Scrabblenieuws

4 januari 2010

Scrabblemarathon

Zaterdag 2 januari 2010 zal de scrabblegeschiedenis ingaan als de startdatum van de eerste scrabblemarathon. Littera Tessenderlo had zich tot doel gesteld om maximaal 24 deelnemers op 24 uren tijd ongeveer 20 uren te laten scrabbelen. De resterende 4 uren zouden gevuld worden met plas- en eetpauzes. De deelnemers mochten rekenen op een onberispelijke accommodatie, en op een dranken- en versnaperingenservice tijdens de nachtelijke uren. In totaal voelden 22 deelnemers zich geroepen om de uitdaging aan te gaan. Het profiel van de groep: 11 mannen en 11 vrouwen, 11 Litteranen en 11 NTSV-leden komende uit 7 andere clubs, 18 Vlamingen en 4 Nederlanders. Allen wilden ze ervaren wat het betekent om het hoofd gedurende 24 uren bijna ononderbroken aan het werk te zetten, in een aangenaam gezelschap weliswaar, en in een denksportdiscipline die ze verduiveld graag beoefenen. Ronny Heylen, ondervoorzitter van Littera, fungeerde als wedstrijdleider en verwerker van alle beurtbriefjes.

De 23 dapperen die de uitdaging aangingen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Jan Cornet van Vandalen Schoten, de nummer twee in de scrabbleranking, kreeg de favorietenrol toegemeten. De grootste tegenstand werd verwacht van Stefaan Roels, ooit ook de nummer twee in de ranking, en momenteel de nummer twee in de Litteracompetitie. Een handvol anderen hoopte dat het marathongegeven hen zou bijstaan in hun betrachting om de eindzege binnen te halen. Niet iedereen liet zich leiden door ambitie, sommigen wilden gewoon deel uitmaken van het gezelschap en het beste van zichzelf geven. De 73-jarige Tonny Schellens van A-stijger Veldhoven was de oudste aanwezige en genoot omwille van haar deelname terecht bewondering bij de anderen.

Stefaan Roels schoot het best uit de startblokken. Hij won de eerste partij en scoorde 46 punten meer dan Jan Cornet. De partij werd gekleurd door vier scrabbles, waarvan IJSHAMER de meest markante was. Ook in de tweede partij kwamen vier scrabbles op het bord, waaronder EUROOTJE en ONBEMIND. Nu was het de beurt aan Danny Crabbé van Verba Rotselaar om Jan Cornet van de overwinning te houden. Danny deed 48 punten beter dan Jan. Slechts twee scrabbles in de derde wedstrijd, nl. LECTOREN en SNEESDEN. Ditmaal was de overwinning voor Luc Moelants van Alfabet Putte. Herman Theys bleef maar 10 puntjes achter Luc. Na de overheerlijke kerriesoep, en de fritten met stoofvlees, stond de vierde partij op het programma. Ondanks een soloscrabble voor Jan Cornet (BROEISTE , broeis = broeierig, heet, geil) mocht Ronny Rutten de smaak van de overwinning proeven. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk soleerde met EGSMID en eindigde 14 punten achter Ronny op een tweede plaats. Dat de concurrentie echt zeer groot was, mocht blijken uit het feit dat in de vijfde partij een vijfde naam werd uitgeroepen tot winnaar. Ditmaal was het Herman Theys. Hij had wel maar 2 puntjes overschot op Karin Van Linden van Alfabet Putte.

Middernacht was reeds gepasseerd toen de zesde partij van start ging. De deelnemers kregen de kans niet om in slaap te vallen, want zes scrabbles, drie solo's en een beurtgemiddelde van 59.14 punten wachtten op hen. Vooral met behulp van de scrabbles SNOEIING en JODENMAN kon men zich in de uitslag onderscheiden van de anderen. Maar liefst 16 deelnemers scoorden meer dan 1000 punten, en dat wees erop dat de meesten zich nog fris genoeg voelden en nog tot grote dingen in staat waren. Deze zesde partij was op het lijf geschreven van Jan Cornet, en zijn naam kon worden bijgeschreven op het lijstje van wedstrijdwinnaars. Gerda Van Mierlo en Stefaan Roels eindigden op korte afstand op een tweede, respectievelijk derde plaats. De anderen volgden op meer dan 60 punten. Germaine Valkenborgs werd tijdens de zesde partij bevangen door slaap en zag zich na afloop van de partij, omstreeks 3u40, genoodzaakt om de groep te verlaten, en haar bedstee op te zoeken. Nog 21 deelnemers startten de zevende partij. Het was kort bij 5u00 in de ochtend toen Heman Theys erin slaagde om als enige een negenklapper te vormen. Zijn solo ERFZOONS was goed voor 149 punten. De eindstreep van de wedstrijd lag op de negentiende beurt, en toen bleek dat Herman nog drie punten overhield op zijn clubgenoot Stefaan Roels. De tweede overwinning van Herman Theys was een feit. Leider Jan Cornet was de man met de hamer tegengekomen en moest vrede nemen met een negende plaats. Met een nog overbrugbare voorsprong ging Jan als leider de laatste partij in. Toen hij in de veertiende beurt de scrabble INWRINGT miste, moet hij gedacht hebben dat zijn eindoverwinning op de helling stond. Hij kon echter niet weten dat ook zijn naaste concurrenten die scrabble gemist hadden. Verderop in de partij lukte Jan nog twee solo's met vreemde woorden als MOESANG (= soort civetkat) en MIKWE (= Joods badhuis). De overwinning van de achtste wedstrijd werd opgeëist door Gerda Van Mierlo, een zevende naam dus in het rijtje van acht winnaars. Zes andere deelnemers beëindigden hun laatste wedstrijd op minder dan 12 punten van de winnares, en met een score van meer dan 90%. De computer deed maar 25 punten beter dan de deelnemers die onvermoeibaar leken.

Na acht partijen zaten de 24 uren erop. Tijdens een afrondend ontbijtbuffetje volgde de proclamatie van de uitslag. Jan Cornet werd uitgeroepen tot winnaar. Hij had zich het regelmatigst getoond in de einduitslag van de 8 verschillende wedstrijden door zesmaal in de top vier te eindigen. Ook in de solo's onderscheidde hij zich van de overige deelnemers. Hij vormde er vier, terwijl elf andere deelnemers elk éénmaal een soloapplaus kregen. Stefaan Roels eindigde tweede, en Limburgs kampioene Gerda Van Mierlo werd verdiend derde. Hieronder vindt men de einduitslag van de eerste scrabblemarathon. Deze NTSV'ers zullen voor eeuwig behoren tot het "24-uren-Genootschap" en mogen weldra een oorkonde in ontvangst nemen, als blijk van waardering voor hun geslaagde deelname aan de 8 gespeelde partijen.Jan Cornet, winnaar van de eerste scrabblemarathon


v.l.n.r. Stefaan Roels (2e), Jan Cornet (1e) en Gerda Van Mierlo (3e)
(Klik op de foto voor een grotere weergave)