Scrabblenieuws

4 februari 2007

Open Nederlands Kampioenschap

Op zaterdag 3 februari werd na een jarenlange onderbreking terug een Nederlands Kampioenschap duplicate scrabbelen georganiseerd. Metropool Rotterdam leverde het decor. Door de wedstrijd een "open" karakter mee te geven, hoopte men dat de NTSV-Vlamingen in grote getalen de grens zouden oversteken. Geldprijzen zouden hen extra kunnen stimuleren. Het aantal deelnemers bleef echter beperkt tot 45, ruim onder de verwachtingen. In de Scrabblebond Nederland (SBNL) bestaat blijkbaar weinig affiniteit tot het duplicate scrabbelen, en de modale Vlaming lijkt zijn scrabble-uitstapjes te beperken tot interclubs die kaderen in het rankingcircuit.

De wedstrijd was een kampioenschap waardig. Vijf scrabbles, waaronder een negenklapper zouden de eindscore doen oplopen tot boven de 1000 punten. De scrabbles waren niet alle even makkelijk zodat een aantal keren flink aan de boom werd geschud. De score van de winnaar bedroeg geen 90%, en slechts drie deelnemers behaalden meer dan 80%. Daaruit kan men afleiden dat niemand een quasi perfect parcours aflegde.

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gevonden scrabbles en de niet-gevonden hogere zetten vind je hier

De laureaten in de A- en de B-klasse zijn vrouwen, wonen beiden in Nederland, en zijn beiden ook lid van een NTSV-club. Carla Adelaar van Arendsoog Amsterdam had voor de pauze al de basis gelegd voor haar overwinning. Ze ging Jan de Kruiff met 20 punten vooraf. Jan Cornet werd de eertse Belg op de derde plaats. Omer Van Hoecke eindigde vierde, net voor een alweer sterk presterende Lia de Nijs, lid van De Wase Sint-Niklaas. Lia kreeg de trofee van de beste B-speelster.


Lia en Carla, twee coryfeeën met trofeeën

De individuele top tien