Scrabblenieuws

3 juni 2007

Simmekesdag 2007

Op 2 juni organiseerden Frans Symons en Rita Schouteden in hun eigenste Rillaar bij Aarschot de tweede Simmekesdag. Ze richten zich in het bijzonder tot scrabbelaars die ook graag wandelen. Scrabbelen-eten-wandelen-eten-scrabbelen, dat is de formule. Rekening houdend met de beperkte afmetingen van de zaal, konden maximaal dertig deelnemers zich inschrijven.

De Simmekesdag 2007 bevatte alle ingrediënten om van deze ontmoeting een prachtige dag te maken: mooi weer, een wandeling van enkele uren over mooie bos- en veldwegeltjes van het Hageland, een onberispelijke keuken, en twee scrabblepartijen om duimen en vingers van af te likken. Wie beide scrabblepartijen wil naspelen kan gebruik maken van onderstaande links:

Voormiddagpartij Simmekesdag 02/06/2007
Avondpartij Simmekesdag 02/06/2007


In totaal 27 deelnemers boden zich aan in het restaurant Edelweiss in Rillaar voor de tweede Simmekesdag. De wandelschoenen bleven nog even in de autokoffers, want de samenkomst zou aanvangen met een ochtendscrabblepartij. Het werd een wedstrijd met veel mogelijkheden. Voor de pauze lukten de deelnemers erin om vier scrabbles te vormen waardoor de score na tien beurten reeds 613 punten bedroeg. De eerste drie scrabbles lagen binnen de mogelijkheden van iedereen: LUKKENDE, LESGEVER en INVRIEZE. Met TECOMAS (=planten uit tropisch Amerika) of MASCOTTE werd de eerste wedstrijdhelft nog afgesloten met een moeilijkere "alles-af". Na de hervatting viel in de dertiende beurt de eerste solo van de dag. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo puurde als enige ABOENAS (=priesters in Arabische landen) uit een trekking met twee blanco's. Aangezien er tal van andere scrabbles mogelijk waren, konden de anderen de schade beperken. Zij die echter met BASTOON of BASTONEN een scrabble dachten te scoren, liepen tegen een zware teleurstelling aan. Google geeft 21000 hits, maar Van Dale gebruikt dat woord enkel in de verklaring van woorden als JUG en CONTRATONEN. Van een opname als lemma is helaas geen sprake. Herman Theys van Littera Tessenderlo was terecht verbaasd toen hij in de vijftiende beurt een solo lukte met het woord ZWETSE. In de achtiende beurt werd de partij beëindigd met de scrabble HONENDEN. Het was Ronny Heylen die als winnaar een fles Hagelandse wijn in ontvangst mocht nemen. Organisator Frans Symons, eveneens van Littera, eindigde als tweede op 13 punten van Ronny. Jan Cornet van Vandalen Schoten leverde 25 punten in op Ronny. Aangezien de individuele scores van de avondpartij zouden opgeteld worden bij die van de ochtendpartij was er nog niks beslist.

De aanwezigen namen een uurtje de tijd om na te praten en de inwendige mens te versterken met een snack. Tegen twee uur in de namiddag stonden de meesten in stappersschoenen paraat, klaar om een tocht te maken door het omliggende landschap. Met Frans op kop zette de groep zich in beweging. Het pad liep aanvankelijk stevig bergop temidden van een loofbos. Al snel voelden de meesten hun hartslag kloppen in de keel. Een tweetal kilometer verder werd het klimwerk beloond met een wijds zicht vanop een heuvel. Vanaf daar zou het pad hoofdzakelijk door akkers lopen. Wie een neus had voor de schoonheid der natuur stond af en toe stil bij mooie vergezichten. Oordeel zelf...
(Klik op de foto's voor een veel grotere weergave)

De akkers lieten we achter ons, en we gingen de boomgaarden tegemoet. De bloesems waren spijtig genoeg reeds verdwenen. Frans liet ons kennismaken met een nooit eerder geziene "machine" die schokgolven kon produceren. Die werden door een grote tuitvormige constructie de hemel ingestuurd. Niet alleen de vogels kan men zo op afstand houden, maar ook de onweders. Interessant! Toen we een eind verder een drankgelegenheid naderden, gaf gids Frans blijk van een gezonde realiteitszin. We konden daar niet passeren zonder minstens één drankje genuttigd te hebben. Na dat drankje was ieders tred zichtbaar gezwinder. De tocht liep op zijn einde, en had bij sommigen sporen nagelaten. Een goede stevige maaltijd was welkom.

Om zeven uur 's avonds zat ieder weer klaar voor de afsluitende partij. Het werd een juweeltje van een wedstrijd, een gedroomde afsluiter van een prachtige dag. Met de scrabble SCHOEPE (= stelen) werd van wal gestoken. In de derde beurt volgde de tweede scrabble: GLIMMEND was mogelijk, maar LEMMINGS (=knaagdier van de familie der woelmuizen) bracht meer op. Enkele deelnemers waren in de vierde beurt zeker van AFREIKEN, waardoor zij hun score met 78 punten konden aandikken. In de vijfde beurt volgde scrabble nummer vier! STABIEL was makkelijk, doch LABIELST bracht gevoelig meer op. Onder andere Jan Cornet had dit gezien, en hij nam hierdoor de leiding in de wedstrijd. De voorsprong van Ronny Heylen in de totaalstand bedroeg geen tien punten meer. Nog voor de pauze werden twee solo's genoteerd. In de zesde beurt verlengde Rudi Boesmans van Et*cetera Genk met BOSWEG het op het bord liggende KINKEN tot SKINKEN. In de negende beurt lukte vrijwel iedereen een scrabble, doch Herman Theys oogstte de meeste punten met zijn JUSTEER.

Hilde Machiels bediende gracieus het bord, Anne Daniels leidde krachtdadig het spel.

In de dertiende beurt liet ook het Leuvense kamp van zich horen. Danny Crabbe van Vinding soleerde met FYTOL (=onverzadigde alcohol). Meteen daarna konden alweer alle letters weggespeeld worden met MONOXIDE. De vijftiende beurt zou een grote impact hebben op de uitslag van de wedstrijd. Velen waren tevreden met VERPANDE, een scrabble van 98 punten. Tegen de linkerkant van het bord kon echter met VEENDAMP een negenklapper gelegd worden voor maar liefst 203 punten! De voorlopige top drie (Ronny Heylen, Jan Cornet en Frans Symons) liet zich niet verrassen. Samen met nog drie andere deelnemers gingen zij resoluut en met succes voor de grote puntenoogst. Herman Theys mikte ook op de negenklapper, doch zijn OVENDAMP leverde helemaal niks op. In de zeventiende beurt haalde Ronny Heylen verrassend uit. Hij verbaasde het ganse deelnemersveld met de soloscrabble CACHENEZ (= soort sjaal die gedeeltelijk over de neus gedragen wordt). Hij jumpte zo alsnog over Jan Cornet naar de overwinning in de tweede partij, en mocht daardoor zeker zijn van winst in de totaaluitslag. De partij werd met FREZE na 18 beurten afgesloten met een totaalscore van 1221 punten.
vlnr: Frans Symons, Jan Cornet, en winnaar Ronny Heylen


De getrokken letters, de gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, de solo's, en de niet-gevonden hogere zetten van de voormiddagpartij vind je hier.

Dezelde info m.b.t. de avondpartij vind je
hier.