Scrabblenieuws

8 december 2007

Omer Van Hoecke heer en meester op het RK Oost-Vlaanderen

Op zaterdag 8 december werd in Oosterzele het Oost-Vlaams regionaal kampioenschap georganiseerd.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Het is echt aanbevelenswaardig. Klik hier indien je op de uitnodiging wil ingaan.

Met uitzondering van Henk Jongepier waren alle grote namen uit de Oost-Vlaamse scrabblewereld aanwezig. Als grootste kanshebbers op de titel werden vooral Riccardo Ounane (Chipka Aalst), Willy Van Laethem (Peirt Dendermonde), Rob Rondou (Homerus Gent) en uittredend kampioen Omer Van Hoecke (Fair-Play Destelbergen) genoemd. Uiteraard hadden ook Jos Leyssens (Chipka Aalst) en Rita De Swaef (De Wase Sint-Niklaas) veel meer dan een waterkans op de provinciale titel. Verder nog tal van andere outsiders...

De wedstrijd kende met HAVE een opener met een bescheiden score (20 pt.). In de tweede beurt werd dat woord met KETTERE verlengd tot HAVER. Nadien lukte Willy Van Laethem een mooie solo. Met ZOONS verlengde hij HAVER tot SHAVER (= elektrisch scheerapparaat). In de daaropvolgende beurt lukte ook Riccardo Ounane een solo. Zijn POENDE leverde in combinatie met KETTEREN dertig punten op. De hoogste score van de wedstrijd viel in de zesde beurt. De scrabble WEERDER liep over een donkerrood vakje en leverde o.a. daardoor 116 punten op. In de achtste beurt werd UILDE over de totale lengte onder POENDE geplakt, en werd tegelijk KETTEREN verlengd tot KETTEREND. Na een lucratief tussendoortje met EXACTE (67 pt.) werd UILDE verlengd tot GEMUILDEN, een niet-scrabble die goed was voor 80 punten. Daarmee werd de pauze bereikt. Rob Rondou (540 pt.) leidde voor Willy Van Laethem (533 pt.) en Omer Van Hoecke (529 pt.).

Na de pauze slaagde Roland Van Der Jeught van 't Peirt Dendermonde erin om zich even in de kijker te spelen. In de veertiende beurt lukte hij er als enige in om de nochtans zeer goed gekende scrabble STADIONS te vormen. Het zou in het verdere verloop van het kampioenschap niet bij drie scrabbles blijven. In de zeventiende en achtiende beurt werden telkens twee blanco blokjes getrokken waardoor de stand nog flink door elkaar geschud werd. In de zeventiende beurt waren zeventien scrabbles mogelijk. MANDFLES bracht 95 punten op. De daaropvolgende trekking fungeerde als serieuze scherprechter. De scrabbles OVENBANK en VEENBONK behoren niet echt tot het dagdagelijkse taalgebruik, waardoor slechts weinigen de 92 punten binnenrijfden. Omer Van Hoecke, die in de vijftiende beurt tegen een nulscore was aangelopen, had nog voor de trekking in de gaten dat OVENBANK tot de mogelijkheden behoorde. Groot was zijn verwondering toen wedstrijdleider Rudi Ailliet de juiste letters uit het zakje graaide. Omer sloeg toe, terwijl Rob en Willy moesten passen. Vooral Rob zal zich dit beklagen, want hij zag VEENBONK, maar durfde het uiteindelijk niet aan om dat woord in te dienen. In de afsluitende beurt werd de totale score met YEN op 1055 eenheden gebracht.

Wie toonde zich in deze partij het veelzijdigst, en mag zich een jaar lang Oost-Vlaams scrabblekampioen noemen? Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen! Omer kent echt wel een zeer succesvol jaar. Hij won immers naast het seniorenkampioenschap, ook de interclubs te Oostduinkerke en Genk. De regionale titel is voor Omer een mooie afsluiter van het jaar 2007. Of is hij van plan om op 15 december met zijn ploeg ook nog de clubbeker te veroveren?


Omer Van Hoecke,
de terecht fiere Oost-Vlaams Kampioen 2007


Rob Rondou en Willy Van Laethem eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Opvallend was ook de zeer goede prestatie van Lida De Loos van De Wase Sint-Niklaas. Lida eindigde op de zesde plaats, midden in een kransje A-spelers met naam en faam. Zij slaagde erin om zich via het regionale kampioenschap te plaatsen voor het Interregionale Kampioenschap 2008. Alhoewel er geen trofee voorzien was voor de beste club, mag Fair Play Destelbergen dankzij de prestaties van Omer, Luc Steels (4e) en Michel Verfaillie (8e) er prat op gaan dat ze de sterkste Oost-Vlaamse formatie is. Hieronder vindt men de namen van de zeven deelnemers die ongeacht hun plaats in de seizoensranking 2007 zeker mogen zijn van een uitnodiging voor deelname aan IRK.
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de vijf gemiste aartsmoeilijke hogere zetten, de gemaakte solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de uitslag ? Klik dan hier .