Scrabblenieuws

9 december 2006

Omer Van Hoecke Oost-Vlaams kampioen

Op 9 december werd in Oosterzele het Oost-Vlaams regionaal kampioenschap gespeeld. De strijd beloofde spannend te worden. De ranking leert ons immers dat Oost-Vlaanderen de sterkste scrabbleprovincie is. De voornaamste afwezigen waren Bert Leyssens en Riccardo Ounane van Chipka Aalst. Het spel werd met een slechte lettertrekking geopend. ENGT leverde slechts 14 punten op. Dit zou echter niet de voorbode zijn van wat zou volgen. Reeds in de tweede beurt konden immers tal van scrabbles gevormd worden. PUMMELS was goed voor 101 punten. De meest cruciale zetten zouden volgen in de beurten zes tot en met negen. Telkens konden immers alle letters weggespeeld worden. In beurt zes kwam GEKRENT (82 pt.) op het bord. Twee bijzonder mooie trekkingen hadden tot gevolg dat in beurten zeven en acht meer dan tien scrabbles mogelijk waren. De jury koos ervoor om twee woorden uit het leven gegrepen, nl. ETENDEN (90 pt.) en BARENDEN (92 pt.) op het bord te leggen. De lage moeilijkheidsgraad van de scrabbles had tot gevolg dat in de top van de tussenstand geen echte afscheiding kon gemaakt worden.

Toen kwam echter beurt negen. Een trekking met twee blanco's leverde alweer tientallen scrabblemogelijkheden op. Slechts twee spelers gingen voor de negenklapper VANGWIEL. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen omdat hij quasi zeker was dat Van Dale het woord had opgenomen, en Jan Mahieu van Olympus Deinze omdat hij hoopte met dat woord zijn twee nulscores goed te kunnen maken. Omer en Jan kregen voor VANGWIEL 185 punten, en dat maakte meteen van Omer de te kloppen man. In de tiende beurt lukte Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde een solo met URM. De computer vond toen drie andere woorden die nog meer punten opleverden.

Aan de pauze stond Omer Van Hoecke aan de leiding met 696 punten op 720. De naaste concurrentie lag ongeveer 90 punten achter. Een wedstrijd is echter pas afgelopen als de laatste beurt gespeeld is, en er kan altijd nog iets onverwachts uit de lucht komen vallen. Maar het lot was Omer gunstig gezind. Er volgden geen goede lettertrekkingen meer in de tweede wedstrijdhelft. In tien beurten konden nog slechts 352 punten gescoord worden. In slechts één beurt werd één blancootje getrokken zodat na twintig beurten de blanco's nog overbleven. Hier en daar liet de leider nog een steekje vallen maar aangezien hij geen nulscores liet optekenen, kon niemand hem nog bedreigen. Omer Van Hoecke won dus met grote voorsprong, voor Willy Van Laethem en Marc Seghers, beiden van 't Peirt Dendermonde. Marc Seghers selecteerde zich met deze mooie prestatie voor het Interregionaal Kampioenschap. Dankzij een plaats in de top tien voor Luc Steels en Michel Verfaille won Fair Play Destelbergen het clubklassement. In tegenstelling tot de vorige edities was er echter ditmaal geen prijs voorzien voor de beste club. De individuele titel en de mooie ploegprestatie zullen van Omer allicht een gelukkig man maken. De Vlaamse scrabbletop zal nog meer dan tevoren Omers eigen vermoedens "dat hij aan het verslijten is" relativeren.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gevonden en de niet-gevormde scrabbles (35 stuks), de solo, de niet-gevonden hogere zetten vind je hier.


De fiere winnaar
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De top tien van de individuele uitslag (max = 1072)
1. Omer Van Hoecke / Destelbergen / 1027 pt.
2. Willy Van Laethem / Dendermonde / 955 pt.
3. Marc Seghers / Dendermonde / 946 pt.
4. Luc Steels / Destelbergen / 926 pt.
5. Marleen Vandooren / Deinze / 923 pt.
6. Marcel Verstraete / Gent / 919 pt.
7. Henk Jongepier / Sint-Niklaas / 917 pt.
8. Rob Rondou / Gent / 906 pt.
9. Michel Verfaille / Destelbergen / 902 pt.
10. Jan Mahieu / Deinze / 900 pt.