Scrabblenieuws

5 december 2009

Gerda Van Mierlo wint de regionale titel in Limburg

Op de dag voor de verjaardag van Sinterklaas wedijverden 41 NTSV-leden voor de Limburgse titels. Geschenken zouden er niet uitgedeeld worden in die scrabblesterke regio. Iedereen wist dat men in dat gezelschap op hoog niveau moet acteren om kans te maken op de overwinning.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.

Het decor: zaal de HIRODROOM (HIRO = Hilde-Ronny)

Spelleidster Anne Daniels zorgde voor een start met een laag wow-gehalte. In de eerste drie beurten konden in totaal niet meer dan 78 punten verdiend worden. In de vierde beurt zal het haar wel gespeten hebben dat de scrabble PESTTEN niet kon gelegd worden. Zeven deelnemers lieten dat absouut niet aan hun hart komen, want zij gingen met SPEETTEN (Speten = vastspelden) resoluut voor 84 punten, ofte meer dan een verdubbeling van hun score tot dan toe. Litteraan Willy Lintermans, één van dat zevental, duwde in de achtste beurt een tweede keer op het gaspedaal. Hij legde EPANODOS en lukte hiermee een soloscrabble. Een EPANODOS is volgens van Dale een "stijlfiguur, bestaande in herhaling van een zin in omgekeerde volgorde". Bijvoorbeeld: "Willy wil winnen, winnen wil Willy". De solo's WOVENS van Stefaan Roels en AFKALKT van Rudi Boesmans konden weinig veranderen aan de grote voorsprong die Willy Lintermans bijeen gespaard had. Hij ging met 411 punten als leider de pauze in. Zijn clubgenoten Frans Symons (368 pt.) en Alex Reymen (366 pt.) zaten hem als tweede en derde niet echt op de hielen.

Willy Lintermans "epanodoseerde" zich
naar de leiding aan de pauze.

In de twaalfde beurt kreeg alleen Herman Theys 36 punten voor zijn solo CADMEER. " 'k had minder", werd door één van zijn concurrenten als gevatte en geapprecieerde woordspeling de zaal ingeslingerd. In de veertiende beurt gebeurde dan toch wat Willy Lintermans gevreesd had. Een derde en laatste scrabblemogelijkheid ontging aan zijn aandacht waardoor zijn voorsprong in één klap werd omgezet in een kleine achterstand. Zeven deelnemers mochten 106 punten toevoegen aan hun totaal, toen ze uitpakten met de vierklapper HONDSOOR (= schuin geplaatste steunbalk). Het alternatief RONDHOS bracht dertig punten minder op. Et*ceterane Gerda Van Mierlo nam de leiding over. In de laatste beurten mat Gerda zich in een nek-aan-nekrace met Frans Symons. Toen deze laatste in de twintigste beurt GRAUWER miste, verwierf Gerda een voorsprong van negen punten. In de laatste beurt maakte Frans nog acht punten goed, één te weinig om samen met Gerda gekroond te worden tot Limburgs kampioen.

Het zevental dat zich plaatste voor het IRK
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Gerda Van Mierlo is de eerste dame die erin slaagt om Limburgs kampioene te worden. In de acht vorige edities ging telkens een mannelijk Litteraan met de hoogste eer lopen. In de top zeven die zich selecteerde voor het interregionaal kampioenschap vindt men minstens één lid van elke Limburgse club. Littera Tessenderlo, dat met 18 leden heel nadrukkelijk aanwezig was in Munsterbilzen, won voor het negende jaar op rij de clubtrofee.

Winnares Gerda Van Mierlo kreeg een
zeer originele prijs van de organiserende club

**********

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en solo's? Klik dan hier .