Scrabblenieuws

20 november 2010

Frans Symons wint het A-kampioenschap,
Nathalie Osselaer is de nieuwe B-kampioene

Op 20 november verzamelden 55 A-spelers en 42 B-spelers in Ronse voor een individuele titelwedstrijd. Rita Meurrens zat als voorzitster vooraan, en mocht als spelleidster het letterzakje, het klokje, en de micro bedienen.

Aarzelend kwam het spel op gang, tot in de derde beurt drie verschillende scrabbles konden gelegd worden: KNERSTEN leverde het meest op, maar ook KNETSEN en NEGENSTEK werden goedgekeurd. Drie beurten later leerde menig deelnemer dat een RACEJE kan leiden tot een BRACEJE, iets wat men niet alleen als weggebruiker, maar ook als scrabbelaar indachtig moet zijn. In de zevende beurt zorgde een tweede scrabble voor een serieuze DUNNING van het aantal kandidaat-winnaars. Dat niet alleen met scrabbles, maar ook met vierklappers soms veel meerpunten kunnen gevangen worden, mocht blijken toen sommigen in de negende beurt hun WERPNET bovenhaalden. Goed REKENENDE deelnemers kwamen na een derde scrabble tot de vaststelling dat de maximumscore na tien beurten 536 punten bedroeg.

Na de pauze werd de jonge Nathalie Osselaer (440 pt.) afgeroepen als leidster in de B-competitie. Ze had op tien beurten een voorsprong van maar liefst 51 punten verworven! Bij de A-spelers waren vijf spelers erin geslaagd om meer dan 500 punten te vergaren: Willy Van Laethem (501 pt.), Jan de Kruiff (507 pt.), Frans Symons (517 pt.), Jan Mahieu (518 pt.) en Jan Cornet (527 pt.)

De tweede wedstrijdhelft startte met de vierde scrabble. Sommigen kozen voor MODESTAD, maar kregen hiervoor een spijtige nulscore. Het was het volgens Google veel minder gebruikelijke DOMSTAD, door enkele slimmeriken gemaakt, dat het bord haalde. Nadien zouden vier beurten lang woorden van gemiddeld 59 punten op het bord komen. Het was echter de vijfde scrabblemogelijkheid in beurt zestien die de stand in een quasi definitieve plooi legde. Een trekking met twee blanco's zorgde voor talrijke mogelijkheden. Sommige klonken wel goed, maar werden door Van Dale naar het nullenbakje verwezen. Meer dan een kwart van de spelers diende dat lot te dragen, terwijl anderen met o.a. OMWROET en OMWOEIT 98 zeer belangrijke punten aan hun totaal mochten toevoegen. Dat mannen als Jan Cornet, Jan Mahieu, Jan De Ridder en Willy Van Laethem, die op dat moment een toptienplaats bekleedden, tot het nullenkamp behoorden, mag aangeven hoe belangrijk deze beurt wel was. De vier woorden die nadien nog aan het wedstrijdblad werden toegevoegd, konden de stand niet echt meer drastisch wijzigen.

Nathalie Osselaer (813 pt.) had stand gehouden en mocht uitbundig van vreugde de B-trofee in ontvangst nemen. Het waren twee Limburgers die het kortst in de buurt konden blijven van de jonge Chipkadeerne. Litteraan Marc Voet werd tweede (784 pt.) en Et*cetera-chauffeur-van-dienst Henri Lenaerts (751 pt.) eindigde op een derde plaats.


B-kampioene: Nathalie Osselaer
(Chipka Aalst)

Dat de wedstrijd zeer moeilijk was, mocht blijken uit het feit dat slechts twaalf spelers meer dan 80% van de punten behaalden. Jan Cornet en Jan de Kruiff maakten deel uit van dat groepje, onder meer omdat zij vijftienmaal de max vonden. Slechts één vrouw bemachtigde een toptienplaats, nl. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk. Ze werd vijfde met 907 punten. Omer Van Hoecke (Fair Play Destelbergen, 920 pt.) en Jan de Kruiff (Lettergreep Amersfoort, 920 pt.) deelden de derde plaats. De jonge Dave De Schacht (Coxhyde Koksijde, 921 pt.) verzamelde een puntje meer en werd daarmee tweede. De winnaar deed echter nog vijftig (50!) punten beter. Met 971 punten was hij de enige die de 90%-grens rondde. Kampioen 2010 nederlandstalig duplicate scrabbelen werd..........Frans Symons van Littera Tessenderlo. Proficiat Frans!

A-kampioen: Frans Symons
(Littera Tessenderlo)