Scrabblenieuws

7 april 2010

Een scrabblevakantie temidden van Curaçaoenaars

Onlangs reisde een groepje scrabbelaars uit België en Nederland naar Curaçao. Bijgaand artikel stond op 20 maart j.l. in de zaterdagbijlage van het aldaar veel gelezen dagblad AMIGOE.

"Het is muisstil als je het vakantiehuisje op Jan Thiel binnenloopt. Buiten zit een groepje mensen fanatiek te scrabbelen. Een spel waar kennelijk opperste concentratie en een doodse stilte bij hoort. Voor de derde keer reisde een groep scrabbelaars uit Nederland en België naar Curaçao af voor een scrabblevakantie in de tropen. ... In Europa spelen de Nederlanders en Vlamingen ook interlands tegen elkaar. De Vlamingen zijn meestal net iets beter, want die hebben een grotere woordenschat. Tussen al het scrabbelen door is er ook nog tijd om het eiland wat beter te leren kennen."

Voor de kust van Venezuela liggen de Antiliaanse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Ze hebben elk eigen toeristische troeven. Erg populair is Curaçao dat vooral bekend staat om de vele afgelegen baaitjes met parelwitte stranden. In Willemstad vind je de pastelkleurige oud-Hollandse huizen, de joodse synagoge en de pontjesbrug. Aruba is het eiland der feestvierders. Er is bruisend nachtleven. Er zijn talloze discotheken waar je tot in de vroege uurtjes kunt feesten. Ook een bezoek aan Oranjestad is aan te raden: de typische kleurrijke Hollandse gevels zullen je niet ontgaan. En voor de rustzoekers en natuurliefhebbers is Bonaire een prima vakantiebestemming. Echte aanraders zijn het Nationaal Park Washington Slagbaai, het eilandje voor de kust Klein Bonaire, en Lac Bay.

Een fotootje van de meegereisde Vlamingen:
Michel Verfaillie en Annemie Vander Straeten,
Augustin De Vriendt en Marc Voet

Enkele wetenswaardigheden voor scrabbelaars: als je in zeven getrokken letters de woorden ACCU, COCU of CACAO ontwaart, check dan even of de scrabble CURACAO niet tot de mogelijkheden behoort. Het is een geldig woord dat voorkomt in de SWL. Volgens Van Dale is het "een likeur bereid met schillen van overrijpe sinaasappels". Specialisten weten dat CURACAO nadien nog zou kunnen verlengd worden tot o.a. CURACAOENAAR, dat in Van Dale de verklaring "lange penis" meekreeg. Dit gegeven wordt door de toeristische diensten van Curaçao niet als troef uitgespeeld.

Tenslotte nog dit: een CURACAOENAARTJE kan afhankelijk van spel tot spel een lengte hebben tot ongeveer 31 centimeter. Geloof me vrij, langer kan echt niet! Het woord bevat immers 15 letters, en beslaat de maximale breedte van een scrabblebord Scrabble Original.