Scrabblenieuws

21 november 2009

Individuele kampioenschappen 2009

Op 21 november werden in Genk het A- en B-kampioenschap georganiseerd. Minder dan de helft van de NTSV-leden die zich op basis van de seizoensranking mochten inschrijven voor deze kampioenschappen, deed dat effectief. Van de 87 ingeschrevenen meldden er zich nog negen af. Onder hen kleppers als Jos Leyssens, Ronny Heylen en Riccardo Ounane. Veel stoelen bleven onbenut. Aan kandidaat- winnaars echter geen gebrek. Jan De Ridder was de grote favoriet in de groep van 43 A-spelers. In het B-kampioenschap traden 35 deelnemers aan.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

10% van de (slechts) 87 ingeschrevenen bleef thuis

Wedstrijdleidster Erna Darcis liet de eerste trekking over aan juryvoorzitster Anne Daniels. De meesten startten met OBEX, maar Jan De Ridder, Floris van Ouwerkerk en Frans Symons forceerden met BEMOSE (bemosen = bezoedelen) een trio. De twee spelers die meenden dat SEXBOM de max zou zijn, kregen een nul en zullen niet gauw meer vergeten dat "seks" en alle nederlandse seks-samenstellingen met KS (= aansporing om een dier aan te sporen of weg te jagen) geschreven worden. Het was wachten tot in de vierde beurt vooraleer een eerste keer aan de boom geschud werd. Scrabblemogelijkheden als LUTEREND (luteren = luchtdicht maken met kleefdeeg), LUNTERDE (lunteren = talmen) en TRULDEN (trullen = rollen, tuimelen) werden door de meeste deelnemers benut. Jan de Kruiff, onlangs nog 100% in een clubwedstrijd van Lettergreep Amersfoort, kreeg een nulscore en was meteen uitgeteld voor de titel. Hetzelfde overkwam o.a. Jan Cornet en Bertrand Debouvere in de zesde beurt. Terwijl hun concurrenten met AFSPELD in aanbouw met BAZAARS 98 punten binnenhaalden, liepen zij tegen een nulscore aan. Slechts 18 deelnemers dikten hun score fors aan, tal van toppers en subtoppers verloren zo minstens 42 punten. Na vier woordjes van gemiddeld 34 punten was het tijd om te pauzeren. Jan De Ridder (461 pt.) had tot dan toe slechts drie puntjes gemist, en stond aan de leiding. Zijn voorsprong op Floris van Ouwerkerk (459 pt.), Bert van der Loo (457 pt.), Jos van Rooijen (445 pt.) en Nana Van Den Bossche (441 pt.) was niet bepaald geruststellend. In het B-kampioenschap leidde Cécile Verstraete (423 pt.), voor Maddy Janssen (416 pt.) en Marc Voet (390 pt.).

Na de pauze volgden vijf beurten waarin gemiddeld amper 31 punten konden gescoord worden. Het enige vermeldenswaardige feit was de solo van ...jawel...Jan De Ridder. Hij kreeg 40 punten voor GEKORD (korren = vissen met een kor, een trechtervormig sleepnet). Niet zozeer de solo, maar wel de nulscores in diezelfde beurt voor Floris van Ouwerkerk, Bert van der Loo en Nana Van Den Bossche waren belangrijk nieuws voor Jan De Ridder. Ook de nulscore van Cécile Verstraete wekte hoop bij enkele spelers van het B-kamp. Toen Erna in de zestiende beurt eindelijk nog eens een scrabble INLASTE zorgde die niet voor veel afscheiding, aangezien 62 deelnemers een of andere mogelijkheid benutten. Litteraan Marc Voet kreeg in die beurt een soloprijs, omdat hij als enige B-speler een scrabble met de maximale puntenwaarde vond. Er volgde nog een CHIQUE zet (59 pt.) in beurt twintig, vooraleer in beurt 22 het scrabble-EVENT (=evenement) werd afgesloten.

Bij de A-spelers werd Jan De Ridder gelauwerd tot kampioen. In 19 van de 22 beurten vond hij de max. Jos van Rooijen meed de nulscores en werd tweede. Haar landgenoten Floris van Ouwerkerk en Bert van der Loo strandden op een zeer verdienstelijke derde, respectievelijk vierde plaats. Ook Frany Gregoor, voorzitter van Munster Bilzen, scoorde meer dan 90% en werd daarmee vijfde in de totaalstand.


Jan de Ridder verlengt zijn kampioenentitel


In de B-wedstrijd miste Maddy Janssen van Zandloper Lommel in de laatste beurt 23 punten, waardoor Cécile Verstraete van Ypsilon Jette slechts twee puntjes achter haar bleef. Marjan Vinck van Alfabet Putte eindigde op een derde plaats.


Lommelse Maddy Janssen werd B-kampioene


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zet? Klik dan hier