Scrabblenieuws

11 december 2006

Kampioenschap Vlaams-Brabant & Brussel

Op 10 december verzamelden 33 Brabanders in het Dienstencentrum Esseghem, het clublokaal van Ypsilon Jette. Eén dag na het Oost-Vlaams kampioenschap stond immers het regionaal kampioenschap Vlaams-Brabant & Brussel op het programma. Namen van grote favorieten werden voor aanvang van de partij niet genoemd. Een tiental deelnemers werd even grote kansen op de overwinning toegemeten. Het spel kende een bliksemstart. In de eerste beurt zat een scrabble verborgen, doch niemand kende of zag de alles behalve evidente MANSMAN (= iemand die van een leenman een door hem geleend goed in onderleen krijgt). De meerderheid hield het bij alledaagse MAMA'S. In de drie daarop volgende beurten kwamen telkens scrabbles op het bord. Wie ze allemaal vond, verdiende in totaal 281 punten. In de vijfde beurt lukte Anne-Marie Willems van Negenhof Sint-Pieters-Leeuw een solo met WRANGST (48 pt.). Haar briefje ontsnapte aan de aandacht van de jury, waardoor WRINGT (42 pt.) op het bord kwam. Hetzelfde gebeurde in de achtste beurt toen niet KIEN (29 pt.), maar KEFFEN (28 pt.) als maximumzet werd afgekondigd. In de negende beurt versloeg Anne-Marie Willems voor een tweede keer de 32 andere deelnemers. Alleen zij vond EURO.

In de twaalfde beurt konden belangrijke meerpunten verdiend worden met de vierklapper GOEDZAK (60 pt.). Twee beurten later werd een volgende scrabble geserveerd. DIENDER leverde 84 punten op. Nadien bleven de mooie lettertrekkingen uit het zakje komen. Dat daar niet altijd gebruik van gemaakt werd bleek nog eens in de 17e beurt. Alle deelnemers rateerden toen de mooie ANJELIER (=anjer). Alida Siau van Everna Evere kreeg in de 18e beeurt een welgemeend applaus voor de uit het Frans afkomstige soloscrabble BERCEUSE (=wiegeliedje, schommelstoel). Na 19 beurten werd de partij afgesloten met een maximum van 955 punten. In een overwegend vrouwelijk gezelschap ging net als in de andere regio's ook in Brabant de regionale titel naar een man. De beker die geschonken werd door het ministerie van Sport & Cultuur mocht door Marcel De Boeck van Ter Borre Strombeek-Bever in ontvangst genomen worden. Marcel hield Alida Siau en Josée Van Humbeeck respectievelijk 30 en 73 punten achter zich. Het is opvallend dat de namen van dit trio niet terug te vinden zijn in de seizoensranking 2006. Hetzelfde kan gezegd worden van Marc Dekoninck, zesde in de uitslag. Dit betekent dat in Brabant vier leden erin geslaagd zijn om hun deelname aan het interregionaal kampioenschap af te dwingen door een zeer goede prestatie neer te zetten op het regionaal kampioenschap. Proficiat! Op de tiende plaats eindigde Romain Frickx, een nieuw lid van Vinding Leuven. Hij speelde zijn eerste interclubontmoeting en eindigde meteen in de top tien. Dat belooft! Met drie leden in de top zeven mocht Ter Borre Strombeek-Bever zich de verdiende winnaar van de clubbeker noemen.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gevonden en de gemiste scrabbles, de solo's, de soloscrabble, en de niet-gevonden hogere zetten vind je hier.


Marcel De Boeck wint met brio

De top tien van de individuele uitslag (max=955 pt.)

1. Marcel De Boeck / Strombeek-Bever / 839 pt
2. Alida Siau / Evere / 809 pt.
3. Josée Van Humbeeck / Strombeek-Bever / 766 pt.
4. Anne Cardyn / Rotselaar / 756 pt.
5. Camille Vetsuipers / Sint-Pieters-Leeuw / 748 pt.
6. Marc Dekoninck / Rotselaar / 743 pt.
7. André Gesquière / Strombeek-Bever / 742 pt.
8. Cécile Verstraete / Jette / 739 pt.
9. Paul Ausloos / Leuven / 729 pt.
10. Romain Frickx / Leuven / 723 pt.