Scrabblenieuws

7 februari 2010

Herman Theys wint de Frunsterdag

Een FRUNZING is een kruising tussen een FRET en een BUNZING, net zoals FRUNSTER een samentrekking is van Frany (Gregoor) en MUNSTER. De voorzitter van de Bilzense scrabbleclub nam inderdaad ooit het initiatief om jaarlijks een dagvullende scrabblegebeuren te organiseren, waarop ook leden van naburige NTSV-clubs welkom waren. Op zondag 7 februari stond de editie 2010 op het programma.

Zevenentwintig deelnemers gingen in twee partijen strijden voor de overwinning. Er waren vier prijzen te verdienen: nl. voor de winnaar, de beste B- en beste C-speler, en de beste speler van Munster Bilzen zelf. In de eerste partij kwamen vier scrabbles op het bord: SULLIGEN, BANGSTE, GEPIEKER en KAMETUIS. Dit laatste woord was een soloscrabble van Frans Symons. In de uitslag van die bewuste partij moest Frans (841 pt.) het toch met één puntje afleggen tegen zijn clubgenoot Herman Theys (842 pt). Mieke Moonen eindigde met 807 punten op de derde plaats en nam een serieuze optie op de prijs die voorzien was voor de Munsterleden.

Mieke Moonen, de primus van Munster

Na een lekker hap volgde de tweede partij. In de openingsbeurt deed Herman Theys alweer van zich spreken. Zijn vondst WANAKOE (= witkopaapje) was goed voor een solo. In twee andere beurten waren meerdere scrabbles mogelijk. Het waren ENGELIN en NEERSPAT die een plaatsje kregen op het bord. De Frunsterdag kreeg net voor de pauze nog een spannende wending. De scrabble AFSMIJTE in aanbouw met ROUXS bracht 116 punten op. Ronny Rutten maakte van die mogelijkheid gebruik om aansluiting te vinden bij Frans Symons en Herman Theys. Na tien beurten bleek het trio in de totaalstand gescheiden te zijn door slechts 15 punten. Na de pauze zou de beslissing vallen. Slechte letters verhinderden grote verschuivingen. Ronny Rutten won de wedstrijd, voor de Et*cetera-dames Erna Darcis en Albertina Schreurs.

De drie aanwezige Littera-mannen legden beslag op de eerste drie plaatsen: Frans Symons (1594 pt.) werd derde, Ronny Rutten (1598 pt.) tweede. Het was Herman Theys (1622 pt.) die voor de tweede opeenvolgende keer de Frunsterdag won. Nadine Achten van Munster Bilzen won de C-prijs, Et*ceterane Nicole Roex speelde een sterke tweede partij en won de B-prijs. Mieke Moonen kon ondanks een mindere tweede partij toch nog al haar Bilzense clubleden achter zich houden.

Frany Gregoor feliciteert winnaar Herman Theys