Scrabblenieuws

27 maart 2010

Rita Meurrens leest de "respectloze" clubafgevaardigden
de levieten

Volgende clubs verkozen om niet aanwezig te zijn op de jaarlijkse Algemene Vergadering van het NTSV: Destelbergen, Tessenderlo, Genk, Mechelen, Schoten, Izegem, Bilzen, Putte, Rotselaar, Amersfoort, Sint-Pieters-Leeuw, Oostende, Menen, Antwerpen, Veldhoven, Jette, Utrecht, Lommel en Zelzate. Deze clubs zijn gevestigd in volgende regio's:

  • 2 Oost-Vlaanderen
  • 3 West-Vlaanderen
  • 3 Vlaams-Brabant & Brussel
  • 3 Nederland
  • 4 Antwerpen
  • 4 Limburg
Allicht ontgoocheld door de lage opkomst nam voorzitster Meurrens tijdens de vergadering de woorden " boycot " en " duidelijke bewijs van gebrek aan respect voor het bestuur " in de mond. Dat blijkt uit het verslag dat via e-mail gericht werd aan de clubverantwoordelijken. Het bestuur laat zich door de lage opkomst niet ontmoedigen, en verklaart door te willen gaan met inzet en dienstbetoon.

Inzet en dienstbetoon is zeker ook te vinden in de schoot van Vlaamse en Nederlandse scrabbleclubs. Zonder een lokale werking zouden clubs ophouden te bestaan, en zou het NTSV geen bestaansreden meer hebben. Het NTSV-bestuur mag de clubverantwoordelijken zeer dankbaar zijn voor hun inzet. Indien de bestuurslui de belangen van het verbond hoog in het vaandel voeren, zouden ze de relatie met de clubverantwoordelijken zeer goed moeten verzorgen.

Van een georganiseerde boycot was absoluut geen sprake. Wie zoiets zou beweerd hebben, deed dat zeker niet in naam van andere clubs. Iedere uitgenodigde clubverantwoordelijke heeft persoonlijk een eventuele aanwezigheid op de AV overwogen. Dat voor de meesten onder hen de lokale clubwerking prioritair is, en het reilen en zeilen van het verbond pas op de tweede plaats komt, is een realiteit waarmee men best rekening houdt.

Een Algemene Vergadering moet in ieder geval goed voorbereid worden, en op een centrale locatie plaatsvinden. Misschien moet de vergadering ook voorafgegaan worden door een etentje, en/of gevolgd worden door een spelletje scrabble? Misschien moet zelfs de grootte van de jaarlijkse bijdrage die de clubs verschuldigd zijn aan het NTSV afhangen van een aanwezigheid op de AV van het afgelopen seizoen? Dit laatste kan uiteraard alleen indien men zoiets op voorhand aankondigt, en indien men de vergadering laat plaatsvinden op een verdedigbare locatie.

De verkeerd gekozen locatie, de weinig overtuigende argumenten die de keuze moesten verklaren, en de oproep van de voorzitster aan de clubafgevaardigden om zelf maar te zoeken naar een betere vergaderplek, verklaren voor een groot deel het kleine aantal aanwezigen. In plaats van dit in te zien, mea culpa te slaan en er lessen uit te trekken, wijst de voorzitster met een vermanende vinger naar de afwezigen. Dit is in feite "not done". Een politieke partij die aanhang verliest, richt ook geen beschuldigende woorden aan de kiezers. Dat zou de toekomst van die partij helemaal hypothekeren. Mag het bestuur hopen dat de clubafgevaardigden die vandaag bestempeld worden als waarschijnlijke boycotters en respectarme werkers zich nog ooit op een Algemene Vergadering willen laten zien? Tijd voor een charme-offensief.