Scrabblenieuws

13 december 2007

André Gesquière wint het Brabants Regionaal Kampioenschap

Op zondag 10 december werd in Jette verzamelen geblazen voor het Brabants Regionaal Kampioenschap. Net als één dag eerder in Oost-Vlaanderen en Limburg kwamen ook voor het Brabants kampioenschap 41 deelnemers opdagen. Een wel zeer bizar toeval!

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Klik dan hier

Op basis van de eindeseizoensranking 2007 kon men er stevig wat geld op verwedden dat Vinding Leuven zowel de individuele titel als de clubtitel zou veroveren. In Vlaams-Brabant en Brussel wonen zes NTSV-leden met een A-ranking, en maar liefst vijf onder hen zijn lid van Vinding. Onder hen Hort Ruyloft en Godelieve Goos. De namen van beide dames ontbraken echter op de deelnemerslijst. Van Danny Crabbé, Paul Ausloos en Josée Cleynhens mocht verwacht dat ze ook zonder het voornoemd duo Vinding in de kijker zouden spelen. Het spel werd geleid door Nadine De Smet, terwijl Omer Van Hoecke verantwoordelijk was voor de jurering.

Het spel begon met DOCH voor 24 bescheiden punten. In de tweede beurt haalde Nadine de eerste scrabble uit het zakje. Relatief weinig deelnemers vonden de enige mogelijkheid, nl. BESNOEIE, en konden vol zelfvertrouwen de volgende beurten tegemoet zien. In de vijfde beurt merkte alleen André Gesquière van Ter Borre Strombeek-Bever de scrabble AUDITERE (= o.a. een audit houden) op. Benevens een applaus mocht hij ook 66 punten in ontvangst nemen, waardoor hij aan de leiding kwam. In de daaropvolgende beurt maakte Yvonne Budin, de echtgenote van André, gebruik van een donkerrood vakje en scoorde zo met ELDERS een solo. Nog voor de pauze kregen de deelnemers de gelegenheid om met een makkelijke scrabblebeurt het puntentotaal flink op te krikken. VERJAGEN bracht 92 punten op, zijnde 30% van de punten die in de acht vorige beurten konden verdiend worden. QAT bracht de score aan de pauze op 439 eenheden.

Het grof geschut kwam eraan in de eerste vijf beurten van de tweede wedstrijdhelft. De wedstrijdleidster diepte in die beurten in totaal maar liefst zeven blanco blokjes op uit het letterzakje. Telkens was een scrabble mogelijk. Eerst SNAKERIG (= ondeugend), naast tientallen andere mogelijkheden. Het was enkel Andrea Maes van Everna Evere die mat dat woord de maximale score van 92 punten binnenhaalde. Het BOVISTJE (= bolvormige paddenstoel) van beurt twaalf was door meerdere deelnemers gekend. De scrabblemogelijkheid in beurt dertien werd door niemand benut. Twee blanco blokjes maakten één en ander ook niet zo makkelijk, en bovendien is een KLEMHOEF niet bepaald algemeen gekend. In de veertiende beurt lukte ook Chris Dehoperé van Verba Rotselaar een solo. Het door haar gevonden PLEZANTE was nochtans best haalbaar voor iedereen. Meteen nadien zou de zevende scrabble van de partij opnieuw wat BEWEGING brengen in de tussenstand. Favoriet Danny Crabbé was op dat moment door enkele missers en twee nulscores ver teruggeslagen. In de zeventiende beurt kon hij samen met enkele anderen dankzij de scrabble SLUWSTEN nog wat goedmaken. Met een enig mooie soloplakker in de achtiende beurt, nl. FORUM (53 pt.) kon Danny zelfs nog oprukken naar de vijfde plaats. In de negentiende beurt werd met ZON de partij afgesloten. De maximumscore bedroeg 1017 punten.

André Gesquière, de vormer van de soloscrabble, werd de verdiende winnaar van het kampioenschap. Hij hield het hoofd koel, vond als enige zes van de acht scrabbles, en in tegenstelling tot zijn naaste achtervolgers maakte hij geen enkele nulscore. André ging de tweede met maar liefst 54 punten vooraf. Wat Ronny Heylen in Limburg, en Omer Van Hoecke in Oost-Vlaanderen lukten, nl. hun regionale titel van 2006 nog minstens met een jaar verlengen, werd bijna ook door Marcel De Boeck van Ter Borre verwezenlijkt. Marcel moest enkel zijn clubgenoot André laten voorgaan. De kranige Cécile Verstraete van het plaatselijke Ypsilon Jette werd mooi derde. Alleen zij lukte erin om tienmaal de hoogste zet te vinden. Haar twee nulscores speelden haar echter parten.


Wie bemachtigde voor de regio Vlaams Brabant & Brussel een ticket voor deelname aan het Interregionale Kampioenschap? Hieronder vind u de namen van de zeven gelukkigen. Ter Borre Strombeek-Bever plaatst drie leden rechtstreeks. Deze prestatie was goed voor de Brabantse clubtitel. Ter Borre ging met 10 plaatspunten favoriet Vinding (24 pt.) ruim vooraf.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de gemaakte soloscrabble, solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .