Scrabblenieuws

12 december 2009

Heureka Mechelen wint de clubbeker

Op 12 december verzamelden de sterkste 12 NTSV-clubs in het West-Vlaamse Tielt. Zij zouden onderling uitmaken welke club zich Clubbekerkampioen 2009 mocht noemen. Littera Tessenderlo, de club die over het ganse seizoen 2009 het sterkst was, liet haar zes beste spelers thuis. Na in 2009 deel uitgemaakt te hebben van de formatie die het IRK won, na de clubtitel en recent nog de regionale clubtitel veroverd te hebben, stond de clubbeker niet echt meer hoog op het verlanglijstje. Fair Play Destelbergen, Blanco Tielt en Heureka Mechelen kregen voor aanvang van de wedstrijd de grootste kansen op de overwinning toegemeten.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.


De wedstrijd kende een supersnelle start. In de eerste zes beurten konden vijfmaal alle blokjes weggespeeld worden. Tijdens die scrabblevloed kreeg Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen een applaus voor zijn scrabblesolo VLIERPOT (= pot waarin men aftreksel van vlierbloemen laat trekken). De moeilijkste scrabble uit de reeks, namelijk ABAXIALE (abaxiaal = van de kant van de hoofdstengel afgekeerd), zorgde voor een belangrijke schifting en leidde een wat luwere periode in. In het tweede kwart van de wedstrijd tekende Riccardo Ounane van Chipka Aalst voor de tweede solo van de partij. Zijn vondst: SEROS (sero = bamboe staketsel voor de visvangst op zee). Na tien beurten bedroeg het maximum 648 punten. Twee spelers van Heureka leidden de tussenstand. Jan De Ridder had 639 punten achter zijn naam, Annemie De Waele volgde met 600 punten op een tweede plaats. Beiden hadden ze een stevig aandeel in de poleposition die de Mechelse club na 10 beurten bewerkstelligd had.

Na de pauze volgden nog twee alles-af-beurten. Telkens waren meer dan tien scrabbles mogelijk. Keuze zat dus, en dat maakte het moeilijk om plaatsen te winnen in de stand. Het waren vooral nulscores die nog verschuivingen veroorzaakten. Herman Van Ackere van Ypsilon Heist lukte erin om met TREME (treme = treem, sport van een ladder) de derde solo van de partij te vormen. In de achttiende beurt BLIES de spelleider Joseph Van Daele het eindsein van de partij. Jan De Ridder had moeiteloos zijn leidersplaats behouden. Riccardo Ounane had zich in de tweede wedstrijdhelft nog tussen Jan en zijn clubgenote Annemie De Waele ingewurmd. Dat kon echter de overwinning van Heureka Mechelen niet in de weg staan. Bert van der Loo (19de), die overigens zijn laatste wedstrijd voor Heureka speelde, completeerde het trio dat voor de Mechelse club de trofee veroverde. Een mooi afscheidscadeau van de man die vanaf 1 januari 2010 terug voor Arendsoog Amsterdam zal uitkomen. 't Peirt Dendermonde werd mooi tweede. Fair Play Destelbergen bleef iets onder de verwachtingen, maar eindigde toch op een knappe derde plaats.

Bert, Annemie en Jan


De top tien van in totaal 62 deelnemers

**********

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en solo's, en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier .