Scrabblenieuws

16 december 2007

Bomalarm op de clubbekerfinale

Op zaterdag 15 december mochten de twaalf clubs die zich geselecteerd hadden voor de clubbekerfinale een delegatie van hoogstens zes leden naar Tielt sturen. In theorie konden dus 72 deelnemers verwacht worden, doch in werkelijkheid daagden er 63 op.

Trofee├źn voor de winnende club en haar drie sterkste spelers

Littera Tessenderlo won in 2007 acht van de veertien interclubs, en werd daardoor beschouwd als grootste kanshebber op de clubbeker. Het feit dat sinds vorig jaar nog slechts de drie beste clubleden de clubuitslag bepalen, komt de kansen van de club uit Tessenderlo, die dat kan bogen op een brede kern toppers en subtoppers niet ten goede. Chipka Aalst, Fair Play Destelbergen en Lettergreep Amersfoort werden beschouwd als de grootste concurrenten.


Honderden veelkleurige omineuze vlaggetjes sierden de zaal

De zaal was mooi ingericht. Elke vierkante meter werd gebruikt zodat de spelers over veel ruimte beschikten. Honderden vlaggetjes van het Gemeenschapsonderwijs hingen gracieus aan het plafond. Joseph Vandaele van de plaatselijke club zat op de spelleidersstoel. Hij presteerde het om reeds in de eerste beurt uit een bomvol zakje zeven letters te trekken waarmee een zeer moeilijke scrabble kon gevormd worden. OMINEUS (= een boos voorteken inhouden) leverde 84 punten op, en bezorgde enkele deelnemers een bliksemstart. Enkele minuten later moest iedereen BONGEN op zijn bord leggen. Een BONG is volgens Van Daele een synoniem van BOM (!), weliswaar in de vredelievende betekenis van een soort fuik in de vorm van een trommel. De openingszetten waren net als de GO-vlaggetjes voortekenen van wat de aanwezigen te wachten stond...

Nog voor de pauze lanceerde Joseph drie belangrijke trekkingen. In de vierde beurt puurden enkele deelnemers uit een slechte trekking toch een scrabble, nl. TSEETSEE (= een steekmug die ziekten overdraagt op mens en dier). Onmiddellijk daarna waren meer scrabbles mogelijk: o.a. LITERAIR, TRAILERS, en RETAILER ...maar het was REALITER dat de meeste punten opbracht. Drie scrabbles in vijf beurten, van een explosieve start mag men wel gewagen! Het YARDJE (60 pt.) in de zevende beurt was ook niet te versmaden.

Na de taart, aangeboden door gastheer Blanco Tielt, bleek Ronny Heylen van Littera Tessenderlo de stand aan te voeren. Jan De Ridder van Heureka Mechelen volgde op 17 punten, en Erna Darcis van Et*cetera Genk op 24 punten. Belangrijker was echter de tussenstand in de clubstand. Chipka Aalst leidde met 25 plaatspunten. Vandalen Schoten (33 pt.) bleef net Homerus Gent (34 pt.) voor. De twee aanwezige Limburgse clubs stonden op een vierde en vijfde plaats. Dat deze stand verre van definitief was werd duidelijk in de elfde beurt. De trekking toen had -bij wijze van spreken- het effect van een handgranaat. Daar waar enkele schrandere koppen de scrabble NAFTEEN op een donkerrood vakje neerlegden, incasseerden 17 deelnemers een nulscore met het foutieve AFENTEN. De tussenstand werd duchtig door mekaar geschud. In de dertiende beurt maakte Josephs trekking nog meer brokken: exact een derde van het deelnemersveld (21 deelnemers) kreeg een nul voor VATJE.

Toen de briefjes van de negentiende beurt vertrokken waren richting jury werd de zaal ondergedompeld in ontsteltenis, ontzetting, perplexiteit, verbijstering, verstomming... Rudi Ailliet kondigde aan dat via een sms-je een heuse bom-melding was binnengerold. Om vijf uur in de vooravond zou de bom ontploffen. De deelnemers werden verzocht om kalm maar resoluut al hun spullen te vergaren en het gebouw te verlaten. GO-GO-GO! Veiligheid boven alles natuurlijk. Ook de inmiddels gearriveerde politiemensen spoorden de aanwezigen aan om het gebouw te ontruimen. Ieder zocht vol onbegrip voor de allicht zeer onnozele grap de duisternis op, praatte nog wat na in de koude, stapte de auto in en vatte de terugreis aan.


De plaatselijke politie neemt de zaak ernstig en volgt de voor-
geschreven procedures

Voor het eerst in de Vlaams-Nederlandse scrabblegeschiedenis kon een interclubwedstrijd niet afgewerkt worden. Er restten na 19 beurten nog 19 blokjes, we hadden dus allicht nog drie beurten te gaan. Er kon geen uitslag geproclameerd worden, en geen trofee uitgereikt worden. Reglementair is de wedstrijd niet ten einde. De voorzitster van het NTSV liet weten dat er voorlopig geen uitslag zal worden opgesteld, en dat het bestuur zich zal beraden over het verdere verloop van de wedstrijd.