Scrabblenieuws

2 mei 2007

De Nederlandse Tonny Dassen is de nieuwe dameskampioene

Wil je als niet-deelnemer het vrouwenkampioenschap naspelen? Het wedstrijdblad dat je beurt na beurt de getrokken letters, het gelegde woord en de eventuele verbeteringen van het maximum aanlevert, vind je hier . Wil je liever meteen het wedstrijdoverzicht zien, met vermelding van de getrokken letters, de gelegde woorden, en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier .

Fair Play Destelbergen was op 1 mei voor de zevende maal organisator van het vrouwenkampioenschap. Dat dat een wedstrijd is met een haast onvoorspelbare winnares werd in het verleden bewezen. Nog nooit won eenzelfde dame tweemaal. Wie zou in 2007 Rita De Swaef opvolgen? Of zou zij erin slagen haar titel te verlengen en zo haar leidersplaats in de vrouwenranking te onderstrepen? Het gezin Van Hoecke-De Smet had er naar lovenswaardige gewoonte al bij voorbaat voor gezorgd dat het een geslaagd scrabbletreffen zou worden. Vele tientallen hortensia's, azalea's en begonia's sierden de zaal en zouden tijdens en na het spel geschonken worden aan de deelneemsters en de helpers.

De partij kwam langzaam op gang. Na drie beurten wees de teller nog maar 67 punten aan. Een geluk bij een ongeluk voor een zevental laatkomers die één tot zelfs drie beurten misten nadat Omer zeer terecht stipt om 2 uur de partij van start had doen gaan. Vanaf beurt vier werd het menens. De eerste scrabble RANCHJE dikte de score met 81 punten aan. Meteen nadien konden nog enkele puntjes meer verdiend worden met de tweede scrabble, nl. UITWENEN. Annie Clissen van Vandalen Schoten verraste in de zesde beurt alle andere deelneemsters. Haar CYMEUS (= term uit de plantkunde) was goed voor maar liefst 78 punten. De derde scrabble kwam eraan in de achtste beurt, nl. NADIENST (= service na verkoop). De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met scrabble nummer vier. LETTERDE (letteren = tekstbalonnetjes in stripverhalen vullen met letters) bracht de tussenstand aan de pauze op 559 punten. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk stond op dat moment aan de leiding, voor Rita Van de Ven van Littera Tessenderlo.

Na de pauze werd de partij met GEUZE (= de drank geuzelambiek) terug op gang gebracht. In de twaalfde beurt konden 87 makkelijke punten vergaard worden door LETTERDE in de rechteronderhoek van het speelbord met AFPEN te verlengen tot LETTERDEN. De plakker GRAUWE (65 pt.) in de daaropvolgende beurt was evenmin te versmaden. In de zestiende beurt werd BLIND, dat al zeven beurten lang aantrekkelijk lag te lonken, eindelijk puntenrijk verlengd tot VERBLIND (51 pt.). Het spel leek langzaam naar z'n einde te lopen, doch in de negentiende beurt zou een vijfde scrabble nog een laatste maal aan de boom schudden. HOEPELEN (= met de hoepel spelen) bracht de eindscore op 974 punten.
Tien bloemen van vrouwen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Gerda Van Mierlo (781 pt.) had zich in de tweede wedstrijdhelft niet meer goed in het spel gevoeld. Ze was door enkele missers teruggezakt naar een tiende plaats. Voor haar eindigden moeder en dochter Nadine De Smet (791 pt.)-Els Gudders (782 pt.) . Annemie De Waele (800 pt.), één van de favorietes, had wel vier van de vijf scrabbles gevonden doch haar twee nulscores deden haar finishen op een zevende plaats. Rita Van de Ven (802 pt.), tweede aan de pauze, viel na een nulscore in de elfde beurt enkele plaatsen terug. Ze hield stand op de zesde plaats en behaalde zo zeer verdiend de trofee van de beste B-speelster. Odrada Van de Vliet (806 pt.) en Karin Van Linden (825 pt.), beiden van Vandalen Schoten, eindigden op een respectievelijke vijfde en vierde plaats. De derde plaats was voor Anny Vanbecelaere (826 pt.) van Synthese Menen. Ze dankte deze prachtige prestatie aan de vier scrabbles die ze vond, en aan het feit dat ze zich onthield van nulscores. De tweede plaats was voor Anne Daniels (833 pt.) van Et*cetera Genk. Zij vond als enige deelneemster twaalf maal de "max", doch een nul in de achtste beurt hield haar van de titel. Wie mag zich een gans jaar vrouwenkampioene noemen? Tonny Dassen van Littera Tessenderlo! Ook zij scoorde vier scrabbles en kreeg af te rekenen met een nulscore, maar haar eindtotaal van 844 punten bedroeg elf punten meer dan dat van Anne. Tonny Dassen en Rita Van de Ven bezorgden Littera de individuele titels, het was gouwgenoot Et*cetera Genk dat voor de derde keer op rij de clubtrofee won.Kampioene Tonny Dassen, geflankeerd door Anne Daniels en Anny Vanbecelaere
(Klik op de foto voor een grotere weergave)Gerda Van Mierlo (10e), Erna Darcis (11e) en Anne Daniels (2e) bezorgden Et*cetera Genk de titel van sterkste vrouwenclub
(Klik op de foto voor een grotere weergave)