Scrabblenieuws

3 december 2006

Limburgse titelstrijd

Op 2 december werd in Tessenderlo het Limburgs regionaal kampioenschap gespeeld. Vijf titels werden verdeeld, alsook nog twee trofeeën voor de tweede en derde in de einduitslag. Anne Daniëls van Et*cetera Genk offerde haar kansen op door zich te kwijten van de wedstrijdleiding. Ze werd bijgestaan door Rita Schouteden van Alfabet Putte. Rita bediende het bord, assisteerde Els Bus, en hielp de briefjes vakkundig triëren. De twee vrouwen stonden borg voor een vlot verloop van het kampioenschap.

In totaal daagden 43 deelnemers op, nl 24 A-, 13 B- en 6 C-spelers. Littera was met 21 leden het best vertegenwoordigd. Voor de titel van vrouwenkampioene kwamen 26 deelneemsters in aanmerking, terwijl men 21 kanshebbers telde voor de trofee van beste 55-plusser. De provinciale titelstrijd was dus een competitie op vijf fronten, en dat verhoogt de betrokkenheid van de deelnemers in belangrijke mate. Met CRANK werd de wedstrijd geopend. In de tweede beurt lukten vijf Litteranen en Et*cetera-voorzitster Erna Darcis erin om met AMEHOELA een scrabble te scoren. Onmiddellijk daarop soleerde Ronny Heylen met HEDEKAM, goed voor 48 punten. De scrabble ATOOMPJE (102 pt.) dikte de maximumscore na vier beurten aan tot 252 eenheden. Nadien volgden minder goede lettertrekkingen, waardoor zetten met een beurtgemiddelde van 32 punten mekaar opvolgden. Aan de pauze leidde Ronny Heylen. Hij werd op korte afstand gevolgd door uittredend kampioen Herman Theys.

Na de pauze was het wachten tot in de veertiende beurt vooraleer er verschillen konden worden gerealiseerd. De scrabble DEFTIGEN was toen goed voor 106 punten. Onmiddellijk nadien volgde de vierde scrabble. WASPEEN leverde 98 punten op. Ronny Heylen miste deze cruciale zetten niet. Van zijn directe concurrenten kon dat echter niet gezegd worden. Zij moesten zich minstens in één van beide beurten tevreden stellen met lagere scrabblescores. De solo DOFWIT van Stefaan Roels kon weinig veranderen aan de grote voorsprong die Ronny vergaard had. In de twintigste beurt bracht een vijfde scrabble de zegezekerheid van de leider nog aan het wankelen. De toppers, met uitzondering van Ronny Heylen, vormden toen OXIDANT waardoor ze 41 punten inliepen. Zou dat volstaan?

C-kampioene werd Julia Vaes van Littera Tessenderlo. Jacqueline Maris van Et*cetera Genk had een superdag. Ze eindigde op een zesde plaats en haalde daardoor drie titels binnen. Ze werd B-kampioene, vrouwenkampioene en kampioene van de 55-plussers. Vier jaar geleden had haar clubgenote Albertina Schreurs al eens voor dezelfde stunt gezorgd. Met haar zesde plaats selecteert Jacqueline zich bovendien voor het Interregionaal Kampioenschap.


Jacqueline behaalde drie titels
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

In de top vijf eindigden vijf Litteranen. De provinciale clubtitel werd dan ook voor de zesde keer op rij door de club uit Tessenderlo gewonnen. Frans Symons behaalde de derde plaats, Stefaan Roels strandde op 22 punten van de winnaar, zijnde ...Ronny Heylen!


vlnr. Jacqueline Maris, Frans Symons, Ronny Heylen, Stefaan Roels en Julia Vaes.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gemaakte scrabbles, en de vier niet-gevonden hogere zetten vind je hier.

De top tien van de individuele uitslag (max. 960 pt.):

1. Ronny Heylen / Houthalen / Littera / 890
2. Stefaan Roels / Beringen / Littera / 868
3. Frans Symons / Rillaar / Littera / 825
4. Cris Clonen / Veerle-Laakdal / Littera / 811
5. Alex Reymen / Veerle-Laakdal / Littera / 807
6. Jacqueline Maris / Munsterbilzen / Et*cetera / 756
7. Gerda Van Mierlo / Zonhoven / Et*cetera / 754
8. Danny Beyens / Westerlo / Littera / 748
9. Erna Darcis / Genk / Et*cetera / 747
10. Frank Rutten / Tessenderlo / Littera / 742