Scrabblenieuws

29 november 2009

Een zeer aantrekkelijk Brabants kampioenschap

Op 29 november 2009 werd in Evere, op kanonschotsafstand van de NATO-gebouwen, het regionaal Vlaams-Brabants scrabblekampioenschap gespeeld. Ook de Brusselaars waren welkom. Litteraan Frans Symons leidde het spel, terwijl zijn levensgezellin Rita Schouteden en zijn clubmaat Ronny Rutten de jurytaak op zich namen.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.


Om 14u00 startte het spel met een makkelijke opener. Alle 39 deelnemers vingen met VANGT de volle buit van 30 punten. In beurt twee zette favoriet Danny Crabbé een eerste belangrijke stap in de richting van de mogelijke verlenging van zijn regionale titel. Samen met Hort Ruyloft en Chris Dehoperé schreef hij OPGEFRET (opfretten = gulzig eten) op zijn beurtbriefje. Het trio kreeg hiervoor 104 punten, en hapten zo een flinke brok uit de ambitie van de andere deelnemers die hooguit 30 punten aan hun totaal mochten toevoegen. Het was opvallend dat geen enkele Brusselaar, nochtans 'kiekenfretters" volgens Van Dale, die scrabblemogelijkheid benut had. Voor de eerste pauze volgden nog twee makkelijke scrabbles, die als enig belangrijk resultaat hadden dat Chris Dehoperé na een nulscore haar kansen op een mogelijke zege in belangrijke mate zag verkleinen. Net voor de pauze leverde de vierklapper ZEEFDEN 56 punten op. Het leidende duo Danny Crabbé en Hort Ruyloft wilden echter meer. Voor hun scrabblepogingen (HOEZENDE en HERZENDE) kon de jury geen punten toekennen, en dat kwam de spankracht van de wedstrijd ten goede. Na tien beurten bedroeg de tussenscore 552 punten. Danny Crabbé leidde met 488 punten. Hort Ruyloft (465 pt.) en een nieuwbakken NTSV-lid, genaamd An Verbeke (461 pt.), volgden op de tweede, respectievelijk derde plaats.

Meteen na de pauze kwamen twee andere deelnemers aan het raam piepen. Josée Van Humbeeck en Lisette Cleynhens kregen 110 punten voor de scrabble OMSCHERM (omschermen = schermen rond iets plaatsen), en scoorden zo op zijn minst 69 punten meer dan de concurrenten. In de dertiende beurt lukte Danny Crabbé met de plakker MOEIDEN de enige solo uit de partij. Het handengeklap echoode nog wat na toen de wedstrijdleider met een goede trekking de wedstrijd voorzag van een derde “tache de beauté”. Ghislaine Devacht, Hort Ruyloft (alweer) en Josée Van Humbeeck (alweer) kopten Frans’ voorzet binnen en sleepten met MOUCHEJE 131 punten in de wacht, zijnde op zijn minst 74 punten meer dan de andere spelers. Het MOUCHEJE (mouche = een pleistertje van taf, door de dames vroeger op het gelaat gekleefd om hun schoonheid een pikant tintje te geven) speelde meer dan 100 jaar nadat het uit het straatbeeld verdween nog een belangrijke rol in een scrabblepartij. Ondanks twee nulscores in de aanvangsfase van de wedstrijd, kwam Josée Van Humbeeck aan de leiding. Josée liet echter in de resterende beurten nog twee schoonheidsfoutjes noteren waardoor de overwinning ging naar Hort Ruyloft van Vinding Leuven. Deze tachtigjarige dame is al meerdere decennia actief in de scrabblewereld. Niet alleen als speelster, maar ook als ijverige karrentrekster was ze nadrukkelijk aanwezig. Eerst in het Brusselse, nadien in Leuven. In de loop van 2009 verzeilde ze na een aantal minder goede interclubuitslagen in de B2-klasse van de ranking. Dat zij het scrabbelen niet verleerd is, bewees ze door in Evere één van de mooiste prestaties uit haar lange scrabblecarrière neer te zetten.

Maria Rozic wenst een glunderende Hort Ruyloft proficiat
met haar overwinning. Een duistere figuur, wandelend over
hersenkronkels kijkt op de achtergrond bewonderend toe.

v.l.n.r. Danny Crabbé (3e), Josée Van Humbeeck (2e)
en winnares Hort Ruyloft speelden een sterke partij.

De eindscore bedroeg 1076 punten. De zeven Brabanders die deze eindscore het dichtst benaderden, en zich daardoor selecteerden voor het interregionaal kampioenschap zijn:

1 / Hort Ruyloft (Vinding) / 893 pt.
2 / Josée Van Humbeeck (Ter Borre) / 870 pt.
3 / Danny Crabbé (Verba) / 858 pt.
4 / Marcel De Boeck (Ter Borre) / 780 pt.
5 / Lisette Cleynhens (Everna) / 778 pt.
6 / Romain Frickx (Vinding) / 760 pt.
7 / André Gesquière (Ter Borre) / 759 pt.

Favoriet Danny Crabbé over zijn derde plaats: “ Ik heb in de tiende beurt de overwinning laten liggen. Ik had de vierklapper ZEEFDEN (56 pt.) niet gezien, en koos daarom voor de risicozet HOEZENDE.”


Ter Borre Strombeek-Bever telde drie spelers in de top zeven, en won verdiend de clubtrofee.

Josée Van Humbeeck, André Gesquière en Marcel De Boeck
wonnen voor Ter Borre de regionale clubtitel

**********

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles, de solo en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier .