Scrabblenieuws

30 december 2006

Antwerps Kampioenschap

Op 30 december werd te Mechelen de provinciale trofeeën verdeeld. De vier Antwerpse clubs leverden 25 deelnemers, de laagste opkomst voor een regionaal kampioenschap. De West-Vlaams titelstrijd kende in 2006 met 51 deelnemers de grootste opkomst. Spelleider Frans Symons kon aanvankelijk geen mooie lettercombinatie opdiepen uit het letterzakje. Na vier beurten bedroeg de maximumscore slechts 101 punten. Tot dan was de solo van Walter Ivens het meest opmerkelijke feit uit de wedstrijd. Met het simpele HOEWEL verraste hij in de tweede beurt iedereen. In de vijfde beurt waren plots tal van scrabbles mogelijk. Slechts twee deelnemers slaagden er niet in om alle letters te gebruiken. De overige 23 denkers vormden 14 verschillende scrabbles. De jury koos voor OEFENDE (83 pt.). Nadien ging het met de lettertrekkingen terug de verkeerde kant uit, waardoor na tien beurten de pauze werd aangesneden met een maximumscore van 373 punten.

Het tweede wedstrijdgedeelte kende met MIXAGE een mooi begin. Enkel superfavoriet Jan De Ridder van Heureka Mechelen, en Koen Debroey van Alles Af Antwerpen reven de beloning van 43 punten binnen. Twee beurten later klopte Koens clubgenote Josée Lambrechts alle andere deelnemers met GEKNEUT (46 pt.). In de vijftiende beurt zou een alweer weinig fraaie lettertrekking onverwacht voor de grote schifting zorgen. Jan Cornet van Vandalen Schoten en Paul Serneels van Alfabet Putte scoorden 99 punten met de scrabble VORSSTER. Jan De Ridder lukte met VERROSSE een andere scrabble, en kon zo de schade beperken tot één puntje. Er zouden nog twee solo's volgen: auteur van plakker IJLST was Jan De Ridder, en alleen Josée Lambrechts evenaarde twee beurten later met JONAS de computer waardoor ze voor de tweede maal een solo kon laten afkondigen. In de twintigste beurt zou de op één na belangrijkste schifting doorgevoerd worden. Slechts zes deelnemers legden LYNCH voor 63 punten. Alle anderen scoorden minstens 38 punten minder, en dat zou doorwegen in de uitslag. In de tweeëntwintigste beurt kon vrijwel iedereen de partij met een scrabble afronden. Twee blanco's maakten daarvan niet zo'n moeilijke opgave. Toen INBRANDE werd aangekondigd als hoogste zet hadden de meesten hun eigen bord reeds opgeruimd en in gereedheid gebracht voor de eerste partij van 2007.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gevonden scrabbles, de solo's, en de niet-gevonden hogere zetten vind je
hier.


Twee solo's voor Josée

Jan Cornet speelde een goede wedstrijd en eindigde dan ook verdiend op een derde plaats. Paul Serneels sloot scrabbleseizoen 2006 op een prachtige manier af. Hij moest enkel onderdoen voor een alweer sublieme Jan De Ridder, die slechts 16 punten miste. Opvallend was ook de goede prestatie van Susan Geens van Heureka Mechelen. Ze speelde nog nooit eerder een interclub en eindigde op een mooie achtste plaats. Heureka presteerde als club het sterkst. Alfabet Putte eindigde op de tweede plaats.


Antwerps Kampioen

De individuele top tien (max = 966 pt.)

1. Jan De Ridder / Mechelen /
949

2. Paul Serneels / Putte / 862
3. Jan Cornet / Schoten / 858
4. Annemie De Waele / Mechelen / 794
5. Luc Moelants / Putte / 787
6. Josée Lambrechts / Antwerpen / 779
7. Odrada Van De Vliet / Schoten / 774
8. Susan Geens / Mechelen / 753
9. Gaston Serneels / Putte / 750
10. Jan Wouters / Mechelen / 747