Scrabblenieuws

25 februari 2007

Oost-Vlaanderen is sterkste scrabbleregio

Op 24 februari werd in het Oost-Vlaamse Oosterzele het eerste interregionale kampioenschap betwist. Vijf Vlaamse regio's en Nederland, dat als één regio wordt beschouwd, konden al scrabbelend ondervinden op welke bodem een scrabbelaar het best gedijt. Puur op basis van de individuele ranking mocht men stellen dat Oost-Vlaanderen favoriet was. De enige andere regio die mits wat meeval een kans kon maken, was Limburg. Nederland mocht de derde plaats ambiëren. Dat de scrabbletoppers absoluut niet wakker liggen van dit nieuwe kampioenschap mocht blijken uit het feit dat vijf leden uit de ranking top acht niet deelnamen aan de wedstrijd. Het waren precies de sterkste regio's die verzwakt aan de wedstrijd begonnen. Voor Oost-Vlaanderen ontbraken Riccardo Ounane en Bert Leyssens, voor Limburg Ronny Heylen en Stefaan Roels, en voor Nederland Marcel Oostenbrink.

Het spel werd geleid door Rudi Ailliet van Blanco Tielt. In de eerste beurt zal wel quasi iedereen een scrabble gehad hebben. De jury liet ONTLOPE op de borden leggen. In de tweede beurt misten de deelnemers een maximumzet. KROCHE werd gelegd, terwijl KEYCORD (een koord waaraan sleutels hangen, een sleutelkoord) heel wat meer punten opbracht. Een tweede scrabble kwam eraan in de vierde beurt. De deelnemers die toen met EBDEUREN de driemaal-woordwaarde opzochten, konden interessante meerpunten binnenrijven. De derde scrabble liet niet lang op zich wachten. In de vijfde beurt zorgde een nieuwe mooie trekking voor tal van mogelijkheden. GRANENDE kreeg de voorkeur. De enige solo van de partij volgde in de zesde beurt. Nederlander Bert van der Loo verlengde met FLUT kroche tot krochel. Hij was allicht de enige die wist dat beide woorden synoniemen zijn van elkaar (KROCHEN, KROCHELEN: kuchen, fluimen ophoesten). In de achtste beurt werd met een vierde scrabble de 500-puntengrens gesloopt. WAKENDEN was net als de vorige scrabbles niet echt moeilijk, waardoor er van een echte afscheiding in de tussenstand nog geen sprake was. Toen in de tiende beurt heel wat deelnemers met GESPANDE onverwacht een nulscore kregen, werd wel een belangrijke schifting doorgevoerd. GESNAPTE en tientallen andere scrabbles konden immers wel goedgekeurd worden.

Na de pauze werd de wedstrijd terug op gang gebracht met SECUNDE, een niet-scrabble die als vierklapper 74 punten opleverde. Een andere belangrijke zet kwam eraan in de dertiende beurt. GEVINDE (voorzien zijn van vinnen) was goed voor 46 punten. Dat woord werd meteen nadien met INOX (68 pt.) verlengd tot GEVINDEN. Mensen met vinnen? Neen, zo bleek. GEVINDEN is een werkwoord dat in bepaalde streken gebruikt wordt in de uitdrukking: "iets in zijn gemoed niet kunnen gevinden". In de zestiende beurt werd met BRIQUE een negenklappermogelijkheid geschapen, en die werd in de daaropvolgende beurt prompt benut. Met GEZEMELD, goed voor maar liefst 230 punten was de zesde scrabble een feit. Tegelijk was echter het spel afgelopen. De maximumscore van 1172 punten mocht gezien worden. Maar liefst 18 deelnemers overschreden persoonlijk de 1000-puntengrens, een eerder uitzonderlijke gebeurtenis!

Zoals kon verwacht worden staken de regio's Oost-Vlaanderen en Limburg ruim boven de andere uit. Het was Oost-Vlaanderen dat met de prijzen aan de haal ging. De top zeven van Limburg scoorde dertien luttele plaatspunten meer. Individueel winnaar was Jan de Kruiff. Hij mocht als eerste de knappe boerin die de prijzen overhandigde van zeer dichtbij aanschouwen, en dat deed hem zichtbaar deugd. Vermelden we ook dat Littera Tessenderlo, dat met acht leden vertegenwoordigd was, met 132 plaatspunten duidelijk sterker presteerde dan de regio's Nederland, Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Compleet onbelangrijk in een interregionaal kampioenschap, maar toch een mooie prestatie!

De getrokken letters, de gelegde woorden, de gemiste hogere zetten (57 punten in totaal) vind je hier .

De Uitslag




De prijswinnaars
(Klik op de foto voor een grotere weergave)