Scrabblenieuws

19 december 2009

De elektronische SWL in zakformaat

De Van Dale Officiële scrabblewoordenlijst (SWL) is de meest gebruikte scheidsrechter bij scrabblewedstrijden en bij een spelletje scrabble thuis. Apple bracht een product op de markt dat toelaat om de SWL beschikbaar te hebben op een iPhone, een zeer veelzijdig toestelletje in zakformaat dat men kan gebruiken om mobiel te bellen, liedjes te beluisteren, te surfen op het internet, en zoveel meer... Kostprijs van deze woordensoftware = € 9.99. Een Apple iPhone kost ongeveer € 300.


Is Apple zeer innoverend? Ja en neen. Ja omdat het uitpakt met de eerste SWL-applicatie die echt geschreven is voor pocketcomputers, de zogenaamde PDA's (Personal Digital Assistants). Neen, omdat bestaande scrabbleprogramma's als Score en Duplomaat ook op PDA's kunnen geïnstalleerd worden.

De Van Dale-database bevat meer dan 227.000 woorden van 2 tot en met 9 letters. Met behulp van een Apple iPhone of een PDA van een ander merk kan men snel checken of twijfelwoorden opgenomen zijn in de SWL, en kan men makkelijk natrekken hoe woorden kunnen verlengd worden. Men heeft m.a.w. geen SWL, geen desktop of laptop nodig. Dat kan handig zijn voor wie op vakantie, of tijdens zijn middagpauze op het werk, wil scrabbelen.


Uiteraard zijn ook misbruiken mogelijk. Malafide bezitters die er op de een of andere manier tijdens interclubs of clubwedstrijden gebruik van maken, zijn onklopbaar. Het volstaat niet langer om SWL's te weren, ook PDA's zouden op officiële wedstrijden het daglicht niet mogen zien. Het NTSV-bestuur is zich bewust van de mogelijkheden van de digitale SWL's. Reglements-wijzigingen dringen zich op.