Scrabblenieuws

27 december 2009

Succesvole tiende editie van de kerstscrabble in Destelbergen

Op 26 december organiseerde Fair Play Destelbergen voor de tiende keer een kerstscrabble. Ook dit keer zou de namiddag en avond gevuld worden met een scrabblepartij, een broodjesmaal en een quiz. Dat programma sprak in totaal 59 deelnemers uit alle Vlaamse provincies aan, een nieuw record voor deze organisatie. Ongeveer driekwart van de aanwezigen bleef voor de quiz. Ook dat was een aangename vaststelling. Favorieten voor de scrabblepartij waren Jan Cornet, Willy Van Laethem, Riccardo Ounane, meespelend wedstrijdleider Omer Van Hoecke, en West-Vlaams kampioen Dave De Schacht. Nog minstens tien anderen beseften dat ze mits wat meeval in aanmerking zouden kunnen komen voor de overwinning.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.Enigszins in de sfeer van het kerstfeest werd het spel geopend met MENSAS (mensa = altaartafel, gemeenschappelijke tafel). In de tweede beurt ging het er veel minder vredelievend aan toe. Dat lieten de vinders van HOEKENDE (hoeken = een hoekstoot geven tijdens het boksen) niet aan hun hart komen. Hun vierklapper leverde 106 punten op, en zorgde -hoe kan het ook anders- voor de eerste klappen. In de vierde beurt onderstreepte Jan Cornet zijn aanwezigheid en zijn ambitie door solo met HEFDAK (= dak van een kampeerauto dat verhoogd kan worden) belangrijke meerpunten binnen te rijven. Nog voor de pauze riep opa-in-wording Omer nog driemaal letters af waarmee meerdere scrabbles konden gelegd worden. Er minstens één zien, en dan nog liefst de dikste, dat was de boodschap. Dat de pauze pas zou volgen na elf beurten bracht Marianne Van Den Nest in de gelegenheid om zich nog in de eerste wedstrijdhelft te laten opmerken. Ze was solo gekomen (haar man Marc Seghers vergezelde haar inderdaad ten uitzonderlijke titel niet), en ze ging ook solo: met SNOOD (= misdadig) maakte ze enkele punten goed op alle andere deelnemers. Tijd voor een overheerlijk gebak, en aansluitend een korte stand van zaken. Jan Cornet leidde met 600 op 631 punten. Ronny Rutten (588 pt.) en Henk Jongepier (584 pt.) volgden iets verderop. Jans HEFDAK had voor het verschil gezorgd.


Wedstrijdleider Omer, en zijn assistente Nadine

Onmiddellijk na de pauze kreeg de al zo mooie partij nog meer kleur. Een nieuwe leuke lettertrekking maakte tal van scrabbles mogelijk. Op de O-lijn konden o.a. met ANILINE (= kleurloze vloeistof die dient als grondstof voor de kleurstoffabricage) 101 punten verdiend worden. Op andere lijnen leverden de mogelijke scrabbles al snel 23 à 33 punten minder op, en dat zorgde voor verschuivingen in de tussenstand. De totaalscore werd in de volgende beurten nog flink opgeschroefd. Eerst met BYTEJE, daarna met de enig mooie scrabble ANOREXIA (= gebrek aan eetlust, ook o.a. op kerstfeesten). Na GLACE en QUENCHE (quenchen = uitdoven, stilzetten) was het einde van de partij in zicht. De wedstrijd die met MENSAS in de kerk gestart was, strandde reeds in de zeventiende beurt in een ander soort etablissement, nl. een KUF (= kroeg, bordeel). Jan Cornet had zijn koppositie niet meer afgegeven. Hij won met 915 op 986 punten. Henk Jongepier (897 pt.) kon een opzittende Willy Van Laethem (890 pt.) van een derde plaats houden.


v.l.n.r. Willy Van Laethem, winnaar Jan Cornet,
en Henk Jongepier

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en solo's? Klik dan hier .

Na afloop van de proclamatie en een kort intermezzo mochten de aanwezigen aanschuiven aan tafel. Broodjes allerhande en meerdere krentenbroden kregen een voorlopig onderkomen in de hongerige magen van de aanwezigen. Koffie à volonté zorgde voor aanvullend vocht.

Niemand minder dan Kristof Meere, bijgestaan door zijn lieftallige eegade Els Gudders en zijn oudere broer, serveerden als slot van deze geslaagde dag een veertienrondenquiz. De samenstellers lieten voldoende onderwerpen aan bod komen, hielden het tempo in de wedstrijd, maanden valsspelers aan tot meer fair play, ...en konden op een zeer schappelijk einduur een applaus vragen voor de verdiende winnaars. Hieronder kan je hun trotsen blikken bewonderen.


De sterkste quizploeg

Zeer voldaan zetten de deelnemers koers naar huis. Het jaar 2010 staat voor de deur, en andermaal zullen die 365 dagen veel te snel voorbij razen. Men kan dat negatief of positief benaderen: negatief omdat we daardoor snel oud zullen worden, positief omdat we dan snel toe zijn aan de elfde editie van de kerstscrabble.

2010: laat maar komen !