Scrabblenieuws

8 september 2007

Ronny Heylen domineerde de Littera-competitie 2006-2007

Op 5 september 2006 werd in Tessenderlo de competitie 2006-2007 gestart met SOESA, hetgeen zoveel betekent als drukte, beslommering, last, moeite. Deze vondst bracht slechts 18 punten op, en de computer nam de deelnemers meteen te grazen met OESIES (= Birmaanse olifantberijders). Na één beurt was het al duidelijk dat er allicht weer een karrenvracht onbekende woorden de revue zouden passeren. Leerrijke partijen dus, die de Litteranen gezellig wekelijks in alle rust zouden afmalen na de soesa van hun dagdagelijkse activiteiten. In de tweede beurt van de eerste partij lukte Stefaan Roels met DIEFS de eerste solo van het seizoen. Alweer bleek na de partij dat de computer met DIEFSE nog wat beter deed. Het sterke scrabblekliekje was dus duidelijk nog te kloppen. In totaal zou het Score-scrabbleprogramma gespreid over 43 partijen 130 keer met glunderende pixels een hogere zet aankondigen. Zo zagen de spelers 1394 grijpbare punten aan hun neus voorbijgaan. Ronny Heylen was de auteur van de eerste soloscrabble, nl. LEERTOON (= toon van de onderwijzer tegenover zijn leerlingen). Ronny Heylen zou zich nadien nog vaak, vanachter zijn spelleiderlessenaartje vooraan in het speellokaal, als een geniale scrabble-onderwijzer laten gelden.

In Tessenderlo werden tijdens het seizoen 2006-2007 in 43 officiële partijen 43481 punten gescoord in 867 beurten. Dit geeft een beurtgemiddelde van 50.15 punten.


Geen enkel Littera-lid slaagde erin om geen enkele partij te missen. Drie gastspelers van Et*cetera Genk daarentegen vonden elke week de weg naar het Sportagon. Gerda Van Mierlo, Anne Daniels en Erna Darcis waren in Tesenderlo de trouwste deelnemers.

Als men de tien hoogste individuele percentages op een rijtje zet dan merkt men dat de naam Ronny Heylen nadrukkelijk aanwezig is. Tweemaal scoorde hij meer dan 99%. Eénmaal leverde hij slechts 5 punten in. Frans Symons komt voor op de zevende plaats met 97.09% en de topscore van Stefaan Roels (96.96%) is goed voor de negende plaats.


De winnaar van de A+-reeks was reeds lang voor het seizoenseinde gekend. Ronny Heylen won andermaal deze reeks. Zijn suprematie was wel heel duidelijk. Met 97.50 RP scoorde hij 3.91 RP meer dan de tweede, tegenover 2.75 RP in 2005-2006. In de eerste acht partijen speelde hij nog haasje over met Frans Symons, doch vanaf de negende partij was niemand nog bij machte om Ronny Heylen van de leidersplaats te verdringen. Hij won voor de twaalfde maal op rij het kampioenschap van zijn eigen club. Net als vorig jaar waren ook nu weer de nummers twee en drie aan elkaar gewaagd. Frans Symons stond lang onbedreigd tweede, doch naargelang het seizoen vorderde zag hij Stefaan Roels langzaam zijn richting uitkomen. In de 38ste partij wipte Stefaan over Frans. Deze maakte dat in de 39ste partij weer ongedaan. Mindere prestaties in de 41ste en 42ste partij verwezen Frans terug naar een derde stek. Een goede laatste wedstrijd kon aan die situatie niks meer veranderen. Stefaan Roels werd tweede met een score van 93.59 RP, Frans Symons werd derde met 93.28 RP. Ronny, Stefaan en Frans zijn ook volgend seizoen de enigen die uitkomen in de A+-categorie. Het "geheim" van hun scrabbleklasse is niet ver te zoeken. Het trio vindt meer dan 75% van de mogelijke scrabbles, en behoedt zich voor nulscores (minder dan 1 per partij). Dat doen de andere deelnemers hen bijlange niet na.


De drie raspaarden van de Littera-stal

In de A-reeks waren er heel wat kandidaat-winnaars. Na een korte inloopperiode rukte Willy Lintermans in de 6de partij op naar de leidersplaats. Nadien zou enkel nog Cris Clonen erin slagen om Willy gedurende enkele weken (na de 10de en de 25ste partij) naar de tweede plaats te verdringen. Nadien hield Willy stand. Het is meteen Willy’s tweede overwinning in de A-reeks. Hij behaalde een erg mooie score van 90.29 RP. Cris Clonen werd tweede met 89.36 RP, en Alex Reymen derde met 89.30 RP.

In de B-reeks was er dit jaar geen sprake van een spannende competitie. In de veertiende partij nam Marleen Duts de leiding, en die stond ze niet meer af. Ze won met 81.05 RP. Rita Van de Ven werd tweede met 79.75 RP. Michael Cloesen werd derde met een score van 79.05 RP, een vooruitgang van 1.27 RP ten opzichte van het seizoen 2005-2006. Michael kreeg hiervoor de prijs van de grootste vooruitgang.
Bij de gastspelers was het alweer Gerda Van Mierlo (89.00 RP) die kampioene werd. Ze was sterker dan haar zus Rina Van Mierlo (86.90 RP) en Et*cetera-voorzitster Erna Darcis (86.77 RP). Het was Anne Daniels die de grootste vooruitgang lukte. Ze vergaarde 1.74 RP meer dan in het seizoen 2005-2006.

In het seizoen 2006-2007 werden de partijen gewonnen door 9 verschillende deelnemers, nl. zes mannen en drie vrouwen. De vruchtbaarste vrouw was gastspeelster Gerda Van Mierlo met 2 overwinningen. Hilde Machiels was de enige Littera-speelster die een zege kon binnenhalen. Bij de mannen was Ronny Heylen de uitblinker. Hij won meer dan 50% van de wedstrijden waaraan hij deelnam.

De nevenklassementen voor solo's, scrabbles en soloscrabbles werden alle gewonnen door Ronny Heylen. Het was de vijfde keer in zijn scrabblecarrière dat hij daarin lukt. Vooral in het solo-klassement was het overwicht van Ronny overduidelijk. In totaal verraste hij de rest van het deelnemersveld 31 keer, waarmee hij beter deed dan de vijf dichtste achtervolgers in de einduitslag van de competitie. Stefaan Roels, Frans Symons, Willy Lintermans, Cris Clonen en Alex Reymen scoorden samen inderdaad slechts 30 solo's. Dat is tekenend voor de aparte klasse van Ronny Heylen.

Ronny Heylen, Litterakampioen!

Overzicht Litterakampioenen sinds de oprichting van de club