Scrabblenieuws

1 mei 2010

Nana Van Den Bossche wint het dameskampioenschap

Fair Play Destelbergen organiseerde op 1 mei 2010 voor de tiende maal het dameskampioenschap. In het verleden werden negen verschillende vrouwen tot kampioene gekroond. Zou in 2010 na afloop van de wedstrijd alweer een nieuwe naam bovenaan de uitslag prijken? Dat was best mogelijk, want van superfavorieten is in de vrouwenrangen geen sprake. Speciaal aan deze tiende editie was het feit dat de computer mocht meespelen. Dat "Monica Elektronica" geen enkele topzet zou missen, stond bij voorbaat vast. Maar zou ze in belangrijke mate een stempel drukken op de wedstrijd? Zouden de 73 deelneemsters niet in staat zijn om gezamenlijk het digitale brein in te tomen?

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen? Klik dan
hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de gemaakte solo's? Klik dan hier .De wedstrijd kende een droomstart. Een blanco en zes goede letters maakten dat tal van scrabbles konden gevormd worden. De jury koos voor NASTURE en oriënteerde zo het spel naar rechts. Het duurde niet lang voor de computer zijn neus aan het venster stak. In de derde beurt diepte hij het bescheiden DEMEE op uit zijn woordenbestand. Meteen daarna acteerde hij drastischer door de dames te confronteren met de soloscrabble PETALODIE. Jeminee! Wat mocht dat wel wezen? Veel tijd om zich vragen te stellen hadden de deelneemsters niet. Een nieuwe trekking met een blanco blokje deed hen in beurt vijf zeer naarstig zoeken naar een derde "alles-af". FLATEREND was een doenbare max, goed voor 98 punten. In de zesde beurt klopte de computer voor de derde maal de zaal, ditmaal met CESES. Net voor de pauze kon Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk vermijden dat de machine voor een vierde keer zou juichen. Zij koos voor LAUNCHE en mocht als enige deelneemster 54 punten toevoegen aan haar score. De solo werd met bloemen beloond.

DEMEE : eventueel, wellicht, soms, misschien, bijna
PETALODIE : het verschijnsel dat bloemdelen het uiterlijk van kroonbladen aannemen
CESES : dubbel verlaagde c (muziekterm)
LAUNCHEN : lanceren, uitbrengen

Bij de afroeping van de tussenstand bleek dat de strijd voor de eerste plaats superspannend was. Drie dames deelden de eerste plaats: Christine Bossu van Koksijde, Erna Darcis van Genk en Nana Van Den Bossche van Ronse. Dit trio behaalde 539 punten op een max van 619. Ze moesten Odrada Van De Vliet van Schoten (538 punten) in hun kielzog dulden. Gerda Van Mierlo (533 pt.) had zich dankzij haar solo naar een vijfde plaats gehesen.

Na de koeken kwam de wedstrijd meteen terug op snelheid. Leidster Nana Van Den Bossche reed samen met enkele anderen met VEHIKELS in op de overige deelneemsters. Dat deed pijn. Aan de kop van de stand zagen sommigen zich overreden door Marijke Treur van Utrecht en Yvonne Otten van Destelbergen, die plots de nummers twee en drie werden in de tussenstand. In de dertiende beurt verlengde alleen Erna Darcis van Et*cetera Genk WIER tot ZWIERFT, en dat was goed voor de tweede solo van "vlees en bloed". Net als haar clubgenote Gerda mocht Erna bloemen in ontvangst nemen.

Erna en Gerda, de twee Limburgse solistes

Nog twee keer zou de computer de speelsters eraan herinneren dat hij meespeelde. Eerst met MAJOREN en nadien met HERONTGIN. Nana Van Den Bossche hield het hoofd koel. Ze ging niet in de fout en stevende af op de overwinning. Marijke Treur werd nog op de eindmeet geklopt door Yvonne Otten. Een spijtige coördinatenfout kostte de Nederlandse immers 34 punten. Ze bleef nog net de twee Limburgse solistes voor en kreeg verdiend de trofee voor de derde plaats.

MAJOR : hoofdoptie in een modulair opgebouwd onderwijsprogramma
HERONTGINNEN : iets dat al ontgonnen is opnieuw verbeterd ontginnen

Nana Van Den Bossche: vrouwenkampioene 2010
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

v.l.n.r. Yvonne Otten (2e), Nana Van Den Bossche (1e)
en Marijke Treur (3e)
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Et*cetera Genk won zeer nipt de clubtrofee. De Limburgse club voerde gedurende de ganse wedstrijd de clubstand aan, maar op het einde van de wedstrijd kwam Blanco Tielt aansluiten. Uiteindelijk behaalden beide clubs 38 punten. De clubtrofee werd echter overhandigd aan Et¨cetera omdat de top drie van die club 19 puntjes meer behaalde dan de beste drie speelsters van Blanco. De solo's van Erna en Gerda bewerkstelligden de cluboverwinning. Proficiat dames!

Et*cetera Genk wint de clubbeker.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)