Scrabblenieuws

24 november 2007

Ronny Heylen wint in een nek-aan-nekrace het individueel scrabblekampioenschap 2007

Op 24 november werden in het Oostvlaamse Oosterzele het A- en B-kampioenschap georganiseerd. Daar waar de seizoensranking op basis van de uitslagen van 14 interclubs aangeeft wie de beste scrabbelaar is, wordt op een kampioenschap in één wedstrijd een titel toegekend. Verrassingen zijn in dat geval nooit uitgesloten. Eén beurt kan beslissen over winst of verlies. Pompen of verzuipen is het leidmotief voor kandidaat-kampioenen. Uiterste concentratie opbrengen, al zijn scrabblebekwaamheid aanwenden, en soms op het gepaste moment alles op het spel zetten om de voeling met de koplopers niet te verliezen. Het gevaar op nulscores niet negeren, maar anderzijds ook niet onnodig uit de weg gaan. De mindere goden hopen dat ze het geluk aan hun zijde hebben, zodat ze mogelijk de scrabbletoppers naar de kroon kunnen steken.

Van de ranking top vijftien ontbraken alleen Frans Symons en Stefaan Roels van Littera Tessenderlo en Herman Vanackere van Ypsilon Heist.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier


Pompen of verzuipen
op de individuele scrabblekampioenschappen.

De wedstrijd werd geleid door Rudi Ailliet van Blanco Tielt. De partij kende een gevreesde spooky start. De trekking maakte woorden als PAKDOOS en KAPDOOS mogelijk. Maar bestonden die dingen eigenlijk wel? De meeste deelnemers werden meteen voor de keuze gesteld om al dan niet met een gok van wal te steken. De meerderheid hield het bescheiden bij SPOOK voor 26 punten. KAPDOOS bleek echter voor te komen in van Dale (nl. doos tot berging van benodigdheden aan de kaptafel), en leverde maar liefst 82 punten op. Negentien aanwezigen (=17% van de deelnemers) kregen in die belangrijke aanvangsbeurt een nulscore. Favoriet Jan De Ridder van Heureka Mechelen, alsook zijn naaste concurrenten Ronny Heylen van Littera Tessenderlo en Riccardo Ounane van Chipka Aalst maakten deel uit van het groepje dat een vliegende start nam. Een volgende cruciale zet kwam eraan in de vijfde beurt. Een slechte lettertrekking maakte toch de verlenging van MIXER tot HANDMIXER mogelijk, goed voor 66 punten. Voor de pauze zouden nog tweemaal alle letters weggelegd worden. Eerst met BRONTAAL (= uitgangstaal bij het vertalen in een andere taal) in de zevende beurt, meteen daarna met RENLOPEN (renloop is de snelste gang van een paard). Aan de pauze prijkte de mooie score van 555 punten op het scorebord. Bij de A-spelers leidde Jan De Ridder (541 pt.), voor Ronny Heylen (538 pt.) en Riccardo Ounane (519 pt.). Bij de B-spelers waren het Antoin Meerschaert van Coxhyde Koksijde (415 pt. en Christine Naert (412 pt) van Ypsilon Heist die er het best voor stonden. Pascal Reygaerts, eveneens van Ypsilon Heist, volgde op 35 punten van zijn clubgenote.

Na de pauze werd het spel terug op temperatuur gebracht met de scrabble KOELEREN. De vier volgende beurten waren niet van beslissende aard. Al die tijd bleef Ronny Heylen drie punten achterliggen op Jan De Ridder. Riccardo Ounane was iets meer achterop geraakt, maar hij bleef toch op het vinkentouw zitten. In de zestiende beurt sloeg hij toe. Met het negenletterwoord WEGSTEVEN greep hij 75 punten, waardoor hij aan de leiding kwam. Het wedstrijdeinde was in zicht en het duo Jan en Ronny keken tegen een kleine maar overbrugbare achterstand aan. In de zeventiende beurt volgde een mooie trekking. Tal van scrabbles konden helaas niet gelegd worden op het ondertussen goed gevulde bord. Ronny Heylen zag samen met enkele andere deelnemers de enige mogelijke alles-af GARVEND. Zijn twee concurrenten misten het woord en werden zo op achterstand geplaatst. In de laatste beurt koos de nieuwe leider voor een zekere zet waardoor hij nog dertien punten verloor. Op de eindmeet hield hij met 977 op 1046 punten nog een petieterige voorsprong van vier punten over op Riccardo (973 pt). Jan De Ridder (967 pt.) werd verdienstelijk derde op tien punten van de winnaar. Na de wedstrijd erkende Jan ruiterlijk dat Ronny Heylen die dag de beste was. Hij won voor de derde keer in zijn carrière het individuele kampioenschap, ditmaal voor het eerst in aanwezigheid van de grootmeester De Ridder.

Kris De Beule van Fair Play Destelbergen werd dankzij een goede tweede wedstrijdhelft winnaar bij de B-spelers. Hij scoorde 780 punten. Het onderscheid tussen A- en B-spelers wordt gemaakt op 1 september van elk jaar. Op dat moment stond Kris in de ranking met 74, 89 RP aan de leiding van de B-spelers. Ondertussen is hij met 81.73 RP als A4-speler geklasseerd. Kris De Beule was dan ook vooraf de te kloppen man. Hij deed wat van hem mocht verwacht worden. Dat dit echter niet zo evident is, moge blijken uit het feit dat slechts weinige favorieten hem dat in het verleden hebben voorgedaan. Proficiat. Christine Naert en haar clubgenoot Pascal Reygaerts hielden na de pauze stand en palmden met 765, respectievelijk 764 punten de andere ereplaatsen in.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Ronny Heylen (A-kampioen) en Kris De Beule (B-kampioen)