Scrabblenieuws

10 augustus 2008

Interland 2008: elfde zege op rij voor België

Op zaterdag 9 augustus 2008 stuurden het Belgische Nederlandstalige scrabbleverbond (NTSV) en de Nederlandse Scrabblebond (SBNL) hun delegaties van telkens 30 leden naar Tessenderlo. De foyer van het plaatselijke cultuurcentrum "Het Loo" was hun bestemming. Tien jaar na de eerste interland -eveneens gespeeld in dezelfde zaal- stond er het elfde internationale scrabbletreffen op het programma. Rita Meurrens, voorzitster van het NTSV, had de taak op zich genomen om de twee wedstrijden die gespeeld zouden worden in goede banen te leiden. Ook de jury werd samengesteld door het NTSV.


De plaatselijke club Littera had de zaal klaargezet, en leden aangeduid die zich ontfermden over de toog, de drankbediening, het hazenwerk en de bordbediening.


Pronkstuk was het zeer grote en fraaie wedstrijdbord, bediend door een dito jeugdige Looise dame.


De eerste partij begon met SMETS, hetgeen gezegd kan worden van spijzen als ze smaakloos, flauw zijn. Van de wedstrijd zelf kon men niet zeggen dat ze smets was. Oordeel zelf: Marijke Treur en Carla Adelaar, twee Nederlandse dames, pakten uit met een solo. Vanaf de vierde tot en met de vijftiende beurt kwamen zes scrabbles op het bord, o.a. DUOTONEN (= tweekleurig) en EMERITAE (= het meervoud van emerita, een vrouwelijke hoogleraar die haar ambt heeft neegelegd wegens het bereiken van een leeftijdsgrens). Na negentien beurten werd de wedstrijd afgesloten met YES, en werd een maximum van 1029 punten bereikt. Het was wachten tot na de middagpauze vooraleer de uitslag werd bekendgemaakt. Winnaar werd Jan de Kruiff, lid van Lettergreep Amersfoort. Met een score van 968 punten deed hij ruim beter dan de tweede, nl. de Belg Jan De Ridder (934 pt.). Willy Van Laethem (928 pt.), Jan Cornet (906 pt.), Riccardo Ounane (901 pt.) en Omer Van Hoecke (899 pt.) deden wat van hen mocht verwacht worden. Ze eindigden hoog in de uitslag en dat kwam de score van de Belgische ploeg ten goede. Het meesterschap van de Belgen was overduidelijk. De som van hun beste tien individuele prestaties bedroeg 77 punten, terwijl de sterkste tien Nederlanders 168 punten totaliseerden. De tiende Belg eindigde op een vijftiende plaats, de tiende Nederlander werd 32e.

Jubelende Jan de Kruiff na zijn winst in de eerste partij

De tweede partij ging van start met GUNNEN, een woord dat door Jan Cornet in de tweede beurt werd aangewend bij de productie van de solo FRONZEN (= meervoud van frons, rimpel op voorhoofd). Jan kwam zo aan de leiding, een positie die hij kon behouden tot op het einde. De solo's van Jan De Ridder, Omer Van Hoecke en Jan de Kruiff kruidden de partij enigszins. De getrokken letters lieten slechts tweemaal een scrabble toe. In de zevende beurt met SPROEIEN, en in de twaalfde beurt met VERRASTE. Na 21 beurten werd de partij afgesloten met HA, en een max van 952 punten. Winnaar Jan Cornet (880 pt.) hield Jan De Ridder maar één puntje achter zich. Jan De Kruiff die in de vierde beurt met een verkeerde letter speelde, en daardoor een nulscore opliep, kon toch nog remonteren en beslag leggen op de derde plaats. Benevens Jan de Kruiff slaagde alleen Marijke Treur erin om de top tien een Nederlands tintje te geven. Cris Clonen (4e), Willy Van Laethem (5e), en Ronny Heylen (6e) gingen Marijke in de uitslag vooraf. De tiende Belg eindigde twaalfde, de tiende Nederlander 27e. Ook nu weer een makkelijke overwinning voor de Belgen. Voor de elfde keer op rij wint de Belgische equipe met twee - nul.


Fronsloze Jan Cornet na zijn zege in de tweede partij

De beste tien spelers van elke natie mochten na de wedstrijd een prijs in ontvangst nemen. Over de twee partijen heen eindigden Jan De Ridder en Jan de Kruiff, respectievelijk de beste Belg en beste Nederlander in de ranking, gelijk op een eerste plaats. Beiden totaliseerden vier plaatspunten. Jan Cornet werd derde met 5 punten. Ook Willy Van Laethem en een sterk presterende Marijke Treur waren erin geslaagd om tweemaal in de top tien te eindigen. Een vierde, respectievelijk vijfde plaats in de eindstand was het logische gevolg. De individuele top tien werd nog gecompleteerd door Omer Van Hoecke (B), Alex Reymen (B), Herman van Westerloo (NL), Cris Clonen (B) en Riccardo Ounane (B).

Individuele winnaars Jan de Kruif en Jan De Ridder

De twintig prijswinnaars
(Klik op de foto voor een grotere weergave)