Scrabblenieuws

21 februari 2007

Senior Omer outstanding

Op 21 februari werd in Tielt het seniorenkampioenschap gehouden. Twintig mannen en vierenveertig vrouwen zouden in een robbertje duplicate scrabble uitmaken wie zich een jaar lang seniorenkampioen mocht noemen. Het aantal deelnemers liep vergeleken met vorig jaar met 15% terug. Dit kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de afzeggingen van tien deelnemers. Grieptoestanden?

In de derde beurt slaagde topfavoriet Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen erin om alle andere deelnemers te verrassen met een solo. Zijn ZENIT voerde hem naar de top van de tussenstand. In beurt vier werden met AFEGDEN voor het eerst alle blokjes weggelegd. In de volgende beurt konden met de vijf-plakker HOERA 49 belangrijke punten verdiend worden. De vierplakker KREEG in de zesde beurt was zelfs goed voor 57 punten. In de zevende beurt volgde de tweede scrabble. VERMETEL verhoogde de score met 69 eenheden. Het anagram VEELTERM, een begrip uit de wiskunde, werd door geen enkele deelnemer gevormd. Na tien beurten bedroeg de voorlopige score 478 punten. Meteen na de pauze liet Omer Van Hoecke opnieuw van zich spreken. Hij scoorde in de elfde beurt zijn tweede solo, en wat voor één! Omer plaatste JEUP (vrucht van de meidoorn), sowieso al een moeilijk woord, op meesterlijke wijze op het bord. De computer moet tijdens de denktijd gedacht hebben dat hij de deelnemers scrabbleles zou geven, doch dat was buiten Omer gerekend. De derde en meteen laatste scrabble kwam eraan in de veertiende beurt. ONTDEDEN bracht 78 punten op. In de zeventiende beurt kon met XOANA (54 pt.) nog eens flink aan de boom geschud worden. Nadien volgden nog vijf beurten waarbij telkens de letter Q uit het zakje werd opgediept. Met SORRY (58 pt.) kon nog éénmaal stevig worden uitgepakt, maar de overige zetten leverden hooguit dertig punten op. Na tweeëntwintig beurten bereikte men een maximumscore van 974 punten. Dankzij de solo's van Omer kon de computer de deelnemers in geen enkele zet verbeteren. Knap!

O.O. = Outstanding Omer


Met de spreekwoordelijke straat voorsprong won Omer Van Hoecke de titelstrijd. Hij verlengde zijn titel van 2006, want ook toen werd hij winnaar. De twee solo's en het grote verschil met de tweede in de uitslag onderstrepen zijn suprematie. Rosa Roselle van Syllabe Izegem mag zich vice-kampioen noemen. Monique Deprez van Blanco Tielt werd derde.

De getrokken letters en de gelegde woorden vind je hier