Scrabblenieuws

18 november 2007

Regionaal Kampioenschap Nederland

Op 17 november werd in Nederland het eerste regionale kampioenschap 2007 betwist. Aan de wedstrijd namen 21 spelers deel. Een magere opkomst eigenlijk, als men weet dat er vorig jaar 31 deelnemers kwamen opdagen. Enkel de NTSV-leden die aangesloten zijn bij een Nederlandse club kwamen in aanmerking voor deelname. Namen als Henk Jongepier, Ada Houtveen, en Corrie Hennekam, allen lid van De Wase Sint-Niklaas, ontbraken dus op de deelnemerslijst. Idem voor o.a. Tonny Dassen (Littera Tessenderlo) en Els Bus (Et*cetera Genk). De belangrijkste afwezigen waren Lettergreper Jan de Kruiff, die als deejay verplichtingen had op een belangrijk muziekfestijn, alsook Bert van der Loo, nog enkele weken lid van Arendsoog Amsterdam. Marcel Oostenbrink van A-stijger Veldhoven, Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort, Carla Adelaar en Prateeksha Bouma van Arendsoog Amsterdam, werden aanzien als de grootste kanshebbers op de overwinning en de bijhorende titel.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

De wedstrijd werd geleid door scrabblezwaargewicht Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen. Hij kweet zich met plezier van deze taak, en was zo getuige van de titelstrijd vanop de eerste rij. In het begin van de partij werd geen enkel woord van meer dan 30 punten op het bord gelegd. De totale score bedroeg na vijf beurten 140 punten. De meeste deelnemers voelden zich behaaglijk in het spel. Daar kwam plots verandering in. In beurt zes sloeg de negenklapper ERFZONDE in als een meteoriet. Favoriet Marcel Oostenbrink, en Herman van Westerloo van It Utrecht mochten 221 punten toevoegen aan hun score. Met AFZOENDE konden in die beurt -slechts- 106 punten verdiend worden. Een kloof van 115 punten was geslagen, haast onoverbrugbaar. Deelnemers met titelambities konden nog enkel hopen op een mirakel. In de zevende beurt verraste Francisca Gulli de andere deelnemers met de solo YURTA. De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met de bescheiden scrabble DOORSTAP, goed voor 67 punten.

Na de pauze werd onmiddellijk van wal gestoken met de derde scrabble. VLIJTIGS bracht 116 punten op. Nadien konden nog moeilijk verschillen gemaakt worden. De koplopers voelden zich beurt na beurt zekerder van een prachtige einduitslag. EĆ©nmaal nog moesten ze bij de pinken zijn, toen in de 18e beurt twee blanco blokjes getrokken werden. Vele tientallen scrabbles waren mogelijk, waardoor het kopduo ook deze laatste hindernis met zwier kon nemen. HUWBAREN (101 pt.) kwam op het bord. Na 21 beurten kon Omer de partij afsluiten. De totaalscore van 1071 werd voor meer dan 20% bepaald door de score voor de negenklapper.

Winnaar werd Herman van Westerloo. Hij miste slechts 41 punten. Herman speelde zijn beste wedstrijd van 2007. In het interclubcircuit begon hij het seizoen sterk in Heist waar hij 19e werd en meer dan 90 rankingpunten scoorde. Nadien wisselde hij goede en minder goede prestaties af. Onder andere omwille van zijn activiteiten als dammer was hij op scrabble-interclubs niet meer actief na augustus 2007.

Marcel Oostenbrink bleef 22 punten achter Herman, en behaalde een zeer verdienstelijke tweede plaats. Rieke Bouman volgde 157 punten verder op een derde plaats.

Herman van Westerloo
winnaar RK Nederland 2007

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

De eerste zeven in de uitslag zijn automatisch geselecteerd voor deelname aan het Interregionale Kampioenschap dat plaatsvindt in februari 2008. Daarnaast worden nog acht andere namen opgepikt uit de seizoensranking 2007. Hieronder vindt men de namen van de zeven geselecteerden: