Scrabblenieuws

6 april 2008

Simmekesdag 2008

Op 5 april organiseerden Frans "De Simme" Symons en Rita Schouteden in hun eigenste Rillaar de derde Simmekesdag. Ze richtten zich in het bijzonder tot scrabbelaars die ook graag wandelen. Scrabbelen-eten-wandelen-eten-scrabbelen, dat is de formule. Rekening houdend met de beperkte afmetingen van de zaal, konden maximaal dertig deelnemers zich inschrijven.

Er stonden die dag twee scrabblepartijen op het programma. Wie voor lezing van de verslagjes beide wedstrijden wil naspelen, kan gebruik maken van onderstaande links:

Voormiddagpartij Simmekesdag 05/04/2008
Avondpartij Simmekesdag 05/04/2008


De dertig deelnemers kwamen uit tien verschillende clubs. Littera Tessenderlo was met negen deelnemers het best vertegenwoordigd. Ronny Heylen, de winnaar van de editie 2007, mocht vooral tegenstand verwachten van Frans Symons, Jan Cornet, Cris Clonen en Danny Crabbé. De zussen Van Mierlo en Erna Darcis waren echter ook verre van kansloos. De ochtendpartij werd een zeer aangename en vooral leerrijke wedstrijd. Tweemaal voor de pauze en tweemaal erna konden alle letters worden weggespeeld. De moeilijkheidsgraad van die scrabblebeurten lag eerder laag, waardoor de percentages van de deelnemers fraai oogden. Dat hield echter niet in dat de spelers feilloos presteerden. Zevenmaal zou de computer met verrassende vondsten de deelnemers verslaan. Maar liefst 98 punten bleven zo buiten het gezichtsveld van de nochtans ervaren spelers. Na twintig beurten stokte de maximumscore net onder de 1000 puntengrens. Frans Symons won met een score van 919 punten, vier punten meer dan Ronny Heylen die de partij begonnen was met een nulscore. Ook Danny Crabbé (904 pt.) en Erna Darcis (899 pt.) onderscheidden zich meer dan veertig punten van de andere deelnemers. Aangezien de individuele scores van de avondpartij zouden opgeteld worden bij die van de ochtendpartij was er nog niks beslist.

De aanwezigen namen een uurtje de tijd om na te praten en de inwendige mens te versterken met een snack. Toen tegen twee uur in de namiddag de stappersschoenen mochten worden bovengehaald, deden de dreigende lucht en de fikse regen de deelnemers twijfelen. Wat doen we? Zeven dapperen wilden het zorgvuldig uitgestippelde programma volgen, en de anderen kozen ervoor om warm en droog binnen te blijven. De wandelaars zetten per auto koers naar het nabijgelegen vertrekpunt in Testelt. Toen ze daar halt hielden, waren de wolken wat bedaard. Het was droog, en dat zou gelukkig zo blijven tijdens de ganse tocht. Samen met Frans Symons hesen Rita Schouteden, Hilde Machiels, Rita Van de Ven, Lieve Van Bulck, Jan Cornet en Danny Crabbé zich via een smal paadje een heuvel op. Mil Rutten, natuurliefhebber en vader van de verhinderde Ronny, had zich in Testelt bij het groepje scrabbelaars gevoegd. Het klimwerk werd beloond, want boven had men een weids uitzicht op het Demerbroek, het stuk natuurschoon dat de volgende twee uren zou geëxploreerd worden.


Het stukje Hageland dat Frans de anderen voor de voeten schoof, werd gedomineerd door de heen en weer slingerende Demer die het water richting Aarschot stuwt, om later uit te monden in de Dijle en vervolgens in de Schelde. De grond was drassig maar meestal goed begaanbaar. Aan de met valeriaan begroeide boord van een grote vijver kon men in alle rust vanuit een houten hut de vogels gadeslaan. Zich niet bewust van de menselijke nabijheid lieten zij zich bewonderen. Het meest opvallend was de aanwezigheid van een blauwe reiger, en een groep van wel dertig zwaluwen die gretig hapten naar de insecten die boven het vijverwater zweefden.

De blauwe reiger

Het verdere traject liep aanvankelijk over paden die nog dieper het drasland binnendrongen. Her en der zaten tjiftjaffen verborgen in de struiken. Ze lieten zich duidelijk horen. Tweemaal ook werden in de verte reeën waargenomen. Somtemets, somtijds, somwijlen priemde de zon enkele stralen door het wolkendek. Het mooie landschap, de ongerepte natuur, de frisse neus, de tintelende benen, de informatie die men meekreeg, .... het was meer dan de moeite waard. Wie openstaat voor dat soort van gewaarwordingen merkt op die momenten het enorme contrast met de ervaring die een scrabblepartij nalaat. Beide bezigheden hebben hun waarde en hun eigen charmes, maar die liggen niet in dezelfde lijn. "Ze beide combineren, en zo streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam, is een aanrader voor iedereen", daar was ieder het over eens. De tocht liep op zijn einde, en had bij de meesten moddersporen nagelaten. Een goede stevige maaltijd was welkom.

Om kwart voor zeven zat ieder weer klaar voor de afsluitende partij. Ook nu zouden voor en na de pauze twee scrabbles gelegd worden. In één van die beurten lukte Ronny Heylen een soloscrabble met SNEEWERK (= open borduursel in wit op linnen). Lida De Loos liet zich opmerken met de solo VENAE (= aders), en Herman Theys mocht als enige de hoogste score van de dag op zijn actief schrijven. Zijn vondst HAARDAS was goed voor 101 punten. Deze drie solisten maakten dat de meerscore van de computer beperkt bleef tot één enkel puntje in tweeëntwintig beurten. Bravo! De maximumscore bleef met 991 punten ook ditmaal net onder de duizend punten. Ronny Heylen vergaarde 933 punten en won de partij. Frans Symons eindigde met 880 punten op de tweede plaats, en Gerda Van Mierlo werd derde. Ronny's SNEEWERK had hem genoeg bonuspunten gegeven om niet alleen de avondpartij maar ook de derde editie van de Simmekesdag te winnen. Frans Symons ging als tweede Danny Crabbé nog ruim vooraf. Gerda Van Mierlo scoorde tien punten meer dan Erna Darcis, en mocht zich de winnares bij de dames noemen. Hieronder vindt men de namen van de deelnemers die in de bovenste helft van de totaaluitslag eindigden.vlnr: Danny Crabbe (3e), Ronny Heylen (1e) en Frans Symons (2e)

De getrokken letters, de gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, en de zeven niet-gevonden hogere zetten van de voormiddagpartij vind je hier.

Dezelfde info m.b.t. de avondpartij vind je
hier.