Scrabblenieuws

29 december 2007

Verrassende ontknoping op Regionaal Kampioenschap Antwerpen

Op zaterdag 29 december werd in Schoten de reeks regionale kampioenschappen afgesloten. De provincie Antwerpen was als laatste aan de beurt. Zou Jan De Ridder zijn favorietenrol waarmaken, en was Jan Cornet in staat om zijn (voor-)naamgenoot het vuur aan de schenen te leggen? Of zou een outsider met de titel gaan lopen? Dat waren zowat de meest gestelde vragen voor aanvang van de wedstrijd.

Wil je voor lezing van onderstaand verslag de partij naspelen? Klik dan hier .


Spelleider Frans Symons graaide de eerste letters uit het zakje in het bijzijn van dertig deelnemers. Na de regio Nederland, kent de regio Antwerpen de kleinste opkomst voor een regionaal kampioenschap. Dat deed echter niks af aan de spankracht van de wedstrijd.

Met de scrabble BRIESEN in de openingszet kende men een razende start. Slechts twee deelnemers stelden zich wat terughoudender op en openden hun score met een niet-scrabble. Na de plakker WEM, de GAAITJES op 3x-woordwaarde en SIERDEN op 4x-woordwaarde bedroeg de maximumscore na vier beurten 204 punten. Nog drie deelnemers speelden aan 100%: Karin Van Linden, nog een laatste maal uitkomend voor Vandalen Schoten, Agnes Van Opstal, een niet geklasseerde speelster van de Schotense club, en Jan De Ridder van Heureka Mechelen. Jan Cornet van Vandalen Schoten en Paul Serneels van Alfabet Putte keken al tegen een achterstand van 48 punten aan, nadat hun vondst BIJMAAG in de derde beurt werd afgekeurd. Vanaf beurt vijf kwam Jan De Ridder alleen aan kop. In de zesde beurt vergrootte hij zijn voorsprong. De scrabblemogelijkheid RANZEREN (rans= mopperig, knorrig, bezopen) werd alleen door Jan De Ridder, Annemie De Waele, Lea Sels en Paul Serneels benut. Jan legde als enige dat woord op de beste plaats, waardoor hij als solist een applaus in ontvangst mocht nemen. Jans voorsprong op kanshebbers als Jan Cornet, Odrada Van De Vliet, Karin Van Linden en Luc Moelants bedroeg na zes beurten reeds meer dan zestig punten. Nog voor de pauze zou een derde scrabble de wedstrijd een nieuwe wending geven. De alles-af DOFFEND (doffen= een opdoffer geven) werd door twee├źntwintig deelnemers gevormd, doch o.a. Jan De Ridder en Luc Moelants verkozen om dat niet te doen. Beiden verloren daardoor minstens 54 belangrijke punten. De tussenstand na tien beurten werd aangevoerd door Annemie De Waele (511 pt.), voor Lea Sels (503 pt.) en Jan De Ridder (499 pt.).

In de eerste beurten na de spelhervatting zouden met de woorden VINYL en MIX twee puntenrijke letters uit het zakje verdwijnen. Jan De Ridder had intussen terug postgevat op de leidersplaats. In de dertiende beurt zouden de kaarten vooraan flink geschud worden. Benevens de leider vergaarden slechts vier andere spelers met de scrabble REGENBAK (= ingegraven regenput) negentig punten. Odrada Van De Vliet en Jan Cornet (90 pt.) van Vandalen palmden op die manier de tweede en derde plaats in. In de vijf laatste beurten kwam de probleemletter Q nog viermaal uit het zakje. Alleen in beurt negentien was dat niet het geval. Een trekking met twee blanco's (P*PONE*) deed de deelnemers de rug rechten. Tientallen scrabbles waren mogelijk. De meesten gingen ongegeneerd voor POEPTEN of POEPEND en verlengden zo tegelijkertijd JEE tot JEEP. Achtentwintig van de dertig deelnemers scoorden zo 86 tot 102 punten. De JEEP-aanbouw was echter Jan De Ridder ontgaan. Hij was overvallen door een black-out, wist dat hij een scrabble nodig had om te kunnen winnen, en stuurde dus POPELING naar de jury. Het woord werd afgekeurd. Toen de nulscore in de twintigste en laatste beurt werd afgeroepen, werd de zaal gevuld met vragende blikken. Wat is er nu gebeurd? Wie gaat nu met de zege lopen?

Jan De Ridder die op twintig beurten slechts tweemaal het maximum miste, moest vijf deelnemers laten voorgaan. Het was Odrada Van De Vliet die de regionale titel binnenhaalde, voor haar clubgenoot Jan Cornet. Beiden hadden na beurt zeven nog slechts acht punten gemist, waardoor ze stelselmatig opgerukt waren in de tussenstand. Paul Serneels van Alfabet Putte werd derde, en kon zo voorkomen dat de top drie volledig bestond uit leden van Vandalen Schoten. Hij kon Karin Van Linden vier punten achter zich houden. De trofee voor de beste B-speler was voor een zeer verdienstelijke Lea Sels van Alfabet Putte.

Odrada Van De Vliet

Hieronder vindt men de top zeven die zich plaatste voor het interregionale kampioenschap. Onder hen ook de minder goed gekende Agnes Van Opstal. Zij had echter met een vijftiende plaats op de interclub in Gent 2007 al bewezen dat ze uit goed scrabblehout gesneden is.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de drie gemiste hogere zetten, de gemaakte solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de gedetailleerde uitslag ? Klik dan hier .