Scrabblenieuws

21 december 2008

Riet Vermaas wint in Nederland de regionale titel

Op zaterdag 20 december traden in Amersfoort 21 NTSV-leden aan in het regionale kampioenschap. Op voorhand was geweten dat de Nederlandse sterspeler Jan de Kruiff, lid van gastheer Lettergreep Amersfoort, zou leiden van de eerste tot en met de laatste beurt. Hij was immers spelleider van dienst.

Wil je voor lezing van Jans verslag de partij naspelen, en zo ontdekken of je in de top zeven zou geëindigd zijn. Klik dan hier.**********

Van de 27 ingeschrevenen kwamen 21 mensen naar Amersfoort om te proberen een plaatsje te verwerven in het regioteam dat op 14 februari 2009 Nederland zal vertegenwoordigen op het interregionale kampioenschap. Zou de vice-kampioen van 2007, Marcel Oostenbrink, het ‘stokje’ van Herman Van Westerloo kunnen overnemen? In dat jaar was de negenklapper ‘ERFZONDE’ de allesbepalende zet.

Jan de Kruiff debuteerde als spelleider in NTSV-verband. Hij staat in de schoot van zijn club bekend als trekker van hopeloze lettercombinaties. Het behoefde dan ook nauwelijks verwondering, dat er voor de pauze geen enkele scrabble te noteren viel en dat het blancoblokje maar eenmaal werd opgedolven.Toch stonden er halverwege de match 455 punten op de teller. In beurt 3 was er een eerste schifting: ‘CAYENNE’ voor 62 pt., gevonden door Riet Vermaas, Addy Stoop, Theo Veenhof, Ria Stoop en Prateeksha Bouma. Er volgden puntenrijke beurtscores, ondermeer ‘GELUKJE’, voor 64 pt (4x woordwaarde) en het 4-letterwoord ‘HOMP’ (60 pt). Marcel Oostenbrink en Jan Tiek hadden bij de pauze 407 punten. Voor hen stonden de clubgenoten Ria Stoop (416 pt.) en Riet Vermaas (440 pt.).

Eenieder werd van een drankbonnetje voorzien en na een kwartiertje pauze gingen wij op weg voor het 2e wedstrijddeel. De lettertrekking A-E-E-I-R-W-*(blancoblokje) kostte tweederde van het deelnemersveld in de 13e (!) beurt nogal wat hoofdbrekens. De eerste scrabble was een feit, ‘WAAIERE’ (91 pt.), met ‘MEEWARIGE’ als bruikbaar alternatief. Drie van de laatste vier zetten droegen bij tot een waardig slotakkoord van dit kampioenschap. Riet Vermaas tekende fraai voor de enige solozet van de partij: de plakker ‘FONTS’ (47 pt). In de 18e beurt vormden alleen Jos van Rooijen en Carla Adelaar de scrabble ‘INCIDENT’. De allerlaatste zet leek nog beslissend te worden. Sommige spelers deponeerden een scrabble bestaande uit negen letters, nl. ZORGVADER, op het bord. Van Dale blijkt met zijn tijd meegegaan en honoreerde de moedigste spelers of allesweters Jos van Rooijen, Jan Tiek en Theo Veenhof, allen lid van Lettergeep. Zou deze beurt consequenties hebben voor de overwinning? Zou Riet Vermaas ‘het gehouden’ hebben? Immers, zij moest passen bij 2 van de 3 scrabbles. Wel ja! Alleskunster, soliste en 72 lentes tellende Riet Vermaas mocht zich zeer tijdig (16.45 uur!) Nederlands districtskampioene noemen met 865 punten op een acceptabele Theo Max van 948. Jos van Rooijen en Jan Tiek jumpten dankzij de laatste beurt naar de plaatsen twee en drie met respectievelijk 840 en 794 punten. Jos vond als enige deelnemer alle scrabbles, terwijl de andere deelnemers niet verder kwamen dan 1 op 3. Ze zal nog menigmaal denken aan de nulbeurt in het begin van de partij…Het zijn dus niet altijd de scrabbles die de eindrangschikking bepalen! Marcel Oostenbrink (793 pt.) miste het ‘podium’ op 1 puntje. De andere deelnemers die zich in de top zeven plaatsten: Carla Adelaar (790 pt.), Addy Stoop (722 pt.), en ex aequo op de zevende plaats Jenny Bakker en Theo Veenhof (694 pt.).

Het zij nog opgemerkt dat de zaal in uitstekende doen was: de computer scoorde maar 14 punten meer. Het was ook fijn om vast te stellen dat Wytze Groen, multifunctioneel als haas en bordbediener, en Twan Swenker (bediener van het Score-programma) garant stonden voor een wedstrijdverloop dat gladjes verliep.


De top drie van het Nederlands regionale kampioenschap:
v.l.n.r. Jan Tiek, Jos van Rooijen en winnares Riet Vermaas

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, en de gemaakte scrabbles? Klik dan hier .