Scrabblenieuws

20 februari 2010

Oost-Vlaanderen wint het IRK.

Op 20 februari was Ronse de place to be voor zo'n 82 scrabbelaars uit Nederland en Vlaanderen die zich geselecteerd hadden voor het Interregionaal kampioenschap. Dat Oost-Vlaanderen met enig overwicht de wedstrijd zou winnen, en dat Vlaams-Brabant een laatste plaats niet zou kunnen ontlopen, stond eigenlijk quasi vast bij voorbaat. Verrassende elementen zijn echter nooit helemaal uit te schakelen, en daarom moest de wedstrijd hoe dan ook gespeeld worden.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen? Klik dan
hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de gemaakte solo's? Klik dan hier .

In de eerste beurt lieten 25 deelnemers de 24 mogelijke punten van FEEEN of EKENDE links liggen, in een poging om met KEEFDEN 82 punten te verdienen. De jury kon dat woord echter niet goedkeuren, waardoor de betrokkenen met een achterstand de tweede beurt moesten aanvatten. In de derde beurt liet de Nederlander Floris Van Ouwerkerk met OPRONDT een solo optekenen. Onmiddellijk nadien deed Willy Van Laethem hem dat na met de scrabble MAUVEINE. In een belangrijke vijfde beurt zei de jury 23-maal "njet" tegen MEEDANSE. Zij die toen 78 punten verwierven met ASEMENDE nestelden zich in een ruime kopgroep. Vier beurten lang wijzigde de tussenstand quasi niet, tot in de tiende beurt met DHOW het ASEMENDE verlengd werd tot WASEMENDE, goed voor 71 punten. Aan de pauze leidde Oost-Vlaanderen (77 pt.) voor de ploeg uit Limburg (113 pt.) en de West-Vlamingen (122 pt.).

EKEN = eikenhout van de schors ontdoen
OPRONDEN = naar boven rond afwerken
MAUVEINE = kleurstof om stoffen mauve te verven
DHOW = Arabisch zeilscheepje

Na de spelhervatting werd van wal gestoken met een scrabble. RUIMSTEN en TRUISMEN leverden 70 punten op. In de dertiende beurt trachtte menig deelnemer met AFGRAAI een scrabblebonus mee te graaien. Hun "hebberigheid" leverde echter niks op, en dat kwam hen slecht uit want de vinders van de vierklapper INGRAAF zagen hun score met 44 punten aandikken. Verdere scrabbles bleven uit. Het was vooral het vrij onbekende KWELM dat nog voor enige afscheiding kon zorgen. Zij die in de beurt nadien KWELM met CAFES verlengden tot KWELME werden beloond met 56 belangrijke punten. In een negentiende beurt tilde VULGO de eindscore nog op van 894 naar 945 punten.

TRUISME = waarheid als een koe
KWELMEN = zompig zijn en daardoor moeilijk te bestappen
VULGO = simpel, met een gewoon woord gezegd

Solist Willy Van Laethem (912 pt.) mocht na de wedstrijd een fles cava in ontvangst nemen als beloning voor zijn individuele zege. Jan De Ridder (896 pt.) en Dave De Schacht (877 pt.) werden respectievelijk tweede en derde.

Individueel winnaar Willy Van Laethem naast
de NTSV-sportcommissaris Marc Seghers

De grootste aandacht ging echter uit naar de groepsuitslag. Zoals verwacht kon de Oost-Vlaamse ploeg (85 pt.) gekroond worden tot interregionaal kampioen. Ze hadden een mooie voorsprong op de West-Vlamingen (125 pt.), Antwerpenaars (138 pt.) en Limburgers (139 pt.), die in mekaars buurt eindigden. Nederland (222 pt.) acteerde iets zwakker dan verwacht. Vlaams-Brabant (379 pt.) verweerde zich dapper. Hun laatste plaats kon hun dag echt niet bederven. Goed zo.

Vijf verschillende clubs leverden de vijf mannen
die voor Oost-Vlaanderen de zege binnenhaalde.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)