvolgende beurt verraste Herman Theys de andere deelnemers door SPINOZE met behulp van REGT (reggen = een mast van een vaartuig neerlaten) te verlengen tot SPINOZER (= kraker van zonder snijbrander te openen brandkasten). In de vijftiende beurt barstte de strijd voor de leidersplaats echt los. Vijftien deelnemers verdienden toen 95 punten met de scrabble BOTSAUTO. Frans Symons mistte de scrabblemogelijkheid, terwijl Erna Darcis en Mieke Beks, twee dames uit de top vijf, geen enkel punt kregen voor UITBOOTS. Willy Lintermans miste ook de BOTSAUTO, doch hij redde zich meesterlijk door met de scrabble BOSHOUT 92 punten binnen te rijven. Drie Litteranen hadden zich serieus afgescheiden van de rest van het deelnemersveld: Ronny (728 pt.), Willy (725 pt.) en Frans (710 pt.). In de zestiende beurt trok de wedstrijdleidster twee blanco blokjes uit het zakje, tezamen met de letter Y. Voer voor specialisten, en daar maakte Ronny Heylen gretig gebruik van. Samen met Herman Theys en Gerda Van Mierlo (Et*cetera) legde hij MYOGEEN voor 94 punten. De titel leek hem nu niet meer te kunnen ontsnappen. Dat een wedstrijd nooit afgelopen is vooraleer de laatste beurt gespeeld is, mocht blijken in de zeventiende beurt. Ronny vergat toen KOPROL te verlengen tot KOPROLLEN (54 pt.) of KOPROLLEND (60 pt.). Meer nog: hij kreeg een nulscore voor de aanbouw SPINOZERE. Willy Lintermans kreeg zo de leidersplaats in de schoot geworpen. De nieuwe leider verzuimde evenwel in de daaropvolgende beurt met VICS of CABS de BOTSAUTO te verlengen tot BOTSAUTOS. Het resultaat: terug leider af. Met BEEF in de laatste beurt werd een eindscore van 1028 punten bereikt. Ronny Heylen won na twee uitschuivers en evenveel prachtige zetten de titelstrijd. Met 890 punten bleef hij Willy Lintermans vijf punten voor. Willy behaalde wel de titel bij de senioren (+55 j.). Frans Symons werd derde op 10 punten van de winnaar. Vijftig punten achter Ronny eindigde Gerda Van Mierlo op de vierde plaats. Zij mag zich een jaar lang Limburgs vrouwenkampioene noemen.


De drie hoofdrolspelers in het Limburgs Kampioenschap
(vlnr. Willy Lintermans, Ronny Heylen, Frans Symons)


vlnr. Jean Schouteden: kampioen bij de C-spelers
Ronny Heylen: kampioen bij de A-spelers
Georges Schuller: kampioen bij de B-spelers


vlnr. Willy Lintermans: regionaal seniorenkampioen
Gerda Van Mierlo: regionaal vrouwenkampioene


De clubscore wordt in Limburg berekend op basis van de vijf beste spelers per club. Herman Theys (8e) en Rita Van de Ven (9e) vulden het toptrio voorbeeldig aan, waardoor Littera Tessenderlo met 23 plaatspunten de clubtitel binnenhaalde. Et*cetera Genk werd tweede met 41 plaatspunten.

De winnende club, met op de voorgrond een jenever-
slurpende (soloprijs) Herman Theys.

Hieronder vindt men de namen van het zevental dat een wildcard kreeg voor het Interregionaal Kampioenschap. Met Maddy Dejardin, Georges Schuller en Mieke Beks zijn daar drie spelers bij die zich niet via de seizoensranking hadden kunnen plaatsen.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de vijf gemiste aartsmoeilijke hogere zetten, de gemaakte solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de uitslag ? Klik dan hier .