Scrabblenieuws

13 januari 2008

Seizoen 2007: een terugblik

Het seizoen 2007 is voorbij. Het werd een jaar dat als een van de meest bewogen uit de NTSV-geschiedenis zal geboekstaafd worden. Hieronder vindt u enkele markante extra-sportieve gebeurtenissen die wekenlang gespreksonderwerp waren in scrabblemiddens.

NTSV-voorzitter van het eerste uur, Bertrand De Bouvere, had in 2006 aangekondigd uit het bestuur te willen treden, en zijn sjerp over te willen dragen aan een opvolger. Bertrand leidde nog de Algemene Vergadering op 10 februari. Deze bijeenkomst verliep aanvankelijk rustig, maar werd gaandeweg tumultueuzer. Onder andere de door de OTC gevoerde taalpolitiek, en de rol van uitgeverij Van Dale werden door de aanwezigen in vraag gesteld. De timing werd ruim overschreden, aanwezigen dropen stelselmatig af waardoor de vergadering diende te worden beëindigd, ook al was de agenda verre van afgewerkt. Weinigen voelen zich geroepen om het roer over te nemen in turbulente wateren. De identiteit van de nieuwe voorzitter werd pas enige tijd later bekendgemaakt: Rita Meurrens zou in het vijfkoppige bestuur de secretariaatsfunctie cumuleren met het voorzitterschap. Zij nam de verantwoordelijkheid op om het NTSV-schip te sturen in de richting van de Algemene Vergadering "editie 2008".

In de maand mei werd de nieuwe voorzitster geconfronteerd met een probleem in eigen rangen. Marleen Vandooren, een van de vijf bestuursleden, bleek in de schoot van haar club Olympus Deinze geen vertrouwen meer te genieten. Terecht of onterecht? Olympus werd door de leden ontbonden. Zij die nog wilden blijven scrabbelen, zochten een onderkomen bij Blanco Tielt of Quercus Ronse. Marleen werd door het bestuur ontslagen, waardoor de ploeg nog met vier personen de laatste maanden van het driejarige mandaat zou moeten afwerken. Maandenlang was de "affaire Marleen" een terugkomend agendapunt op de bestuursvergaderingen.

De valse bommelding die op 15 december een abrupt einde maakte aan de clubbekerwedstrijd was een triest dieptepunt van 2007. Nooit eerder daagden mensen in politie-uniform op tijdens een scrabblepartij, en kende een wedstrijd geen officieel einde. Geen uitslag, geen proclamatie,... omwille van overmacht. De dader is nog steeds niet gekend, en zal zich allicht nooit spontaan melden.

Op sportief vlak bood 2007 geen verrassingen. De reeds gevestigde waarden bevestigden niet alleen, ze onderstreepten extra hun meesterschap.


Jan De Ridder van Heureka Mechelen won vijf van de veertien interclubs. Tussen 25 augustus en 15 september stond hij in de ranking met een recordscore van 98.99 rankingpunten. Die score had alles te maken met het feit dat hij tien overwinningen liet optekenen over de twaalf laatste interclubs waaraan hij had deelgenomen. Ook dat is een rankingrecord.



Ronny Heylen van Littera Tessenderlo kende zijn beste seizoen ooit. Hij won niet alleen twee interclubs, maar hij werd ook Limburgs kampioen en individueel A-kampioen. Hij speelde bovendien zeer regelmatig, reeg de ereplaatsen aan mekaar en forceerde zo zijn intrede in de A1-klasse, tot dan toe het exclusieve terrein van Jan De Ridder. Tussen 29 september en 13 oktober prijkte Ronny Heylen in de ranking met een score van 95.88 RP, zijn persoonlijk record en tevens de hoogste score ooit voor een als tweede geklasseerde speler.

Ook Riccardo Ounane van Chipka Aalst presteerde zeer sterk. Hij won vier van de tien interclubs waaraan hij deelnam. Zijn derde plaats in de seizoensranking is dan ook niet gestolen. Het top-trio legde beslag op tien van de veertien toernooizeges. De andere overwinningen gingen naar Bert van der Loo van Arendsoog Amsterdam (1e in Utrecht), Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort (1e in Lede), en Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen.

Omer won de twee laatste interclubs van het seizoen, en was ook de beste in het senioren-kampioenschap en de Oost-Vlaamse titelstrijd. Tonny Dassen van Littera Tessenderlo was de laureate van het vrouwenkampioenschap.

In 2007 speelde nog een andere vrouw zich in de kijker: Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort kwam op 30 juni op de tiende plaats in de ranking terecht. Dit is een evenaring van het record van wijlen Rita Montauban. Jos' score van 89.33 rankingpunten kreeg een plaats in het overzicht met rankingrecords. Nooit eerder had een vrouw een hogere score. Op het einde van het seizoen 2007 was Rita De Swaef, toen nog lid van De Wase Sint-Niklaas, de hoogst genoteerde vrouw.

In het clubkampioenschap stak Littera Tessenderlo alweer met kop en schouders boven de concurrentie uit. De Limburgse club won acht van de veertien interclubs. Chipka Aalst behaalde twee clubzeges, en nog vier andere ploegen wonnen telkens één keer. Chipka Aalst liet de beste clubprestatie optekenen door in Heist slechts 11 plaatspunten te verzamelen. Littera Tessenderlo totaliseerde 136 plaatspunten over haar zeven sterkste wedstrijden. Achter Littera eindigden Lettergreep Amersfoort, 't Peirt Dendermonde, Fair Play Destelbergen, Et*cetera Genk en Chipka Aalst met respectievelijk 314, 319, 323, 326 en 329 plaatspunten. Zonder Littera zou het dus een uitermate spannende titelstrijd geweest zijn. De clubs uit Amersfoort en Tielt promoveerden naar eerste afdeling. Vandalen Schoten totaliseerde 20 plaatspunten te veel om zich te kunnen handhaven in eerste afdeling. De clubbeker werd door het NTSV-bestuur toegewezen aan Chipka Aalst, dat op het moment van de bommelding over de beste troeven beschikte om de wedstrijd te winnen.

In 2007 namen in totaal 312 verschillende spelers deel aan een NTSV-interclub. Zij lieten 1821 prestaties optekenen, of dus gemiddeld 130 per interclub. De wedstrijden te Gent (157), Sint-Niklaas (156) en Heist (151) kenden de grootste opkomst. De organisaties van de Nederlandse clubs Utrecht (73) en Veldhoven (89) verdienden een grotere belangstelling. Het NTSV en de organisatoren van interclubs mogen vooral opgetogen zijn met het aantal inschrijvingen van de clubs uit Heist (131), Tessenderlo (119), Tielt (102), Destelbergen (94) en Sint-Niklaas (92).