Scrabblenieuws

20 december 2009

Jan De Ridder en Jan Cornet domineren het Antwerps Scrabblekampioenschap

Op 19 december vond in Mortsel het Antwerps Regionale Kampioenschap plaats. De opkomst was beperkt. Bij voorbaat stond vast dat de 29 deelnemers een hoogstaande partij zouden afleveren. Immers, met Jan De Ridder en Jan Cornet waren de nummers 1 en 2 uit de scrabbleranking present. Uittredende kampioene Odrada Van De Vliet, Annemie De Waele en Luc Moelants werden beschouwd als te duchten mededingers.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.

***************
Het spel begon met een beurt waarin tal van scrabbles mogelijk waren. Vrijwel iedereen vond er één. Voor Hedwig Clymans kon de wedstrijd niet slechter beginnen. Haar geslaagde REMTEST werd ingezet op 2B in plaats van 8B, met een nulscore tot gevolg. Reeds in de tweede beurt onstonden grote verschillen in de tussenstand. Slechts vijf deelnemers legden alle letterblokjes weg met CRACKEN (= met kwade bedoeling inbreken op een computersysteem), en verdienden daarvoor minstens 60 punten meer dan de anderen. Jan De Ridder en Jan Cornet namen een goede start, de andere kanshebbers helaas niet. Odrada Van De Vliet liet zich in de derde beurt opmerken met de solo COLLO (= stuk ter verzending). Vijf beurten lang deelden de twee Jannen de leidersplaats. In beurt zes nam Jan Cornet vier punten voorsprong. Met behulp van de solo UREUM (= een bestanddeel van urine) nam Jan De Ridder in de negende beurt een voorsprong van twee puntjes. Op slag van rust lukten de Jannen een duo. Hun scrabble SNIJMOES (=koolzaad waarvan de bladen als groente gegeten kunnen worden) was in de jongste Oost-Vlaamse titelstrijd over het hoofd gezien. Weinige Antwerpenaars hebben dat onthouden, zo blijkt. Na tien beurten leidde Jan De Ridder. Met 516 punten op een max van 525 deed hij twee punten beter dan Jan Cornet (514 pt.). René Uytterhoeven bleef met 482 punten nog enigszins in de buurt van het kopduo.

Jan Cornet zorgde voor stevig weerwerk.

Meteen na de pauze vergiste René Uytterhoeven zich van coördinaat. Hij verloor zo 60 punten en verdween zo uit het zog van de leiders. Naarmate de tweede wedstrijdhelft vorderde, vergrootte Jan De Ridder beetje bij beetje zijn voorsprong. Hij besefte dat één enkel foutje of een misser hem fataal kon worden. Toen wedstrijdleider Frans Symons in de achttiende beurt onder meer twee blanco's en de letter X trok, begonnen de ogen van Jan Cornet te fonkelen. Hij zag de scrabble GLOXINIA (= soort bloem uit Zuid-Amerika) en hoopte dat zijn opponent dat misschien zou missen. Jans vondst bleek geen solo te zijn omdat nog één andere deelnemer uitpakte met hetzelfde woord. Zijn naam: Jan De Ridder. Beide Jannen zetten zo de andere deelnemers op een nog grotere achterstand. Het was nog twee beurten wachten, en pas na indiening van het laatste beurtbriefje kon Jan De Ridder zeker zijn van de Antwerpse titel. Hij miste slechts dertien puntjes. Tezamen met Jan Cornet zag hij de zes mogelijke scrabbles. Geen enkele andere deelnemer vond er meer dan drie. Dat verklaart voor een groot deel de enorme voorsprong die de twee grootmeesters in twintig beurten hadden uitgebouwd.

Jan De Ridder toonde zich de sterkste

Hieronder vind men de top zeven. Deze spelers weten zich al verzekerd van een plaats in de Antwerpse ploeg die in februari mag aantreden in het interregionale kampioenschap.


**********
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de gemaakte scrabbles en solo's? Klik dan hier .