Scrabblenieuws

10 december 2009

Scrabble battle

Onder massale belangstelling van de pers vond op woensdag 9 december in Antwerpen de "Scrabble battle" tussen Nederland en België plaats. Een Belgisch en een Nederlands pr-bedrijf had dat initiatief opgezet in opdracht van speelgoedgigant Mattel. Een bestaand scrabbelaar die via Facebook, Twitter of de site http://www.scrabblebattle.com/ in contact kwam met het spel, was niet meteen wild enthousiast. De spelregels bevatten teveel taalfouten, waardoor het wat amateuristisch overkwam. De scrabble-applicaties en de ingebouwde woordenlijst konden de vergelijking met Score of Duplomaat niet doorstaan, en bovendien leek de format van het eindspel niet echt sterk. Het feit dat het scrabblespel wat extra in de aandacht gebracht werd, maakte veel goed.

In de finale werd gespeeld volgens de duplicate methode, weliswaar niet individueel, maar wel in een teamformule. Elke ploeg, bestaande uit 4 spelers, had maar de beschikking over één bord. Boven elke bord was een camera geïnstalleerd zodat de supporters het spel live konden volgen.

In het Nederlandse team traden twee NTSV-leden aan: Jeroen Kramer en Marcel Oostenbrink. Ook de Belgische ploeg herbergde een NTSV-lid, namelijk de kersverse Limburgse kampioene Gerda Van Mierlo. Zij werd geholpen door Min die thuis regelmatig scrabbelt met haar man, Chantal, die het spel helemaal niet kende en nog een spoedcursus kreeg tijdens de lunch, en teamcoach Lien Van de Kelder, die in haar kinderjaren ooit gescrabbeld had. In de praktijk moest Gerda Van Mierlo het opnemen tegen het duo Marcel Oostenbrink en Jeroen Kramer. De andere spelers, zowel langs Belgische als Nederlandse zijde, betekenden maar een beperkte toegevoegde waarde voor hun team.

Et*ceterane Gerda Van Mierlo over het spelverloop: "De eerste helft was spannend, Nederland en België stonden afwisselend aan kop. Na twee nulscores van het Belgische team was de strijd echter gestreden, ook al omdat het spel op het einde verzandde door de minder gunstige lettertrekking. Er werden maar 20 beurten gespeeld wegens tijdsgebrek. De Nederlanders wonnen verdiend en kregen ieder een minilaptop cadeau. De Belgen werden bedacht met een scrabblespel en de SWL. Jammer dat we niet konden winnen. Maar het was toch een leuke dag. Volgend jaar zou er een nieuwe uitgave voorzien zijn, zonder de kinderziektes van dit jaar, zo heeft men beloofd."