Scrabblenieuws

2 mei 2010

Het dameskampioenschap:
de uitslag mét beurtdetail

De uitslag met beurtdetail vind je hier .

Wie de uitslag van het dameskampioenschap aandachtig bekijkt, kan daar heel wat interessante info uithalen.

In de eerste beurt vonden 57 van de 73 speelsters een scrabble. Greet Faes en Nadine De Smet faalden en keken daardoor al zeer snel tegen een achterstand van meer dan 50 punten aan. Toen de computer in de derde beurt soleerde met DEMEE (28 pt.) kreeg Kathy Deprez als enige met CEDEER 26 punten. Alle andere deelneemsters moesten met minder punten tevreden zijn. De makkelijkste scrabble volgde in beurt vijf. Slechts zes vrouwen misten die. Marleen Duts was terecht verbaasd toen ze in die beurt een nul kreeg voor RAFTENDE. Van Dale kent RAFTEN (nog) niet, en dat kostte Marleen zeer veel punten. In de achtste beurt vonden 60 speelsters een scrabble, meestal betrof het ONTWEEK. Germaine Valkenborgs die toen nog meedraaide in de top tien vond toen geen alles-af en dat kostte haar twintig plaatsen.

Meteen na de pauze volgde de cruciale beurt. De VEHIKELS van Nana Van Den Bossche, Yvonne Otten, Marijke Treur, Alice Engels, Kathy Deprez, Antonia Nimmegeers, Greet Faes en Danielle Boerjan leverden maar liefst 52 punten meer op dan de tweedehoogste zet. Het zevental deed daarmee een zeer goede zaak. In de zestiende beurt volgde de zesde en laatste scrabblemogelijkheid. Twee blanco blokjes zijn verraderlijk. Ze helpen soms bij het vinden van een alles-af, maar ze kunnen ook hinderend werken. Dat ondervonden o.a. Maddy Janssen, Anne Daniels en Corrie Hennekam. Dat drietal verloor daardoor de voeling met de top tien. De computer soleerde in die beurt met HERONTGIN (72 pt.). De ZONNEWEI die 71 punten opbracht, werd door niemand gelegd.

Slechts vier speelster vormden vijf scrabbles: Nana Van Den Bossche, Yvonne Otten, Marijke Treur en Alice Engels. Slechts twee deelneemsters vonden negenmaal de max, nl. Yvonne Otten en Marijke Treur. Het trio Gerda Van Mierlo, Annemie De Waele en Annie Clissen deed met acht maxen bijna even goed. Winnares Nana verzamelde er zes.

Over 19 beurten was de computer vijf keren slimmer dan de deelneemsters. Hij vond in totaal 56 extra punten. Die meerpunten hebben een effect op de percentages van de deelneemsters. Het aantal keren dat de machine het spel een bepaalde richting induwde, en de momenten waarop dat gebeurde (3x voor de pauze, 2x na de pauze) geven aan dat de computer in de wedstrijd een belangrijke rol speelde. Dat een kampioenschap zonder computer een andere winnares zou opgeleverd hebben, zal men nooit weten, maar dat de uitslag er anders zou uitzien, dat is 100% zeker. De kwestie of een machine al dan niet een rol mag spelen in een duplicate wedstrijd zal nog lang gespreksonderwerp blijven.