Scrabblenieuws

15 november 2009

Het Oost-Vlaams kampioenschap:
Omer Van Hoecke dikt zijn erepalmares aan

Op 14 november werd in Ronse het Oost-Vlaams Scrabblekampioenschap gespeeld. De plaatselijke club Quercus leverde 11 van de 40 deelnemers. Inzet van het hele gebeuren was de individuele eindoverwinning, en bijkomend een plaats in de top-7. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen won de laatste drie edities van de regionale titelstrijd. Vooral van Willy Van Laethem, Jos Leyssens, Rob Rondou en Michel Verfaillie werd verwacht dat zij voor zwaar weerwerk zouden zorgen. De voornaamste afwezigen: Luc Steels, vorige maand nog IC-winnaar in Mortsel, en Riccardo Ounane, de man die naar verluidt de laatste maanden wat minder fanatiek met de scrabblesport bezig is.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.

(foto NTSV)

Wedstrijdleider Rudi Ailliet van Blanco Tielt trok de letters. In de eerste beurt haalde hij MESTEN uit het zakje. Vier deelnemers, waaronder Willy Van Laethem en Monique Antheunis, hoopten met de scrabble SMETSEN veel meer punten binnen te rijven, maar helaas, de eerste nulscores waren een feit. In de derde beurt konden zes scrabbles gelegd worden. Maar liefst 37 van de 40 deelnemers maakten daar gebruik van om hun score meer dan te verdubbelen. NASTOTEN kwam op het bord en dat opende een mogelijkheid tot het vormen van een negenklapper. De extra spanning die inherent is aan zo'n situatie werd in de daaropvolgende beurt met een SNIJMES in stukken gesneden. Alleen Rob Rondou en Omer Van Hoecke scoorden in de zesde beurt 59 punten met AXONEN (axon = uitloper van een zenuwcel). Dat moet gevloek ontlokt hebben aan tal van concurrenten die dat woord kenden maar het niet gezien hadden. Misschien scherpte dat hun concentratie en hielp het hen om in een cruciale zevende beurt bewust tot GEVLOEK over te gaan. Deze tweede scrabble van de partij leverde minstens 44 punten meer op dan een niet-scrabble, en dat weegt uiteraard door. Slechts zeven spelers fiksten dat. De enige twee die de schade konden beperken waren Omer Van Hoecke en Roland Van Der Jeught. Zij kozen voor KOEVOGEL (= bepaalde soort wielewaal die zich ophoudt in de buurt van vee) en leverden maar tien punten in. Op deze herfstige dag had een eerste denkbeeldige "rukwind" voor afscheid gezorgd in de tussenstand. Twee beurten later zou de onschuldige "reukwind" RUFT (ruften = winden laten), geproduceerd door vier spelers, veel minder brokken veroorzaken. In de tiende beurt lukten Henk Jongepier en Rob Rondou een duo met FRA.

Toen Rudi bij de aanvang van de tweede wedstrijdhelft de tussenstand voorlas, was duidelijk dat er nog spannende momenten zouden volen. Omer Van Hoecke (436 pt.) stond op kop. Jos Leyssens (435 pt.), Willy Van Laethem (430 pt.), De Vriendt Augustin (425 pt.), Roland Van Der Jeught (424 pt.), Linda De Groote (421 pt.) en Christine De Beule (420 pt.) zaten op het vinkentouw.

De leider nam een goede start in beurt elf. Samen met Leonel Van Elsuwe vormde hij GABDE waardoor hij toch weer enkele puntjes uitliep op de naaste concurrenten. In die beurt zette een nul Linda De Groote op een achterstand van 48 punten. In de veertiende beurt verslikte Jos Leyssens zich in een vierklapper. VERWEEG en VEERWEG leverden 68 punten op. Jos koos voor WEGVEER, kreeg een nul en kon zijn ambitie opbergen. Deelnemers die wachtten op een gelegenheid om de anderen te verrassen, moesten zeer alert zijn in de zestiende beurt. De scrabbles KAPOENDE (kapoenen = (hanen) castreren) en KOEPADEN leverden minstens 47 meerpunten op. Twaalf spelers grepen die kans met twee handen. Omer Van Hoecke hoedde zich voor nulscores en verloor in de tweede helft slechts 14 punten. Beurt na beurt schudde hij de concurrenten af, met uitzondering evenwel van Willy Van Laethem die voor aanvang van de laatste beurt een kleine achterstand van 15 punten telde. In die allerlaatste beurt onderstreepte Omer zijn klasse. Tezamen met zijn Nadine (De Smet) haalde hij 43 punten binnen door RANCH met MONK (monken = pruilen) te verlengen tot RANCHO (= ranch). Een "domme" nulscore voor Willy Van Laethem in die finale beurt maakte dat Omer met grote voorsprong kampioen werd. Een vierde regionale titel op rij, en dat in een scrabblesterke provincie, wie doet dat na? Willy Van Laethem kon nog net Linda De Groote van de tweede plaats houden.

Willy Van Laethem na de partij: "Ik kan me niet meer precies herinneren op welke interclub het was, maar in de eerste beurt kwam toen het woord SMETS op het bord, waarna er werd aangebouwd tot SMETSE. Ik was er bijna zeker van dat het adjectief niet van toepassing was op personen, en er dus geen -N achter mocht. Ik kon echter niet aan de verleiding weerstaan om de scrabble te proberen; het mocht maar eens juist zijn, en ik had maar 26 punten...
In de laatste beurt concentratieverlies; even vergeten dat er BLUSTEN lag. In de combinatie legde ik daar het woordje DOM, inderdaad dom... Ik heb in de partij dus twee fouten gemaakt: ten eerste per se iets willen forceren, en ten tweede de concentratie niet tot het eind volhouden. En die twee zaken zijn inherent aan het scrabbelen, zoals je weet. M.a.w. Omer was de verdienstelijke winnaar".Omer Van Hoecke, Linda De Groote en Willy Van Laethem
(foto NTSV)

Hier vind je de zeven deelnemers die zich selecteerden voor het interregionale kampioenschap:

1. Omer Van Hoecke (Fair Play) / 854 pt. op 909 max.
2. Willy Van Laethem ('t Peirt) / 796 pt.
3. Linda De Groote (Homerus) / 790 pt.

4. Michel Verfaillie (Fair Play) / 780 pt.
5. Jos Leyssens (Chipka) / 777 pt.
5. Marc Seghers ('t Peirt) / 777 pt.
7. Monique Antheunis (Chipka) / 765 pt.

Omer nog een extra jaar op zijn regionale troon

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en de spectaculaire gemiste hogere zetten? Klik dan hier .