Scrabblenieuws

22 september 2007

Het centrum van het Nederlandstalig scrabblewereldje

Het NTSV bestaat uit 32 actieve scrabblekernen, nl. 28 in België en 4 in Nederland. De grootte van deze kernen en de mate waarin de aangesloten leden deelnemen aan cluboverschrijdende activiteiten (interclubs) verschillen nogal. Ypsilon Heist is de grootste club, en laat ook het grootste aantal interclubdeelnames optekenen, nl. 133 in de laatste 15 rankingwedstrijden. Ook Littera Tessenderlo en Blanco Tielt zijn eerder grote kernen, en zijn met respectievelijk 122 en 106 deelnames zeer actief op interclubs. Die Score Brugge behoort eveneens tot de grotere clubs, doch hun leden vertonen zich maar zelden (nl. 25 maal) op interclubontmoetingen. Alleen Zandloper Lommel (24), Ter Borre Strombeek-Bever (22), Everna Evere (11), Munster Bilzen (8) en Criss Cross Zelzate (zero) zijn nog minder aanwezig op NTSV-competities. Elk van deze kernen heeft daarvoor haar redenen. Een minder centrale ligging, de leeftijd en/of een lage competitieve ingesteldheid van de leden, en het gebrek aan chauffeurs zijn de meest gehoorde verklaringen voor de kleine belangstelling voor interclubs.

Het leek me een leuk tijdverdrijf om aan de hand van de GPS-technologie te berekenen waar eigenlijk het zwaartepunt van het NTSV gelegen is. Door het gemiddelde te maken van de coördinaten van de 32 dorps- of stadscentra die scrabblekernen huisvesten, werd duidelijk dat het centrum zich ergens in het Waasland situeert. Iets moeilijker wordt de opgave indien men bij de becijfering van het zwaartepunt rekening gaat houden met de bereidheid van de clubleden om aanwezig te zijn op interclubs. In dat geval moet men een zogenaamd gewogen gemiddelde becijferen. De coördinaten van Ypsilon Heist wegen dan 133 keer, terwijl die van Die Score Brugge een gewicht van slechts 25 eenheden meekrijgt. Op die manier berekent men niet het centrum van de bestaande clubs, maar wel het centrum van de interclubscrabbelaar.

Waar woont nu de gemiddelde competitiescrabbelaar? Wel, de gewogen coördinaten (51.13° NB en 4.177° OL) geven een locatie aan in de Ruisstraat te Tielrode (Temse). Deze plek is vlakbij afrit 15 van de autosnelweg Antwerpen-Gent gelegen. Wie van het noorden komt, en de Kennedytunnel in Antwerpen uitduikt, is nog 20 kilometer van de Ruisstraat verwijderd. De Wase Sint-Niklaas is het dichtst bij Tielrode gelegen. Wedstrijden in die regio zouden in principe op de grootste bijval moeten rekenen, en de deelnemers zouden allen tezamen het minst aantal kilometers afleggen. Handig om weten...


Tielrode (Temse), het centrum van het NTSV

Aan deze bevinding kunnen we de vaststelling koppelen dat alle kampioenschappen alsook de interland zich afspelen ten westen van het centrum. Inderdaad, Oosterzele (individuele kampioenschappen en interregionale kamp), Tielt (clubeker en seniorenkampioenschap) en Destelbergen (vrouwenkamp) liggen weliswaar op de geschikte noorderbreedte, maar niet op de centrale oosterlengte. NTSV-leden uit Nederland, Limburg, Antwerpen en het oosten van Oost-Vlaanderen vreten telkens te veel kilometers. Gegeven het feit dat om historische redenen de organisaties van Blanco Tielt en Fair Play Destelbergen zouden moeten behouden blijven, zou mijns inziens op basis van de objectieve resultaten van de gedane berekening een verhuis van de andere kampioenschappen en de interland moeten overwogen worden.