Scrabblenieuws

16 december 2006

Clubbeker 2006

Op 16 december speelden in het West-Vlaamse Tielt de twaalf sterkste clubs voor de clubbeker. Clubkampioen 2006 Littera Tessenderlo werd door velen als favoriet aanzien. Vanaf 2006 zouden echter enkel de drie beste spelers per club de clubuitslag bepalen, en aangezien bij Littera kleppers als Frans Symons, Cris Clonen en Alex Reymen ontbraken, maakte Chipka Aalst minstens evenveel kans op de overwinning. De tien andere clubs waren niet van plan om gewoon toe te kijken. Heureka Mechelen had Marc Baelde overtuigd om na vele maanden inactiviteit nog eens voor de club uit te komen. Niet alleen Mechelen, maar vrijwel alle andere aanwezige clubs wilden zich zoveel mogelijk mengen in de debatten.

Met NIMBY en PLENTY werd het spel wel erg Engels geopend. In de derde beurt evenaarde enkel Ronny Heylen de computer door met SWAPJE alweer de Engelste toer op te gaan. De enige solo van de partij was daarmee een feit. Het was wachten tot in de negende beurt vooraleer een scrabble kon gevormd worden. De jury liet OMWERKEN (78 pt.) op de borden leggen. Dit woord zou een beurt later als kapstok dienen voor de tweede scrabble, nl. KARTELEN (86 pt.). Na de pauze werd Littera Tessenderlo als leider in de tussenstand afgeroepen. Peirt Dendermonde volgde op 14 plaatspunten. Van Chipka Aalst was geen spoor in de top vijf. De vier nullen die Bert Leyssens tijdens het wedstrijdbegin had laten optekenen, verklaarden veel.

In de twaalfde beurt kwam met MOTARDJE (68 pt.) een verrassende scrabble aangesnord. Twee beurten later konden met GODLOZEN of LOZINGEN 88 punten verdiend worden. Met STAGGEN werden een laatste maal alle letters weggespeeld. Na 19 beurten kwam er een einde aan het spel. De teller van de maximumscore stokte op 1012 punten. Individueel winnaar van de partij werd Jan Cornet van Vandalen Schoten. Hij miste slechts 35 punten. Ondanks sterke prestaties van Jos Leyssens (3e) en Riccardo Ounane (4e) moest Chipka Aalst toch toezien hoe Littera Tessenderlo de clubbeker veroverde. Het was vooral de derde man die het verschil maakte. Ronny Heylen (8e), Stefaan Roels (10e) en Herman Theys (12e) en hun ploeggenoten Willy Lintermans (15e), Ronny Rutten (16e) en Danny Beyens (25e) waren de winnaars van de dag. Dit kwam spijtig genoeg te weinig tot uiting tijdens de proclamatie, verzorgd door het NTSV-bestuur. De clubtrofee werd aan de voorzitter van Littera overhandigd. Het trio dat de club naar de overwinning had geloodst, kwam geen momentje in de schijnwerpers, er werd van hen geen fotootje gemaakt, ze kregen geen prijsje of individueel trofeetje.... Dat gaf de overwinning een onbevredigd bijsmaakje. De finishing touch ontbrak.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gevormde en niet-gevormde scrabbles, en de solo vind je hier.


Een zelfgemaakt kiekje van de trofeewinnaars

De clubuitslag
1. Littera Tessenderlo / 30 / R. Heylen (8), S. Roels (10), H. Theys (12)
2. Chipka Aalst / 38 / J. Leyssens (3), R. Ounane (4), B. Leyssens (31)
3. Fair Play Destelbergen / 53 / K. De Beule (11), O. Van Hoecke (19), L. Steels (23)
4. Vandalen Schoten / 54 / J. Cornet (1), O. Van de Vliet (20), C. Vandenbussche (33)
5. 't Peirt Dendermonde / 54 / W. Van Laethem (5), M. Seghers (14), M. Van Den Nest (35)