Scrabblenieuws

30 mei 2010

Simmekesdag 2010

Frans Symons, één van de toppers van Littera Tessenderlo, organiseerde op 29 mei 2010 samen met zijn vrouwje Rita Schouteden, aangesloten bij Alfabet Putte, de vijfde editie van de Simmekesdag. Ook nu bestond het programma achtereenvolgens uit scrabbelen, eten, wandelen, eten, en scrabbelen. Voor het eerst werd gekozen voor Schoonderbuken als plaats van het gebeuren.

De voormiddagpartij kende gedurende zes beurten een aangenaam verloop: een vierklapper, twee doenbare scrabbles en een solo van Lida de Loos kleurden het spel. Vanaf dan werden de meest onmogelijke lettercombinaties uit het zakje gehaald, waardoor de wedstrijd nog 16 beurten lang aan gemiddeld 35 punten per beurt "sleepvoetend" vorderde. De spelers verzamelden tijdens de 22 beurten een maximale score van 869 punten, en deden daarmee even goed dan de computer. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk won de partij en zou met een kleine voorsprong de namiddagpartij kunnen aanvatten.

Meer details m.b.t. de eerste partij vind je in onderstaand overzicht. Klik op het speelbord, en je krijgt een grotere weergave voorgeschoteld.


De deelnemers voorzagen zich in afwachting van de wandeling van de nodige energie: een broodje, een croque, of een pan eieren met spek, ...mét uiteraard een bijpassend drankje. Een twee uren durende tocht door Hagelandse glooiende landschappen stond op het programma. Zo'n 25 deelnemers trokken wandelschoenen aan en verzamelden aan het Kasteel van Horst, de bekende waterburcht in de Wingevallei, en tevens de thuisbasis van de Rode Ridder van Willy Vandersteen. Het werd een zeer mooie wandeling: graanakkers die de vergezichten kleurden, statige beukenbossen, holle paden die veel weg hadden van loopgraven, een ideaal temperatuurtje en een wind die zorgde voor verfrissing. Het aantal huizen dat we passeerden was op twee handen te tellen, wat niet kon gezegd worden van het aantal wielertoeristen met veelkleurige fietsen en dito truitjes. Ook zij vonden blijkbaar het terrein uitermate geschikt. Enkele honderden meters voor de eindmeet, toen we opdoken uit een bos, wachtte ons een schilderachtig tafereel, nl. de achterzijde van het Kasteel van Horst. De geschikte plaats voor een groepsfoto!

De dappere stappers voor het Kasteel van Horst.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Tijd om zich terug richting Schoonderbuken te begeven, niet echter zonder onderweg nog even te stoppen aan een dorpscafeetje. Nadat we de andere deelnemers terug hadden vervoegd, konden we aanschuiven aan het buffet. De meesten compenseerden ruimschoots de calorieën die ze iets voordien hadden achtergelaten in de velden.

De tweede partij kon beginnen. Het aantal gelijkenissen met de voormiddagwedstrijd was opvallend groot: slechte trekkingen leidden tot een spel van 21 beurten, met één scrabble en een maximum van 868 punten. Slechts drie woorden leverden meer dan 45 punten op, namelijk EXMAN (66), FUCKTE (68), BOYTJES (127). Solo-applaus was weggelegd voor Erna Darcis en daarna Jan Cornet (tweemaal). Zij pakten uit met mindergekende woorden. Oordeel zelf:

DUMBS : Lichte oefenhalters, gebruikt bij bodybuilding
HORREL : Kleine vermeerdering van wind (zeilvaartterm)
CALANGE : Bekeuring n.a.v. een belastingsontduiking

Alle beurtdetails vind je in het overzicht hieronder. Klik op het wedstrijdbord voor een grotere weergave.


Organisator Frans Symons was de beste in de tweede partij. Na samentelling van de punten bleek ook de eindoverwinning aan Frans toe te komen. Het waren Guy Mangelschots en Cris Clonen die het dichtst in Frans' buurt eindigden. Mede dankzij haar overwinning in de eerste wedstrijd mocht Gerda Van Mierlo de prijs voor de beste dame in ontvangst nemen.

DE TOP 10 (max. 1737 pt.)

1. Frans Symons / 1659
2. Guy Mangelschots / 1618
3. Cris Clonen / 1597
4. Paul Serneels / 1594
5. Gerda Van Mierlo / 1587
6. Jan Cornet / 1579
7. Rudy Boesmans / 1577
8. Erna Darcis / 1552
9. Herman Theys / 1536
10. Danny Crabbé / 1533

Een bloemetje en een fles wijn voor Gerda Van Mierlo

De terecht fiere Frans Symons werd eindwinnaar,
en ontving uit handen van zijn Rita de kasseistampertrofee.

Frans en Rita kunnen terugblikken op een geslaagde Simmekesdag. De kopzorgen en voorbereidingen die bij zo'n organisatie komen kijken, zeker wanneer gekozen wordt voor een nieuwe locatie, werden volledig door hen gedragen. De vruchten ervan vielen alle deelnemers ten deel. "Bedankt, Frans en Rita!".

Wil je de overige tientallen foto's bekijken die tijdens Simmekesdag gemaakt werden? Klik dan hier .