Scrabblenieuws

6 februari 2008

Het Seniorenkampioenschap 2008

Op woensdag 8 februari werd het Seniorenkampioenschap georganiseerd. Zevenenzeventig (77) zestigplussers verplaatsten zich hiervoor naar Tielt. De man in vorm, Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen, was de grote favoriet. Omer won in het verleden zeven van de acht titelwedstrijden bij de senioren, won drie van de laatste vier interclubs en heeft zich in de ranking op een vierde plaats genesteld. In zijn streven naar een zoveelste verlenging van zijn titel zou hij echter vooral rekening moeten houden met Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde. Willy speelde zich tijdens de voorbije maanden minder spectaculair in de kijker, maar zijn prestaties waren toch dermate goed dat hij in de ranking de vijfde plaats bekleedt. Tal van andere kanshebbers waanden zich niet kansloos.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Klik dan hier . Je zal nadien vaststellen dat het een zeer leerrijke en aangename partij betreft.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de talrijke gemiste hogere zetten, de gemaakte solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

De partij kende met een makkelijke scrabble een aangename start. LUISTER zal allicht niet aan de aandacht van de meesten ontsnapt zijn. In de tweede beurt waren alweer diverse scrabbles mogelijk, maar de scoreverschillen voor deze woorden konden vele tientallen punten belopen. De jury koos voor KIFTTEN (kiften = ruzie maken), in aanbouw met KLUISTER. In de vierde beurt werd met de scrabble LEEGPOMP een eerste belangrijke schifting doorgevoerd. Nadien was het wachten tot de tiende beurt voor een volgende scrabble. DAGTEKEN tilde toen de score op tot 596 eenheden. Omer Van Hoecke stond aan de leiding en leek af te stevenen op een nieuwe titel.

Na de pauze werd met de alles-af SCHAVEND meteen terug vaart gezet in de wedstrijd. In de dertiende beurt verraste Herman van Westerloo van It Utrecht alle andere deelnemers met de solo VERFBOM (= uit elkaar spattend balletje, gevuld met verf). Had dat projectieltje de leider in de tussenstand even uit concentratie gebracht? Daar leek het wel op. Omer Van Hoecke speelde immers in de veertiende beurt met een verkeerde letter waardoor hij een nulscore opliep, terwijl velen met YANKS 46 punten binnenhaalden. Toen diezelfde Omer in de zestiende beurt een nieuwe nul kreeg voor zijn verdienstelijke scrabblepoging LOKUSSEN (lokus = een boomsoort, door Van Dale voorzien van de vermelding "geen mv.") kon hij zijn titelambities wel helemaal opbergen. In die beurt kwam de scrabble KOLEUREN (koleur=kleur) op het bord. Toen in de zeventiende beurt met ZONNEDAK en ZONNEDEK alweer alle letters konden worden weggespeeld, werd de 1000 puntengrens overschreden. In een laatste achttiende beurt werd met de plakker PEULEN nog een laatste snok aan de score gegeven. Het was uiteindelijk Monique Deprez van de lokale club Blanco Tielt die de seniorentitel veroverde. Solist Herman Van Westerloo eindigde op de tweede plaats, en het brons was voor Willy Van Laethem. Omer Van Hoecke strandde op de vierde plaats op luttele 22 punten van de winnares.


De uitslag (+75%)

1. Monique Deprez - 909 pt.
2. Herman van Westerloo - 891
3. Willy Van Laethem - 889
4. Omer Van Hoecke - 887
5. Magda Lezy - 870
6. Christine Feijen - 858
7. Greet Faes - 843
8. Albert Roets - 838
9. Chris Dehoperé - 826
9. Daniël Missiaen - 826
9. Julien Struyve - 826
12. Erik Vandenhende - 823
12. Camille Vetsuipers - 823
14. Marcel De Boeck - 818
14. Anne-Marie Willems - 818
16. Rieke Bouman - 817
17. Annie Lezy - 808
18. Christine Naert - 805
19. Albert Casier - 801

Proficiat Monique!