Scrabblenieuws

7 augustus 2010

Interland België-Nederland: België al 13 jaar ongeslagen

Zaal De Griffel in Hulst-Tessenderlo kan zonder enige twijfel doorgaan als een van de mooiste zalen waarin gescrabbeld wordt: een relatief jong gebouw, een ruime parking, uitstekende sanitaire ruimtes, een praktische toog, een onberispelijke geluidsinstallatie, ... De plaatselijk club Littera stond borg voor een prima organisatie. Het NTSV-bestuur zette de schouders onder de jurering en de wedstrijdleiding. Dertig Belgische geselecteerden zouden het in twee wedstrijden opnemen tegen de dertigkoppige selectie uit Nederland. Het was de dertiende uitgave van de interland. Aan de Belgische gordel hingen al twaalf scalpen. Op naar nummer dertien?

De interland-wisseltrofee

Marc Stepman leidde het voormiddagspel. Hij voerde zijn taak zeer voorbeeldig uit en had bovendien nog een gelukkige hand. Tal van scrabbles kwamen op het bord. We onthouden vooral het toepasselijke ORANJER, het alleen in België gebruikelijke STAMINEE, en de twee vondsten van de computer, nl. KLEPMUTS en VOUWKANO. De spelers die zich op zeker moment aan KUSSCENE waagden, konden niet op de goedkeuring van Van Dale rekenen. Plaatselijke speler Frans Symons kwam erg sterk voor de dag. Hij won de wedstrijd met een voorsprong van 39 punten op Jan De Ridder. Willy Van Laethem deed het podium helemaal Belgisch kleuren. De tiende Belg eindigde op de twaalfde plaats, de tiende Nederlander werd 29e. De tussenstand na de eerste partij was duidelijk: België zou in poleposition de tweede wedstrijdhelft beginnen, en Nederland was al op bijna twee ronden gereden.


Na de broodjes nam Rita Meurrens de rol van wedstrijdleider over van Marc Stepman. Ook zij haalde mooie lettercombinaties uit het zakje. We kregen een wedstrijd die vergelijkbaar was met de voormiddagpartij. De scrabbles die op het bord kwamen, waren niet alle even makkelijk: de openingszet GEDOKEN was een weggevertje, BEKWAAMS en ZOTHEID werden door veel minder deelnemers gezien, en ENCLISE, JASPERE, en EXIGEANT mogen als "zeer moeilijk" bestempeld worden. Jan De Ridder toonde zich in deze aangename partij de sterkste. Jan Cornet eindigde als tweede op zestien punten, en Ronny Heylen werd derde. Alweer een volledig Belgisch gekleurd podium dus. Ditmaal eindigde de tiende Belg op een veertiende plaats, en de tiende Nederlander werd 36e.


In de twee wedstrijden totaliseerde België 135 plaatspunten. Nederland deed met 340 veel minder goed. De dertiende opeenvolgende overwinning voor België was daarmee een feit.

Frans Symons en Jan De Ridder die beiden een partij wonnen kregen een fles wijn. Beide heren maakten deel uit van het groepje van zes spelers die in beide wedstrijden in de top tien eindigden. Ook Willy Van Laethem, Omer Van Hoecke, Henk Jongepier en Jan de Kruiff behoorden tot dat selecte gezelschap. Ronny Heylen en Jan Cornet leverden met hun podiumplaats in de tweede wedstrijd een uitstekende prestatie.

v.l.n.r.: Henk Jongepier (beste Nederlander),
en Jan De Ridder (beste Belg)